Nigdy nie gódź się na transakcję poza aukcją, szczególnie jeśli nie możesz osobiście obejrzeć i odebrać towaru.
Co do "paczek pobraniowych" ( o których mowa jest w artykule ) to płatność przy odbiorze ma tylko swój pozytywny wymiar w tym że nie musimy latać na pocztę i dokonywać przelewu, jeśli rozpakujemy paczkę i w środku będzie cegła zamiast telefonu to i tak poczta nic nam nie zwróci. Nie dziwię się sprzedającym, że nie chcą wysyłać paczek pobraniowych, ponieważ często zdarza się, że kupujący rozmyśla się i nie odbiera paczki. W takiej sytuacji stratny podwójnie jest sprzedający-musi pokryć koszty w obie strony...
Wydaje mi się, że najlepiej zawierać transakcję z firmami, które handlują za pośrednictwem serwisów aukcyjnych. Zarejestrowana działalność jest poniekąd gwarantem udanej transakcji i gwarantuje często legalność sprzedawanego sprzętu.
Co do platformy aukcyjnej to w Polsce jest tylko jedna godna uwagi i chodzi mi o tą zaczynającą się od A. Jak opisuje artykuł, platforma ta gwarantuje zwrot kosztów związanych z aukcją (ubezpieczenie) i dodatkowo oferuje pośredniczenie w płatnościach co jest bardzo wygodne, ponieważ sprzedający dostaje informację po 15 minutach iż kupujący zapłacił mu za przedmioty.
Artykuł nie wspomina niczego o nieuczciwych kupujących - a są też tacy, najczęściej niezadowoleni z zakupu kwestionują jego legalność lub inne jego cechy. Jest to nic innego jak próba wyłudzenia.
Sprzedaż przez internet ma swoje wady i zalety, do tych pierwszych należy najczęściej to, że nie możemy osobiście obejrzeć i kupić przedmiotu, zaś do tych drugich (zalet) można zaliczyć np to iż przedmiot jest tańszy niż w sklepie i po opłaceniu przesyłki trafia pod nasze drzwi za pośrednictwem kuriera. Ja znalazłem proste wyjście z tej sytuacji, szukam ofert z regionu, dzwonię do sprzedającego i kupuję osobiście dany przedmiot.
Ceny, najczęściej te sklepowe przyprawiają nas o zawrót głowy (delikatnie mówiąc; jak się okazuje piotrkowscy sprzedawcy mają marże przekraczające 100% wartości) dlatego szansę na rozwój ma sprzedaż internetowa. A kto dziś nie umie korzystać z internetu jest naprawdę ciemny...
Zdementuję jeszcze jedną kwestię dotyczącą zakupów internetowych, a mianowicie transportu. Krąży błędna opinia jakoby paczki wysyłane pocztą były gorzej traktowane niż te wysyłane za pośrednictwem firm kurierskich. Nic bardziej mylnego-paczki w przeładowniach kurierskich też są rzucane i często zawartość ulega uszkodzeniu. Mimo idealnego zapakowania, zdarza się że sprzęt nie działa :-\ Mnie osobiście nie zdarzyło się aby paczka uszkodziła się na poczcie, natomiast kurierem - jak najbardziej!
Mała zagadka: gdzie jest błąd ortograficzny?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!