Na wysokości Kauflandi nie ma ul. Łódzkiej - jest al. Armii Krajowej.
A ciekawe, co z zapowiadaną kilka lat temu ścieżką, która miała powstać w śladzie torowiska kolejki wąskotorowej od ul. Sulejowskiej do ul. Przemysłowej? Pewnie powstanie za jakieś 10-12 lat.
Wg planu jak ja mam łódzka zaczyna się na skryżowanu Wojska Polskiego z Armi krajowej i łódzkiej. Na planie google map te tak to wygląda. Dlatego wyjaśnij gdzie pisze że to nie łódzka na tym odcinku ???
A ja myśle że nie powstanie!To była propaganda aby kolejke zlikwidować.Juz troche czasu mineło i ani kolejki ani ścieżki.Takie rzeczy?!-tylko z taka władza!
Łódzka zaczyna się od Wojska Polskiego w pobliżu Ryneczku, z tym , że w rejonie skrzyżowania z Wysoką i Hutniczą jest zaślepiona a drugi odcinek zaczyna się od tego skrzyżowania. W pierwotnym planie przebudowy było włączenie tego zaślepionego odcinka Łódzkiej w rondo. Wówczas AK podobnie jak Wysoka dochodziłaby do ronda a Łódzka przecinała by rondo.
Nawiązując do ścieżki na nasypie wąskotorówki, tam prawie wszystko jest zrobione. Są dwa problemy, skrzyżowanie z Bawełnianą -ideałem była by kładka ale takie rzeczy to nie w PT-city więc należy zmniejszyć nachylenie tak aby uformować zjazdy. Drugi problem to skrzyżowanie z Przedborską tam rozwiązaniem będzie zjazd na ulice i pokonanie go po ulicach. Poza tym wystarczy przejechać równiarką i posypać szlaką. I koniecznie oznaczyć drogowskazami. Sporo ludzi z osiedla Wyzwolenia mogłoby być szczerze zdziwionych jak blisko mają do parku czy nawet na lotnisko.
Drugi interesujący szlak to wzdłuż Strawy od Wojska Polskiego w rejonie Placu Zamkowego do ul Budki. Ja wiem, że Strawa imponująca nie jest ale budując co ok 100m małe spiętrzenia można utworzyć coś na kształt połączonych stawów. Ostatecznie przepływ wody przez staw w parku duży nie jest a jakoś on funkcjonuje. Uzyskalibyśmy w tedy całkiem miły bulwar.
Czyli co jest zrobione bo o ile wiem to nic!!No ale jak to mówia PRAWIE robi dużą różnice!
Jest nasyp czyli to co w budownictwie drogowym jest najdroższe. Nie trzeba robić wykopu, zdejmować glebę dowozić i zagęszczać kruszywo to wszystko jest, bo zrobiono to dawno temu dla wąskotorówki. Problem w tym, że po wyrwanych podkładach pozostały zagłębienia. Trzeba to wyrównać i położyć nawierzchnię jak dla mnie wystarczająca jest szlaka, chyba, że ktoś potrzebuje koniecznie asfalt.
Ten szlak jest przejezdny, na galerii zamieściłem z dwa lata temu parę fotek z przejazdu zdjęcia tutaj: http://www.epiotrkow.pl/galeria/cat,42
, podstawa to wyciąć krzaki- przepraszam przyciąć- wycinanie nie jest niezbędne.
A tak korzystają piotrkowianie ze ścieżek rowerowych:
Jeden artysta jedzie rowerem po chodniku, drugi dogina z buta ścieżką rowerową. Oczywiście policja ma głęboko gdzieś akcje prewencyjne - po co edukować ludzi, lepiej karać mandatami.
Niestety ale tam bardzo często ludzie chodzą po ścieżce rowerowej. Gdy korzysta się z dzwonków, to wielu pieszych jest obrażonych, że w ogóle ktoś im zwraca uwagę.
Ale rowerzystów niestety się czepiają.
"broda" napisał:
Dlaczego policja i straż miejska widząc, nie interweniuje,kiedy latem rowerzyści bez względu na wiek (nawet parami) jeżdżą po chodnikach zmuszając pieszych do ustępowania. Jeżeli nie ma ścieżki rowerowej, to gospodarzem chodnika jest pieszy. Zwróć uwagę to jeszcze mają nieuzasadnione pretensje. Głównie smarkacze. Jest jezdnia to niech jadą poboczem a nie po chodniku. Karać bo tylko dzieci do lat 10 i to w obecności dorosłego mają prawo jechać po chodniku.
Panie Żak, dlaczego nie był usuwany śnieg ze ścieżek rowerowych? Kto za to jest odpowiedzialny ze strony MZDiK? Proszę o odpowiedź.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!