"Jak jestem dobrym menedżerem to żadna firma którą zarządzam - niezależnie, czy jest to spółka, czy zakład budżetowy, nie ma prawa przynosić strat".
Przypomnij sobie słowa, które wypowiedziała pani wynajęta do tzw. audytu MZK na spotkaniu w zeszły piątek I powiedziała to co najmniej trzy razy!
Sprawdź, wszak spotkanie było nagrywane.
czy ktoś wie o ile wzrosną koszty jak zakład komunalny zmieni się w spółkę. czy ktoś to policzył. Dzisiaj MZK to jakieś 7,0 mln przychodów to mniej więcej tyle ile przy działalności jednoosobowej musisz zrobić aby prowadzić pełną księgowość tak jak spółka. Czyli te 7 milionów to raczej nie wiele. Słyszę z lewa i prawa - że teraz jest źle bo często zakładowi brakuje pieniędzy. To nie wina zakładu co ludzi z gminy co to źle policzyli. Brak jest jakiejkolwiek korzyści dla MZK że zmieni się w spółkę. Teoretycznie rozwija się wizje świadczenia usług dla innych osób, gmin, osób - a teraz nie można? teoretyzuje się na temat, jakie to korzyści bo przejrzystość itd. a teraz jej nie ma? Wskazuje się łatwość zarządzania - samo się nie pozarządza. Czy jestem przeciwnikiem przekształcenia zakładu w spółkę - tak i to zdecydowanym! dlaczego? 1. Burmistrz deleguje własną odpowiedzialność jak będzie źle zarządzany to przecież nie ja spółka, 2. koszty ogólnego zarządu wzrost w stosunku do obecnych kosztów: a)księgowe około 40~60 tyś PLN, b) rada nadzorcza wynagrodzenia minimum 50~120 tysięcy PLN, wynagrodzenie zarządu minimum 75~150 tyś PLN, koszty obiegu dokumentów między UG a spółką 25 tyś PLN, czyli razem minimum tzw. koszty ogólnego zarządu i koszty dodatkowe bezpośrednie minimum 3% aktualnych przychodów zakładu. Dane pochodzą z ogólnopolskiego badania Głównego Urzędu Statystycznego. I nadal wszyscy twierdzą że to z korzyścią. Pomijam fakt powoływania, ogłaszania przetargów i koszty uczestniczenia w nich. Tylko dla śmieci Burmistrz mówił że kosztuje to 220 tyś PLN(koszty obsługi) dlatego opłaty od śmieci miały wzrosnąć. Według Badań przeprowadzonych przez SGH przy przekształceniu działalności osoby fizycznej w spółkę zo.o. koszty ogólne związane z zarządzaniem dla sektora usług wzrastają o 350 tysięcy w skali roku, przy spółkach z sektora publicznego dla nowo powołanych wynoszą 500 000 PLN. zatem pytam i niech mi ktoś proszę odpowie gdzie są te korzyści. Jednak prawda jest wyjątkowo banalna pozwala zmniejszyć odpowiedzialność osobistą w gminie władz. czy zatem nie umiemy zarządzać i się tego boimy, to jest raczej pytanie retoryczne.
Jakież to siły spowodowały przywrócenie wynagrodzenia burmistrza ? Strach przed czymś ? W dobrą wolę i dobroć to raczej nie uwierzę.
I po co ten nabór na wolne stanowisko urzędnicze. Przecież wszystko jest pozamiatane, i wiadomo już kto będzie!!! . W urzędzie aż huczy. Sami się przekonacie. Śledźcie sytuacje.Będzie afera medialna.
To, kiedy wreszcie będzie spółka komunalna w Sulejowie? Bardzo chcę w niej pracować i najlepiej już dziś złożył bym aplikację na pracownika.
A ja słyszałam ostatnio,że 2 radnych z bliskiego grona naszego włodarza porobiło uprawnienia do zasiadania w radach nadzorczych,czy ktos tez to słyszał?Czyżby panowie szykowali sobie miejsce w nowo powstajacej spółce?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!