Byłem na Ukrainie kilkadziesiąt razy w latach 2006-2011 i zjeździłem ją wzdłuż i wszerz.Krzywda mi się nie stała.Ale prawda jest taka ,że Ukraina to kraj olbrzymich kontrastów. Bajecznego bogactwa i biedy. Powiem ,krótko. I im dalej na wschód od Lwowa tym mniej Ukrainy a więcej Rosji.W Kijowie elity mówią po rosyjsku.I prędzej Ukraina podzieli się na dwa odrębne państwa /U.wschodnia i zachodnia /niż Rosja pozwoli zdominować Ukrainę przez Unie Europejską.
Nie zgodzę się z tobą. Słuchacz lokalnego czy ogólnokrajowego radia, albo generalnie medium, powinien mieć możliwość wyrażenia swojej opinii i poznania opinii innych w każdej sprawie. To, że żyjemy w lokalnym społeczeństwie nie oznacza przecież, że nie należymy do większego organizmu i nie powinniśmy interesować się jego sprawami.
To, czy słuszne jest dołączać do UE czy nie, to inna sprawa. Należy rozpatrywać to z punktu widzenia Polski. Polsce bardzo potrzebna jest Ukraina, tak jak Niemcom i zachodniej Europie potrzebna była Polska. Przecież nie dostaliśmy się do UE dlatego, bo byliśmy taką potęgą gospodarczą. Byliśmy, i jesteśmy, tanią siłą roboczą, rynkiem zbytu i buforem pomiędzy Zachodem a Rosją. Taką samą rolę może dla Polski spełniać Ukraina, również inne kraje byłego bloku wschodniego.
Chyba nieco przesadziłeś. Powinniśmy zrobić wszystko, aby przeciągnąć Ukrainę na stronę zachodu. Połączenie tych trzech państw o wielkim potencjale zarówno osobno jak i (tym bardziej) razem grozi nam nawet utratą niepodległości.
Nawet nie wiesz, ile zawdzięczasz "temu bytowi".
Ciekawe co zawdzięczamy UE ?
Bo poza swobodnym ruchem wewnątrz UE i możliwością legalnej pracy to nic więcej nie zawdzięczamy i oba prezenty można było załatwić między rządami. Problem jest taki, że my mamy żydostwo i sprzedawczyków przy korycie, które dzieli państwo polskie.
Co do Ukrainy zdecydowanie NIE w żadnym wypadku tego swołoczu, banderowców, wojsk kozackich w tym bycie zwanym UE. Bo całe to cholerstwo przez Polskę będzie przełazić jak pchła po psie.
Myślał, myślał i wymyślił doskonały komentarz. Popieram pana w tym zagadnieniu.
http://www.mapadotacji.gov.pl/projekty?wojewodztwo=5&powiat=113&beneficjent=
Proszę sobie poczytać. To lista 139 dotacji dla samego Piotrkowa z Funduszy Europejskich. A w całej Polsce? Przypomnij sobie jak nasz kraj wyglądał jeszcze kilkanaście lat temu, a jak teraz.
A to, że możesz swobodnie poruszać się po całej już prawie Europie, to nieistotne? Chyba, że jesteś starym zapyziałym zgredem, który marzy już tylko o ciepłych bamboszach. Pomyśl o młodzieży, która nie może znaleźć pracy w kraju.
To nie wina UE.[
Znów się nie zgadzam. Przecież takie same opinie krążyły i krążą o Polakach. A nie boisz się Rumunów i Bułgarów, którym otwierają się właśnie granice? Już raz zaprzepaściliśmy przez swój sarmatyzm szansę zostania potęgą europejską lub nawet światową. Było to w XVIIw. kiedy nasza magnateria przez swoją krótkomyślność zniweczyła plany utworzenia Rzeczypospolitej Trojga Narodów (Korona+Litwa+Ukraina), w wyniku czego Ukraina skłoniła się w stronę Rosji, tworząc podwaliny potęgi carów, a Polskę powoli zaczęła spychać w otchłań. Dlatego my musimy myśleć szerzej i nie popełniać tych samych błędów. Ukraina nas potrzebuje. Okażmy im zrozumienie, a oni odpłacą nam tym samym.
Polska wstąpiła do UE za rządów SLD.
Zgadzam się.
Ale mnie rozbawiłeś :D uśmiałem się do łez :D:D
Zacznij od tego co to jest dotacja bo widzę, że czegoś nie rozumiesz, a chwalisz złodziejstwo.
Kolego Twoje pieniążki i pozostałych podatników polski trafiają poprzez nasz rząd do budżetu UE. Tak więc 2x są przejadane i dopiero Twoje pieniądze wracają do Polski jako dotacja. Reasumując to co 'dała' UE to dałeś sam jako Polak. Lepiej byłoby gdyby Ci z pejsami z Wiejskiej nie rozdawali na dwie części Twojej kasy, a sami ją inwestowali w Nasz kraj.
Odpowiedziałem Tobie na to pytanie już wcześniej. Nic nie stało na przeszkodzie by np. rząd Tuskolandii dogadał się z Niemcami o przepływie swobodnym.
Zrozum UE to tylko twór do przejadania pieniędzy.
Ciekaw jestem jak się odnosisz do olbrzymiej szybkiej chęci wprowadzenia przez Donalda T. Euro w Polsce ?
Uważasz, że będzie lepiej skoro wyliczą Nam Polakom minimalną pensję na 270 euro, gdy Niemiec ma 1000 euro. Ceny i tak mamy już na poziomie Niemiec, więc chyba miska na ryż będzie jeszcze mniejsza.
Ach wracając do młodzieży i pracy od tego jest rząd Polski by pomagał przedsiębiorcą w tworzeniu miejsc pracy, ale zmniejszając obciążenia fiskalne i papierkowe duperele, a nie dowalając podatkami.
Dziś minimalna pensja to zarobek państwa na poziomie 1200zł + VAT od towarów na jakie wydasz pensję.
Ogarnij się i na spokojnie przemyśl kilka spraw.
Wczoraj Icek padł kolej na kolejnych.
Nie zapominaj o UPA, banderowcach, Strażnikach obozów zagłady (Sobibor, Treblinka itd.), Ukraińskiej Policji Pomocniczej kolaboracyjnej z Nazistami, o kozakach itd. Ukraińcy za czasów bolszewickich jaki później stalinowskich traktowani byli jako podludzie nic nie warci dla tych systemów, nawet naziści traktowali ich jak śmieć. Dlatego takiego narodu nie wolno wpuszczać do UE i to przez Polskę !
Rozumiem, że Niemców i tym bardziej Austriaków powinniśmy wyrzucić na zawsze z Europy? Za SS, Hitlera, obozy koncentracyjne, holokaust itd? Dlaczego mamy wypominać w kółko te same grzechy? Czy nie należy sobie przebaczać? A ilu Ukraińców z narażeniem życia nieraz całych rodzin ratowało Polaków na Wołyniu? A co robiło WiN? Życie, a tym bardziej II WŚ nie była z kategorii czarno-białej tylko składała się z wielu odcieni szarości. Dajmy już temu spokój. Ukraina jest potężnym sąsiadem, z którego możemy mieć wielką korzyść. Poczytajcie, dlaczego Piłsudski tak walczył o wolną Ukrainę.
Ale ja tego nie neguję. Jednak bez tych dotacji samorządów nie byłoby stać na wiele z tych projektów, które mogą być zrealizowane dzięki UE. Niestety czasy, kiedy wszystko było za darmo (teoretycznie) już się skończyły.
Niestety myślenie nie boli. To już tylko wina wnioskodawcy czyli samorządu, aby dokładnie sprawdzić an co potrzebuje pieniądze.
A czy ja gdzieś tak napisałem? Chodzi mi o dotacje na poprawę infrastruktury, szkolenia, kulturę... Jak ktoś uważa, że weźmie dotację i ją skonsumuje, to jest głupi. O dobrobyt trzeba zadbać samemu. To tak jak z człowiekiem: najpierw się uczy, studiuje, potem szuka sobie pracy. Nikt nie robi tego za niego! Ale należy stworzyć mu najlepsze warunki do nauki i pracy.
Zapisując się do każdej organizacji, w pewien sposób rezygnujesz z części swobody.
Chyba nie wiesz o czym mówisz. Chcesz porównywać swobodę tamtych i tych czasów? Nie pamiętasz, jakie były problemy ze dostaniem paszportu? No, chyba że byłeś "pupilkiem władzy". I kto mógł legalnie pracować za granicą? A powiedz, gdzie podziały się brakujące 2-3 mln Polaków? Wiesz gdzie? Wyjechali i mieszkają za granicą. Sam znam wiele osób, którym ułożyło się na Zachodzie, wiedzie się im tam naprawdę dobrze i nie pracują na zmywaku. A to, że nasz kraj pustoszeje? To nie wina UE, tylko naszego rządu, który nie stwarza żadnych warunków godnego życia dla młodzieży.
Zasadnicza różnica jest taka, że z UE w każdej chwili można wyjść, a z ZSRR nie... Zastanawia mnie tylko jeden fakt. Dlaczego, skoro UE jest taka zła, tyle krajów chce się z nią związać? A Ukraina powinna być jej częścią także dlatego, że jest naszym biedniejszym sąsiadem, któremu powinniśmy pomóc, aby potem mieć z tego wymierne korzyści. Tak jak w życiu...
Dlaczego nazywasz to żebractwem skoro odbieramy tylko swój wkład w UE??
Tak, ale gdyby nie to, gdyby nie projekty unijne, wiele osób byłoby bezrobotnych, bo pieniądze, które znalazły się na to by wpłacić do UE, a potem do nas wrócić, znając życie, nigdy nie znalazłby się, aby być w 100% finansowane przez Polskę, bo wcześniej jakoś się nie znajdywały...
Nie czarujmy się, Polska nie jest potęgą światową i w pełni suwerennym krajem nie będzie nigdy, zawsze będziemy od kogoś zależni, a pytanie brzmi: Czy wolimy być zależni od UE, czy od Rosji??
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!