metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
emeryt ~emeryt (Gość)14.02.2015 21:07

Do wszystkich mieszczuchów.W jakim to wielkim mieście te pańcie i waćpanowie mieszkają,bo jak widzę to dużo słomy z butów wychodzi.Forma w jakiej obrażacie,słownictwo pozostawia dużo do myślenia.A nie mówiła Mamusia ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz. Czego się Jaś nie nauczył to Jan nie umie i nie ma roboty .Nawet rolnik teraz musi coś umieć, bo technika poszła do przodu.Jak się skończą dotacje jeszcze będziecie im się kłaniać bo rolnik się wyżywi,a kitu w oknach brak.Pofolgujcie i nie obrażajcie rolników. Ja też mieszkam w mieście ale bardzo lubię iść na targ do rolnika i kupić jabłko , ziemniaczki,czy jajeczka i życzę im zdrowia szczególnie zimą.Wam też życzę zdrowia no i tej pracy z dotacjami.

52

Tartu Tarturanga14.02.2015 21:10

"iwa" napisał(a):
Ja też bym chciała być tym nieszczęśliwym rolnikiem ,nie płacić podatku,sprzedać ziemię na nowy samochód itp.a gdzie mamy wyjść strajkować my matki bez pracy ,bez zasiłku,które zajmują się dziećmi tego naszego trudu i pracy nikt nie widzi pozdrawiam rolników

A kto pani broni - można kupić albo wydzierżawić ziemię. Decydując się na dziecko trzeba mieć świadomość, że to kosztuje, a nie liczyć na zasiłki i że praca sama zapuka do drzwi. Poza tym dziecko ma też ojca ( którego matka wybiera dobrowolnie i świadomie ) , który powinien pomagać w wychowaniu i utrzymaniu.
Cena żywca w skupie średnio 3.1-3.8 za kg a sama słonina w sklepie kosztuje 6-7 zł nie mówiąc o schabie, karkówce ... dla przykładu

102

wolny rynek ~wolny rynek (Gość)14.02.2015 23:54

Za granicami rynek jest stabilny, import jest tańszy. Nie protestuj rolniku moim kosztem, ja ci nie utrudniam życia i powtarzam. Zrób prawdziwy protest, nie produkuj idź na magazyny czy na kasę do marketu, zobaczysz, że będzie ci się żyło lepiej. A jak import zdrożeje, to wy Polscy rolnicy/biznesmeni cen też nie opuścicie, więc niech mnie rżnie obcy a nie "swój". A co na to PSL to już wiemy. Gratulacje.

57

Jagiełło ~Jagiełło (Gość)15.02.2015 00:01

Szkoda, że mój tata nie jest starostą, zrobiłby mnie zastępcą jakiegoś wójta.

52

Jagiełło ~Jagiełło (Gość)15.02.2015 00:07

mógłbym zostawić rolnictwo i udawać cwaniaka. Co nam pomoże starosta Cubała?, chyba tyle samo co jego syn Cubała zastępca wójta i tyle co ten radny co mu miejsce zwolnili.
PSL to zdrada.

91

konsument ~konsument (Gość)15.02.2015 08:54

"Tartu" napisał(a):
Cena żywca w skupie średnio 3.1-3.8 za kg a sama słonina w sklepie kosztuje 6-7 zł nie mówiąc o schabie, karkówce ... dla przykładu

Skoro mają pretensję do handlowców i pośredników to czy ktoś rolnikom broni łączyć się w grupy producenckie i otworzyć masarnię i swoje sklepiki po miastach i sprzedawać w tej cenie ? Mogliby nawet być tańsi i przejmować rynek wykluczając w ten sposób hipermarkety, a jednocześnie tworzyliby miejsca pracy np. dla innych członków swoich rodzin. Jadam czasami wędlinę zrobioną na wsi i mogę powiedzieć, że gdyby z takim towarem wystartowali to nikt nie kupiłby tego z marketu.

63

hahaha ~hahaha (Gość)15.02.2015 09:13

"Tartu" napisał(a):

Gdzie od kupienia zywca do sprzedazy?
Zywiec-uboj-oczyszczenie-masarnia-sklep badz magazyny-sklep
A nie kazdy ma dopłaty do paliwa jak wy? I kazdy cos musi na tym zarobic!!!

311

zuzia ~zuzia (Gość)15.02.2015 11:51

"jakub19214" napisał(a):

Kiedyś tez ludzie mieszkali na wsi, tez uprawiali ziemię i hodowali zwierzęta. Jest tylko jedna różnica - swoją pracę wykonywali ręcznie ( nie mieli maszyn ), nie mieli dotacji unijnych i nie strajkowali.

211

? ~? (Gość)15.02.2015 12:19

Czytając poniższe komentarze nie dowierzam...
Nie potraficie zrozumieć POLSKICH rolników, którzy tak naprawdę walczą o to abyśmy w sklepach mięsnych mogli kupić polskie produkty (z naszych polskich wsi). Podejrzewam, że większość z Was nie wie skąd pochodzi mięso które spożywają i pewnie mało Was to obchodzi. Niestety rzeczywistość jest taka, że do naszego kraju sprowadzane jest mięso z zagranicy, a polskie??? Co dzieje się z polskim mięsem???
Poza tym, kto Wam broni iść mieszkać na wieś i brać te OGROMNE dopłaty, o których tak głośno piszecie?!

147

emeryt ~emeryt (Gość)15.02.2015 15:40

ZUZIU . To było wtedy jak Syrenka była szczytem marzeń ,a widzisz gdzieś Syrenkę.Żyjemy w XXI wieku.Czy masz telewizor? Polecam zapytać Mamy lub Babci jakie to były czasy ,bo z historią na bakier.

40

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat