tak trudno tam zrobic normalne rondo albo posadzic trawe czy kwiaty? jesli nie ma kasy to po cholere wogole wstawiac cos co nawet nie wyglada jak rondo tylko jakis niedokonczony eksperyment drogowy.. wielkosc ronda okresla chyba dobrobyt panujacy w naszym miescie, jest taaaki wielki.
Takie placki-ronda można budować na placach zabaw w przedszkolach, by dzieci jeżdżące na trójkołowych rowerkach mogły się uczyć jak należy zachowywać się na drodze.
Jeżeli jest zapas placków, to nic straconego. W przedszkolach można je wykorzystać!
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 2 marca 1999 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.
§ 74. Szerokość jednego pasa ruchu dla pojazdów skręcających w lewo lub w prawo na skrzyżowaniu skanalizowanym (rondo) nie powinna być mniejsza niż określona w tabeli:
Promień skrętu (m) 8
Szerokość jezdni (m)7,0
§ 75. Wymiary i zakres stosowania rond:
Ronda mini: średnica 3-5m stosowane w osiedlach
Ronda małe: średnica od 5m do 28m drogi lokalne miejskie
Ronda średnie 28-50m poza terenem zabudowy, strefy podmiejskie,
Tak więc ani srednica ronda ani szerokość pasa jezdni nie odpowiada obowiązującym przepisom. "Krawiec" projektował, "znachor" zatwierdził a mieszkańcy zapłacili.
Rondo jak rondo, jeśli ktoś zna przepisy ,to mu wielkość nie przeszkadza !!Ja mieszkam obok i mi to rondo pomaga włączyć sie do ruchu z ul. Polnej, a tak trzeba było stac i stać . POZDR
Ja uważam ,że ronda to super wynalazek tylko trzeba umieć z nich korzystać i oczywiście muszą być zrobione z sensem:) Jak dla mnie to potrzebna by było rondo u zbiegu Żelaznej ,Dmowskiego tam jest tyle miejsca ,że rondo by się raz przydało a dwa zmieściło:)Nie ma co narzekać tylko jeździć tak by nie utrudniac jazdy innym:)
Ludzie, jak to rondo wygląda, chyba nie mają wstydu, żeby taaaakkkkiiie coś pokazywać "krowi placek"!!!
W którym miejscu?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!