Prawda jest taka że nawet gdyby uderzył w drzewo przy prędkości 60 km/h to mógłby z tego nie wyjść żywy. Inaczej wygląda uderzenie w jakiś samochód przy tej prędkości, a inaczej to się dzieje gdy uderzamy w drzewo lub jakiś mur. Te dwa ostatnie zdarzenia powodują że tylko nasz samochód przyjmuje uderzenie na siebie powodując kolosalne zniszczenia. Przyglądając się jak wygląda Crash Test samochodów zauważamy że samochód uderza w ściane ale która na początku odbiera uderzenia wgniatając się ( tak jak przy zderzeniu z innym samochodem ). W takim przypadku większośc samochodów przy tej prędkości jest jak najbardziej bezpieczna. A co do wskazań prędkościomierza zgadzam się z kolegą Piotrem. Ktoś napisał że prędkościomierz odczytuje prędkośc z czujnika ABS...tak ale jeżeli samochód straci przyczepność ( np jak koła napędowe są w powietrzu ) to wtedy i tak koła kręcą się szybciej niż jedziemy.
Chlopak by zyl gdyby nie to ze z poboczy naszych drog ktos chcial zrobic park.. i posadzil w ch.. drzew i po cO ? zima > galezie sie lamia i spadaja na drogi/druty wysokiego napiecia
Wichury > drzewa sie lamia > zagradzaja drogi / rania ludzi / niszcza mienie
Tracisz przyczepnosc / probujesz uniknac potracenia czlowieka lub zwierzecia > konczysz jak ten chlopak ...
bzdura!!! czujnik abs wychwytuje roznice predkosci zwiazana z utrata przyczepnosci lub zblokowaniem kół.sygnał na zegar idzie z czujnika ewentualnie w starszych autach linki od skrzyni biegów.
kto ci takich bzdur naopowiadał??
Może być brany z ABS-u ale elektronika kontrolująca ABS kontroluje prędkość OBROTOWĄ koła, nadal to nie jest prędkość samochodu ponieważ pozostałe opisane zjawiska przy utracie przyczepności zachodzą tak samo.
Komentarz napisałem bo wyciąganie pochopnych wniosków na podstawie de facto układu fusów ( tak naprawdę ta wskazówka mogła przy uderzeniu zablokować si ę w dowolnym położeniu)może być krzywdzące. W tym wypadku fakty są takie, że nie wiemy jaką prędkością jechał samochód.
Wnioski można by było wyciągać dopiero na podstawie np odczytu "czarnej skrzynki" z zapisem ostatnich powiedzmy 5 minut.
szkoda tego chłopaka był grzeczny i sympatyczny zawsze , szkoda ze głupota wzięła góre
ale co to da teraz pisanie CO BY BYŁO GDYBY...
chłopaka niestety już nie ma i nic mu życia nie wróci...
współczucia ogromne dla najbliższych i jego dziewczyny
BraVo dla PTB masz racje te drzewa przy drodze są nie potrzebne sam wiem ze mam szczęście by uniknąć tego auto zawiesiło sie na wysoko ściętym pniiu (przed zimą w tamtym roku ścinali topole przy drodze) tydzien pózniej moja znajoma miała to samo prawie w tym samym miejscu pień wgniótł próg od strony kierowcy i auto padło na bok .Oboje jestesmy cali oboje sie tym cieszymy tylko dla tego ze nie było tam drzewa. dodając to jechałem jakieś 90/h ona jeszcze mniej.Moze powinienem zwolnic ale to juz jak to sie mówi < Mądry Polak po szkodzie>
szkoda chlopaka byl duszą towarzystwa wspulczuje rodzinie i jego dziewczynie
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!