Sezon na rowery właśnie się zaczuna miejmy nadzieję że sezon nascieżki rowerowe także się zacznie
Trybunalczyk: Obawiam się, że pozostaną nam tylko nadzieje - niestety niespełnione. W MZDiK i w piotrkowskiej policji chyba wszyscy mają nastawienie antyrowerowe. Dla przykładu: tak wygląda ścieżka rowerowa przy ul. Kostromskiej przed skrzyżowaniem z ul. Dmowskiego:
Znasz powód, dla którego nie ma tam razem z przejściem dla pieszych przejazdu dla rowerzystów? Niejaki Artur Szczegielniak z KMP odparłby zapewne, że to z powodu bezpieczeństwa rowerzystów, gdyż pędzące tam z zawrotnymi prędkościami samochody rozjeżdżałyby na tym przejeździe pewnie z 17 rowerzystów tygodniowo. ;)
A fachowcy z MZDiK już ponad rok likwidują przerwę w ścieżce rowerowej wzdłuż al. Kopernika i al. Piłsudskiego, która to ścieżka urywa się na kilkadziesiąt metrów przy ul. Sienkiewicza i jakoś zlikwidować nie mogą:
Niestety, od nich nie można za wiele wymagać, skoro nie potrafią zrobić najprostszej rzeczy usprawniającej ruch w mieście, jak np. niewielka zmiana organizacji ruchu na wschodnim wlocie skrzyżowania ul. Wojska Polskiego i al. armii Krajowej przez likwidację pola wyłączonego z ruchu i wydłużenie lewoskrętu:
W sprawie ścieżek zdanie odrębne: Uważam, że budowa ścieżki rowerowej jako de facto części chodnika wyróżnionej tylko innym kolorem kostki brukowej mija się z celem i szkoda na to pieniędzy. Próbowałem jeździć tymi "ścieżkami" i za każdym razem miałem trudności z mijaniem pieszych, którzy oczywiście idą obydwoma "kolorami". Tym bardziej to jest bezcelowe, jeśli taka ścieżka kończy się nagle np. przed następnym skrzyżowaniem i trzeba i tak wyjechać na jezdnię. Dla mnie już mniej stresująca jest jazda po jezdni, aniżeli taką pseudościeżką, a na rowerze jeżdżę namiętnie od kilku dziesięcioleci. Szkoda na to kasy, podobnie, jak na pojemniki na psie odchody, które są z wiadomych powodów zupełnie nieprzydatne.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!