metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
wodnik1985 wodnik1985ranga12.12.2010 18:23

Dwa lata wcześniej sielanka.......

00

wyborcaPT ~wyborcaPT (Gość)12.12.2010 21:19

Rondo Jaruzelskiego
Dziwny bezruch po lewej stronie. Lewica piotrkowska - nic. Stowarzyszeni weterani lewicy - cisza.
Radni lewicy - śpią.
Co jest?
Dlaczego jeszcze nie ma wniosku w sprawie nadania największemu rondu w mieście imienia generała armii Wojciecha Jaruzelskiego, prezydenta RP?!
Przecież to rondo to wizytówka Piotrkowa Trybunalskiego, każdy Polak a i niejeden Europejczyk przez to rondo przejeżdżał kiedyś, przejeżdża właśnie albo przejeżdżać będzie!
To arcydziwaczne rondo jakoś nie ma szczęścia do szczęśliwej nazwy.
Raz jest jakieś sulejowskie, raz jest jakiegoś Gierka, teraz znowu jakieś takie bezjajeczne jest.
Nijakie. Bezpłciowe. A to rondo to jest nasz atut. To rondo to nasze być albo nie być!
Co to znaczy - sulejowskie? Zalew Sulejowski jest. Gmina sulejowska jest. Wapienniki sulejowskie były. Ciuchcia sulejowska była. A teraz bida sulejowska jest i ludzie biorący zakupy spożywcze na zeszyt.
Rondo zasługuje na konkretnego patrona! Do dzieła!

Komentarz był edytowany przez autora: 12.12.2010 21:44

00

maki1981 ~maki1981 (Gość)12.12.2010 22:31

Stan wojenny był niepotrzebny. Sowieci mieli inne sprawy na głowie niż wkraczanie do Polski (wojna w Afganistanie) dawali do zrozumienia Jaruzelskiemu ze musi sam sobie poradzić. Jaruzelski spalił ponadto wiele dokumentów na podstawie czego mozna snuć podejrzenia że świadczyły one o jego winie. Tak mówił dr Rogut. Natomiast prof K. Malak uważa że Jaruzelskiemu należy sie Nobel.

00

wyborcaPT ~wyborcaPT (Gość)13.12.2010 01:55

Nie chciałem, ale musiałem
http://grafik.rp.pl/grafika2/577746,597826,9.jpg

00

wyborcaPT ~wyborcaPT (Gość)13.12.2010 01:57

Polska Rzeczpospolita Bananowa
http://www.rp.pl/artykul/577803.html

00

klet ~klet (Gość)13.12.2010 08:48

"maki1981" napisał(a):
Tak mówił dr Rogut. Natomiast prof K. Malak uważa że Jaruzelskiemu należy sie Nobel.

Ja jestem zdania takiego samego jak Pan Malak.
Gdyby nie wprowadzono stanu wojennego najprawdopodobniej było by gorzej. Była by większa rzeź w kraju. Z ZSRR nigdy nic nie wiadomo. Rozumiem, że kilka osób zginęło w stanie wojennym ale widać każde takie sytuacje wymagają ofiar i niby jest to nie potrzebna jednak stało się. Może ofiar było by więcej gdyby nie wprowadzony stan wojenny.
Najbardziej w obecnej sytuacji śmieszy mnie fakt, że młodzi ludzie w wieku 18-22 lat urządzają pielgrzymki nikczemne pod dom Jaruzelskiego i buczą pod nim, krzyczą różne hasła lub obrzucają jajkami. Ci młodzi ludzie guzik wiedzą o tamtych czasach, a jedynie są podjudzani przez partię prawicowe jak Pałuj Obywatela lub innych walczących pokrzywdzonych polityków.

00

arti2811 ~arti2811 (Gość)13.12.2010 08:51

"klet" napisał(a):
Ci młodzi ludzie guzik wiedzą o tamtych czasach, a jedynie są podjudzani przez partię prawicowe jak Pałuj Obywatela lub innych walczących pokrzywdzonych polityków.

Dokładnie tak!

00

motyl ~motyl (Gość)13.12.2010 09:30

Zgadzam się z klet

00

bezrobotna z @ Japonii ~bezrobotna z @ Japonii (Gość)13.12.2010 10:59

Solidarność dziś sukces jutro.

00

annad ~annad (Gość)13.12.2010 12:00

"maki1981" napisał(a):
Stan wojenny był niepotrzebny. Sowieci mieli inne sprawy na głowie niż wkraczanie do Polski (wojna w Afganistanie) dawali do zrozumienia Jaruzelskiemu ze musi sam sobie poradzić. Jaruzelski spalił ponadto wiele dokumentów na podstawie czego mozna snuć podejrzenia że świadczyły one o jego winie. Tak mówił dr Rogut. Natomiast prof K. Malak uważa że Jaruzelskiemu należy sie Nobel.
cytat

Jak można powtarzać rzeczy zasłyszane? W tamtym czasie wracałem do kraju właśnie ZE WSCHODU i osobiście widziałem w Brześciu czołgi na lawetach, działa i bardzo dużo wojska sowieckiego, tylko czekali na sygnał. Rozmawiałam tez kilka razy z żołnierzami z tamtych czasów. Jedźcie na Białoruś, porozmawiajcie, zapytajcie dzisiaj panów około 40 - 50 letnich, opowiedzą, jakie mieli rozkazy i gdzie byli w tamtym czasie (tuż przed 13 grudnia i kilka dni po ). Irytują mnie ludzie klepiący banały bez oparcia na faktach. Powtarzam - ja WIDZIAŁEM WOJSKA NA GRANICY WTEDY i rozmawiałem z uczestnikami tamtych wydarzeń po latach - mam na myśli Białorusinów. Jestem pewien, że byłaby okrutna rzeź. Popieram generała Jaruzelskiego, uratował kraj !

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat