metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
j. ~j. (Gość)15.03.2019 17:57

Tak przy Wielkim Poście: Ciekawe, czy któryś z wyrzucających byle gdzie śmieci się teraz nawróci i przestanie tego robić... Bardzo ciekawe, ale... chyba nawet z przysłowiową świecą się nie znajdzie ambony, z której o tego typu zachowaniach się będzie mówić w czasie wielkopostnych rekolekcji. Księża nie są również skłonni do poważnych rozmów na takie tematy, choć... niektórzy coś tam robią. Np. kilka lat temu spytałem księdza, dlaczego tak dużo jest sloganowych kazań mówionych tym śpiewnym, modulowanym głosem, a tak mało porusza się z ambon problemów, którymi żyjemy na co dzień, a które mają złożone, niekiedy niejednoznaczne reperkusje moralne. Wyraziłem zdanie, że wokół nas jest mnóstwo zjawisk (niektóre z nich mają charakter systemowy), które są – moim zdaniem – o wiele bardziej sprzeczne z duchem Ewangelii (której być może najważniejsze zdanie zaczyna się od słów: „Przykazanie nowe daję Wam...”), aniżeli np. antykoncepcja, a ambony przeważnie milczą o tych sprawach, jak zaklęte. Ksiądz powiedział mi , że jak coś więcej powie z ambony, to później ma kłopoty... A mówił mądre, odważne kazania, tylko że... jakoś go prędko przeniesiono do innej parafii... Problem jest zresztą szerszy, bo wokół nas aż się roi od zjawisk wątpliwych moralnie (np. w sferze biznesu), ale jeśli wszystko się dzieje z dala od alkowy, to księża się mało tym interesują. Coraz bardziej się przekonuję, że w Kościele nie tyle chodzi o to, żeby ludzie byli lepsi, ile o to, żeby ludzie... nie uciekli z Kościoła! No i to jest jedna z możliwych odpowiedzi na pytanie, dlaczego ten świat jest taki zły! Acha... mam nadzieję, że księża albo osoby zaangażowane religijne też tu są, bo to przede wszystkim do nich!

41

Propozycja ~Propozycja (Gość)15.03.2019 18:00

A może tak - skoro ten problem istnieje w tym miejscu już od kilku lat - panowie strażnicy by się zasadzili kiedyś na tych którzy ten stan tworzą i doprowadzili ich na posterunek policji? Pismo z informacją do PKP to ja też mogę wysłać!

51

gość ~gość (Gość)15.03.2019 18:11

A PKP to nie ma jakieś swojej formacji do pilnowania porządku na swoim terenie.

31

Jarosław B. ~Jarosław B. (Gość)15.03.2019 13:22

A PSZOKu jak nie było tak nie ma....

232

Hmmm ~Hmmm (Gość)15.03.2019 22:32

Gruszki, pudelka tekturowe, baniaki plastikowe po wodzie... odnoszę wrażenie ze swój udział maja w tym takze niektorzy handlarzewtorkowo-piątkowi...

30

xxxxxx ~xxxxxx (Gość)15.03.2019 22:52

I co się dziwić jak całe miasto Piotrków Tryb. do najczystszych nie należy!!!!

60

gość ~gość (Gość)15.03.2019 18:19

Komendant powinien oddelegować tam jednego strażnika na 7 dni 24h i nikt by nie wyrzucił tam już śmieci. Najlepiej powinni na jednego mieszkańca zatrudnić strażnika lub policjanta i wtedy wszystko można by kontrolować 24h na dobę. Dodatkowo przy każdym drzewie w lesie powinien stać gajowy i pilnować czy ktoś nie wyrzuci śmieci. Tylko tak można by zapanować nad większością brudasow.

51

gość ~gość (Gość)16.03.2019 07:35

To tylko piotrków więc nie ma co się dziwić

61

kluck ~kluck (Gość)16.03.2019 07:48

w europie nie tylko w naszym kraku sie tak dzieje ale sa panstwa takie gdzie jak sie mija tablice miasta to tak juz wyglada a nawet gorzej

30

Wiosenne porządki. A co na to strasznicy miejscy? ~Wiosenne porządki. A co na to strasznicy miejscy? (Gość)16.03.2019 11:44

Idzie wiosna więc po zimie trzeba posprzątać. Tylko nie wysługujcie się dziećmi ze szkół podstawowych!

112

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat