metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Przyjaciel zwierząt ~Przyjaciel zwierząt (Gość)23.09.2010 14:52

"d." napisał(a):
Nie siej herezji. SUK może mieć wiele przyczyn i mają go też niewykastrowane kocury. A oto kilka z innych przyczyn SUK: idiopatyczne zapalenie pęcherza, kamienie moczowe, wady budowy anatomicznej, nowotwory, zapalenie pęcherza moczowego, wirus białaczki kotów.

Nie zamierzam prowadzić herezji. Herezją w chrześcijaństwie od pierwszych wieków określano wybiórczą interpretację prawd wiary i eksponowanie jednych prawd z pomijaniem innych. Taka jest powszechna opinia, że po kastracji prędzej czy później kot zapada na SUK i trzeba mu dawać odpowiednią karmę. Masz rację, że na SUK składać się mogą: zapalenie pęcherza, kryształy i kamienie, krwiomocz, utrudnione oddawanie moczu – w dowolnych konfiguracjach. Składać się mogą ale główną przyczyną jest kastracja. Gdy nie kastrowano kotów nie było SUK. Nie jestem VET-em tylko informuję, żeby ludzie mieli tą świadomość. Kot po kastracji, staje się otyły i leniwy, dużo je a mało pije. Stale śpi a bezruch i mała ilość płynów powoduje, że tworzą się kryształki powodujące zaczopowanie światła jego wąziutkiej cewki moczowej. A wtedy mamy problem. Pozdrowienia.

00

d. ~d. (Gość)23.09.2010 14:11

"Przyjaciel-zwierzat" napisał(a):
Tylko, że nic się nie mówi o SUK (Syndrom Urologiczny Kotów).

Nie siej herezji. SUK może mieć wiele przyczyn i mają go też niewykastrowane kocury. A oto kilka z innych przyczyn SUK: idiopatyczne zapalenie pęcherza, kamienie moczowe, wady budowy anatomicznej, nowotwory, zapalenie pęcherza moczowego, wirus białaczki kotów.
To co lepiej nie kastrować, niech się rozmnażają na potęgę i umierają bezdomne, giną pod kołami, są zabijane, usypianie i topione prze pseudowłaścicieli?
Myślę, że osoby, które zdecydują się na kastrację swoich zwierząt, nie ucierpią finansowo na karmie dla kastratów. Fakt, są droższe, ale nie przesadzajmy. Niewykastrowany kocur karmiony wyłącznie byle jaką karmą też z czasem się rozchoruje i to znacznie gorzej.
A to że opieka weterynaryjna w naszym mieście jest "pod psem", to masz rację. Jak komuś zależny na zdrowiu i życiu swojego zwierzaka, to niech lepiej leczy go w Łodzi! Aż tak daleko nie jest, a zdrowie pupila - bezcenne.

00

Kacper Krzysztofik ~Kacper Krzysztofik (Gość)21.09.2010 12:03

Bardzo dużo osób pyta się: kiedy to nastąpi?termin?

Komentarz był edytowany przez autora: 21.09.2010 12:06

00

MARKPIO ~MARKPIO (Gość)21.09.2010 13:02

To ja Kot Bonifacy.Mam już swoje lata Panie Prezydencie.Żądam wraz z moim kolegą Pikusiem szybkiego zakończenia tej przedłużającej się błazenady z hotelem dla Nas. Inaczej namówimy naszych kumpli, żeby szepneli słówko swoim właścicielom by nie głosowali na Pana.A jest Nas wielu,oj wielu.......

00

klakier ~klakier (Gość)21.09.2010 14:54

Pani prezydencie, ja nie będę na pewno właściciela namawiał na tak niecny czyn jakim byłoby oddanie na pana głosu i z pewnością będę szczerze namawiał kolegów

00

nn ~nn (Gość)21.09.2010 21:36

"MARKPIO" napisał(a):
Żądam wraz z moim kolegą Pikusiem szybkiego zakończenia tej przedłużającej się błazenady z hotelem

Żeby to jeszcze był hotel, ale to raczej więzienie, tylko warunki podobno maja być bardziej "ludzkie". TYLKO KIEDY?

00

Dlaczego o tym nie napisali ~Dlaczego o tym nie napisali (Gość)22.09.2010 09:28

Pisze się i mówi, że ma to być schronisko a ja słyszałem, że nie będzie to schronisko bo schronisko funkcjonuje na zupełnie innych niż w azylu czy przytulisku. Proszę p. Jarszak o publiczne wyjaśnienie moich wątpliwości na tym forum.

00

Dlaczego o tym nie napisali ~Dlaczego o tym nie napisali (Gość)22.09.2010 09:32

"Dlaczego-o-tym-nie-napisali" napisał(a):
bo schronisko funkcjonuje na zupełnie innych niż w azylu czy przytulisku.

wycięło "zasadach" za słowem: "innych"

00

julek ~julek (Gość)22.09.2010 14:28

termin realizacji 31.05.2010 r. http://www.bip.piotrkow.pl/index.php?idg=5&id=1123&x=12&y=13

00

cieciorka cieciorkaranga22.09.2010 16:39

Tych schroniskowych tekstów, to aż się odechciewa komentować. Jak tak można! Przecież to niewielka inwestycja w porównaniu do niektórych innych piotrkowskich. Jak można Panie Prezydencie tak dać [nie powiem czego].

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat