Rycerze - to znaczy, że mają błękitną krew ............. ciekawe jakie drzewo genealogiczne i kto przodkiem. Może Zbyszko, Danuśka i Jagienka ..........
A nie można się nazwać po prostu wolontariuszami jeśli chce się coś zrobic dla innych? O ile mi wiadomo to Jezus powtarzał " królestwo moje nie jest z tego świata" więc ani "tytuł królewski" ani "rycerze" nie są mu potrzebni
Ciemnogród
Byliście w ZOO?
Ja byłem i widziałem moich kuzynów w małpiarni!
Czego to ludzie nie wymyślą, żeby zainteresować innych. Ale to nie mój cyrk.
Rycerz był wojownikiem. Często walczył mieczem, stąd czasem nazywa się rycerzy ludźmi miecza. Najważniejszym zadaniem rycerza była walka w dobrej sprawie. Musiał więc bronić swojego króla lub księcia, któremu ślubował wierność. W razie zagrożenia kraju rycerze mieli obowiązek stawić się na rozkaz władcy, by stanąć do walki z wrogiem. Za słuszną sprawę uznawano też walkę chrześcijańskich rycerzy z niewiernymi. Od rycerzy wymagano sprawnego posługiwania się bronią i waleczności, ponieważ od ich umiejętności zależał wynik bitwy.
I CO CI PANOWIE MAJA WSPÓLNEGO Z TYM CO PISZE POWYŻEJ!!!!!??????????????
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!