metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Kukizowiec ~Kukizowiec (Gość)02.11.2018 09:39

Dziś do Radia Strefa FM zadzwonił pan, który podawał się za ekonomistę. Niestety nie dodzwoniłem się do Radia, więc chciałbym co nieco rozjaśnić młodemu panu ekonomiście. Mówienie o wysokości bezrobocia w mieście na podstawie danych PUP jest tak samo wiarygodne jak mówienie o wynikach wyborów na podstawie sondaży. Przyczyna jest prosta: dane PUP dotyczą osób WYŁĄCZNIE zarejestrowanych jako bezrobotne. Skoro skończył Pan studia ekonomiczne powinien Pan o tym wiedzieć. Wielu bezrobotnych nie rejestruje się w PUP, tylko szuka pracy na własną rękę, zwłaszcza młodych - nie mających jeszcze własnych rodzin. Wpływ na to ma z jednej strony lepsza oferta różnych serwisów internetowych z ogłoszeniami oraz to, że szukanie pracy z PUP mija się z celem - jedyne co się słyszy podczas odhaczania to "niestety nie mamy dla Pana żadnej pracy". Mój syn był zarejestrowany w piotrkowskim PUP zanim wyjechał i przez ten czas nie otrzymał żadnej oferty pracy a nawet szkolenia. Druga sprawa to migracja. Oczywiście, że są różne przyczyny migracji, tylko że osoby młode, które wyjechały z Piotrkowa jasno mówią dlaczego Piotrków opuściły. Są dwa powody: 1. Brak dobrych szkół wyższych i 2. Brak pracy i godnej płacy. Ale Pan twierdzi, że wyjechali, ponieważ jest taka moda? Ostatnia sprawa to komunikacja. Powołał się Pan na przykład jako Lublina, gdzie komunikacja miejska jest bezpłatna i liczba linii się zmniejsza. Otóż sprawdziłem: w Lublinie komunikacja miejska nie jest bezpłatna, co więcej liczba tabory i linii systematycznie rośnie, tabor wymieniany jest na ekologiczny, chyba całkowicie zniknęły już stare Jelcze. Jako ekonomista powinien odwoływać się Pan do danych liczbowych. Proszę porównać wysokość utrzymania komunikacji w Piotrkowie w obecnej chwili z perspektywą tzw. komunikacji bezbiletowej. Będzie to kosztować miasto ok. miliona więcej. Nie wiąże się to wcale z likwidacją linii i częstotliwością kursowania. Aż chce się zapytać czy kiedykolwiek korzystał Pan z komunikacji miejskiej w Piotrkowie? Wie Pan, że duża część miasta jest całkowicie pozbawiona dostępu do komunikacji miejskiej? Widział Pan częstotliwość kursowania? Pamiętam czasy, kiedy w Piotrkowie jeździło ponad 20 linii, w tym linie nocne i pospieszne a MZK rozwijało komunikację w oparciu o powstające osiedla, zakłady pracy, szkoły itd. Czy tak jest teraz?

105

maddox maddoxranga02.11.2018 23:09

Chojniak ma dobrą wizję dla Piotrkowa: ulice i mieszkania. To trochę tak jak ja bym chciał rozwijać swoją firmę budując parking i remontując biuro podczas gdy nie mam klientów na to co wytwarzam. Z jednej strony go rozumiem, takie rzeczy trafiają do jego kluczowego elektoratu czyli ludzi tuż przed emeryturą i na emeryturze. Oni chcą na starość żyć w spokojnym, cichym i czystym mieście-sypialni. Niestety pozostali, młodzi, wykształceni i specjaliści w dużej mierze dalej będą albo z miasta uciekać albo traktować go właśnie jako wygodną sypialnię do pracy w Łodzi, Częstochowie czy nawet Warszawie. MWG mnie osobiście wkurza ale jednak mniej niż obecny prezydent, który doskonale sprawdziłby się w roli dyrektora biblioteki (tam nie trzeba mieć wizji, jest budżet i trzeba utrzymać placówkę) a nie prezydenta miasta (gdzie potrzeba jakiejś wizji żeby miasto próbowało się chociaż rozwijać a nie po prostu egzystować). Jeśli taki "rozwój" Wam odpowiada to śmiało głosujcie na Chojniaka. Muszę z przykrością stwierdzić, że chociaż z SLD jest mi po drodze tak jak klapkami w zimie, to najlepszym prezydentem tego miasta był Matusewicz, który miał jakąkolwiek wizję i za jego czasów coś się w mieście ruszyło. Tamten facet (lub jego ekipa, nie wiem) myślał co najmniej kilkanaście lat do przodu co widać nawet obecnie bo poza bieżącymi remontami już istniejących dróg to właśnie za jego czasów powstały plany nowej infrastruktury. KCH nie potrafił przez 12 lat dokończyć trasy średnicowej N-S i to mimo obniżania standardu kolejnych odcinków. W tym tempie to ta trasa za kolejne 12 lat zostanie dociągnięta do Łódzkiej na północy i za kolejne 12 do Krakowskiego Przedmieścia na południu. Śmiem twierdzić że wtedy to już nie będzie potrzebna bo w Piotrkowie będzie mieszkało pewnie z 50 000 emerytów.
I tak MWG też mnie denerwuje tą pychą czy podkreślaniem że jest kobietą (a jakie to ma merytorycznie znaczenie), ale wiem że ma bardziej wolnościowe podejście i być może chociaż spróbuje wyrwać to miasto z marazmu w którym się pogrąża.

51

gość ~gość (Gość)05.11.2018 10:10

Widać że ta debata jest posmarowana przez P Chojniaka. Wszystko na niekorzyść P Marleny. Pan redaktor robił wszystko żeby wyprowadzić ją z równowagi. Przecież to jasne. P Marlena była bardzo konkretna. Zrozumiałam co chce zrobić dla Piotrkowa. P Chojniak niestety ale robi tylko dobre wrażenie nic więcej. Nie zrozumiałam go co konkretnie zrobił i chce zrobić. Jestem mieszkanka Piotrkowa a mieszkam w Tomaszowie. Żyje się tu o niebo lepiej niż w Piotrkowie. Wystarczy przyjechać o zobaczyć jakie zmiany zaszły w tym mieście. Obietnice P Witko się spełniają jedna za drugą. Dostaje dofinansowania. Młodzi ludzie są dumni że tu mieszkają. W Tomaszowie są bezpłatne autobusy hybrydowe, geotermia, budują park bulwary, dom dzienny pobytu dla seniorów, nowe place zabaaw itd. Wystarczy poczytać. A Piotrków leży i kwiczy.

22

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat