metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Myśliciel Myślicielranga06.12.2011 09:27

"Tartu" napisał(a):
Oni sami karzą używać tego kierunkowskazu i tak szczerze powiem nie wiem czemu

Bo to są niedouczone barany! Instruktorzy z przypadku. Proponuję zapoznać się z poniższym:
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090119/ZAKIEROWNICA/367905407
http://www.poradopedia.pl/motoryzacja/sposob-jazdy-na-rondzie-kiedy-kierunkowskaz-kto-ma-pierwszenstwo-300.html
Kodeks drogowy mówi wyraźnie: Art. 22.pkt 5 „Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru”. Wjeżdżając wiadomo możemy jechać tylko w jednym kierunku czyli tak jak byśmy mieli nakaz jazdy w jednym kierunku, kierunkowskazu nie włączamy gdyż w innym kierunku jechać nie możemy, kierunkowskaz natomiast włączamy sygnalizując zmianę pasa ruchu na rondzie tak jak na drodze, bądź sygnalizując zjazd z ronda czyli zmianę kierunku jazdy. Jazda z kierunkiem włączonym w lewo jest złamaniem przepisu gdyż w tym momencie nie zmieniamy ani kierunku jazdy ani pasa ruchu i nie będziemy skręcać w lewo z zajmowanego pasa, bo gdzie, na wysepkę (zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru)?
Jak ja x lat temu podczas kursu włączyłem lewy kierunkowskaz na rondzie to mój śp. instruktor mało nie wykopał mnie z auta, a darł się na mnie przez całą godzinę. Ale kiedyś byli inni instruktorzy.

00

P51 ~P51 (Gość)05.12.2011 14:45

Mam nadzieję,że już nikt nie da jej "do ręki " auta.

00

szczawik szczawikranga05.12.2011 15:03

uuulala:P

00

zet ~zet (Gość)05.12.2011 19:03

baba za kołkiem.

00

Tartu Tarturanga05.12.2011 19:07

Dobrze, że to się tak nie skończyło ....
Ludzie myślcie trochę i noga z gazu zwłaszcza teraz jak każdy zamyślony przed świętami i w każdej chwili mróz może chwycić:
http://expressilustrowany.pl/smierc-we-fiacie-126p-wypadek-na-jedynce-aktual-galeria,artykul.html?material_id=4edcab5cfbaeddd311000000&4ce3e2767233c7ff52020000-zdjecie=2#zdjecie

00

blądynka ~blądynka (Gość)05.12.2011 19:17

liczy się ostra zabawa!!

00

stan ~stan (Gość)05.12.2011 19:37

Nie dziwie się gdy patrze na tych "instruktorów" i "instruktorki" rozparte w L-kach, z telefonami przy uchu, roześmiane, rozkojarzone i nie reagujace na jawne błędy popełniane przez "szkolonych " przez siebie podopiecznych. Wszystko to odbywa się zgodnie z porzekadłem..."uczył Marcin Marcina....." A efekty są widoczne codziennie a wtedy jakoś nie jest do smiechu..

00

K. ~K. (Gość)06.12.2011 08:04

"zet" napisał(a):
baba za kołkiem.

Och, "miszcz" kierownicy znad klawiatury się odezwał.

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga06.12.2011 08:25

Myślałem, że chodzi o zdarzenie z ul. Belzackiej koło "kwadratu" - w sobotę ok. godz. 21. seicento uderzyło czołowo w zaparkowane przy krawężniku samochody.

00

Myśliciel Myślicielranga06.12.2011 08:44

Pięć lat temu stałem się ofiarą podobnego zdarzenia. Wtedy "mistrz kierownicy" przestawił trzy auta na parkingu, w tym moje. Powód ciągle ten sam: oblodzona jezdnia i zbyt duża prędkość oraz nieumiejętność panowania nad pojazdem w trakcie poślizgu.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat