Ta, wyjątkowo celna nazwa, jak najbardziej. A jaka praktyczna! Już to widzę, jak stara Nowakowa powiada do starej Heleniakowej, że ta młoda Kowalczykowa mieszka zara za rondem Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników.
A Radek z Łęczna umawia się z Majką ze Świerczowski do Heliosa esemesem, wstukując litereckami, że podjedzie po nią beemką z blachami EPI na rondo, no wiesz, Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników.
A jaka jednomyślność, jeżeli chodzi o propozycje prezydenta, super rada - takich nam potrzeba ;-)
Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników.
Boże słyszysz i widzisz to!
Może zanucimy pieśń.
Z dawna Polski Tyś Królową.
Z dawna Polski Tyś Królową, Maryjo!
Ty za nami przemów słowo, Maryjo!
Ociemniałym podaj rękę,
Niewytrwałym skracaj mękę,
Twe Królestwo weź w porękę, Maryjo!
.....................
Jednomyślność jednomyślnością (faktycznie, brawo!), ale z kronikarskiej sumienności odnotować wypada, że jednakowoż trzech się zerwało z obrad. Ciekawe, które to dały nogę, nie chcą tych Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników.
"gienialna" nazwa lekka i łatwa do zapamiętania :D. "Gieniusie" tylko mogli takie coś wykombinować.
A kiedy oficjalnie zostanie włączony człon nazwy miasta - Trybunalski-Piotrków Trybunalski? Bo jakoś z zachowanej dokumentacji to nie wynika. Pan Gąsior były dyrektor muzeum, znawca historii Piotrkowa był zdania że nigdy nie dopełniono formalności w tym zakresie. Pan Munik tej opinii nie podzielał. Może ktoś wie, który z panów ma rację?
Pozostało jeszcze kilka ulic do nazwania normalnymi nazwami.
Taka - weźmy - ulica Słoneczna. Tyle lat już jest Słoneczna i nikt się jeszcze za tę beznadziejną nazwę nie wziął! Co to znaczy - Słoneczna? Bez sensu zupełnie! Powinna ona się nazywać - ja tylko rzucam sensowny przykład - ulicą Pozbawionych za Bieruta Możliwości Awansu Zawodowego Byłych Żołnierzy Armii Krajowej. Dobrze brzmi?
Albo, żeby daleko po planie miasta paluchem nie wodzić. Kolejna abstrakcyjna nazwa - ulica Kwiatowa. Jakie tam gdzie kwiaty?! Już 10, 15 lat temu powinno się uchwalić jakąś normalną nazwę dla Kwiatowej. Bo ja wiem, może - ulica Prześladowanych Bohaterskich Członków PZPR Zmuszanych do Zawierania Ślubu Kościelnego i Chrzczenia Córki 690 Kilometrów od Piotrkowa Najlepiej Gdzieś w Bieszczadach, Żeby Tylko się w Komitecie Nie Dowiedzieli. Ja rozumiem, nazwa nieco przydługa, ale nośna, więc każdy z czasem się wyuczy jej na pamięć!
Jak powstanie? Przecież w ubiegłym roku zostało zbudowane.
Zrozum: co innego - zbudowane, a co innego - powstanie!
Nie odróżniasz zbudowania od powstania?
Zbudowane jako rondo. A teraz Powstanie! Jako Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników, cytat - "którzy byli z różnych powodów wcielani do kopalń, m.in. kopalni uranu (pracowali w ciężkich warunkach i stracili tam zdrowie i życie) i tym żołnierzom należy oddać cześć." Koniec cytatu.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!