Zgodzę się z Waszą krytyką. Obawiam się, że urzędnicy nie zmienią wiele w kwestii zieleni nawet, gdyby chcięli, bo urzędy oiotrkowskie są zbyt skostniałe. Proponuję wspólne posadzenie choć jednego drzewa. Ja kupię ładną sadzonkę, byle by chociaż jeszcze dwie osoby się zebrały. Ktoś chętny? Myślę, że mogło by to nsm dać dużo satysfakcji. Co myślicie?
~krzak - Masz 100% racji. Jest tyle miejsca na chodniku, że aż się prosi. Plany odnowy dworca i przyległego terenu miały niby przybliżyć do pierwotnego wyglądu. Tylko ktoś zapomniał o drzewach, które tu stały przed wojną.
A tymczasem w czwartek na tablicy ogłoszeń przy moim bloku PSM wywiesiła takie ogłoszenie:
Ww. drzewa wyglądają tak:
Nie wiem komu one przeszkadzają, chyba tylko urzędasom z PSM. Tymczasem w pobliżu bloku można znaleźć drzewo z uschniętymi konarami, których nie ma kto obciąć, złamane drzewo owocowe, którego nikt nie widzi od chyba 4 miesięcy oraz uschnięte i połamane młode drzewka, posadzone kilka lat temu.
Ostatni wycięto kilka duży drzew na ulicy Kostromskiej o dziwo tuż obok nowego sklepu ogrodniczego .... i nie były to byle topole:-(
No właśnie, w ramach budżetu obywatelskiego NIE GŁOSUJMY na te projekty, które się wiążą ze zniszczeniem już istniejącej zieleni!
W piotrkowie nie ma zielonych terenów? A bugaj, zielen na rondach tereny przy cmentarzach parki? No fakt z tego co czytam to dla "ekspertów" zieleń to lasy i żywopłoty a trawa już nie. Słyszałem już wiele głupot ale ciągle człowieka zaskakują czymś lepszym.
Czemu się dziwicie, skoro drzewa są non stop wycinane. To jest zdjęcie z dzisiejszego poranka. A tak jest od kilku dni. Będzie betonowa dżungla.
W ramach propozycji budżetu obywatelskiego jest propozycja dotycząca zieleni. Na terenie, który zgodnie ze "Studium zagospodarowania..." ma być terenem "Zieleni Parkowej" (kat. ZP) - proponuje się ... boisko ze sztuczną nawierzchnią.
Ilość terenów zielonych w Piotrkowie można błyskawicznie podnieść w podobny sposób jak zmniejszono zagrożenie powodziowe w Sulejowie - wystarczy w granice administracyjne miasta włączyć przyległe lasy. ;) Na podobnej zasadzie "uzieleniona" jest Stalowa Wola (ponad 60% powierzchni to miejskie tereny leśne!).
Prawda, że banalne rozwiązanie? ;)
Statystyki gruntowe jasno wskazują, że Piotrków jest miastem rolniczym. Osobiście wolałbym w mieście mniej "wiochy", a więcej parków i skwerów.
Co tam zielone tereny! Płatne strefy parkowania to jest to czego miasto potrzebuje?
Był sobie skwer, była sobie zieleń a mamy przychodnię, ponoć będzie stacja benzynowa i hotel. A obok stoją i niszczeją budynki w których już to było, ba z dużo lepszą lokalizacją.
O co w tym wszystkim Chojniakowi i Doctorowi chodzi?
Więcej http://sklave.manifo.com/wiadomosci-lokalne
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!