Nie ma jak to zalewajka. Każde dziecko na wsi wychowało się na zalewajce i jakoś nikomu ona nie zaszkodziła. Najważniejszy jest barszcz. Z typowego w tych plastikowych butelkach albo z torebek z Super Marketów nie wyjdzie nigdy prawdziwa zalewajka. Ja jeszcze pod koniec gotowania rozgniatam część ziemniaków w zupie i wtedy jest odpowiedniej konsystencji i b. smakuje. Dodaje też pod koniec gotowania rozgnieciony czosnek który podnosi walory smakowe.
Dawnymi czasy w kuchniach wisiały na ścianach różne hasła wyszywane na białym płótnie i do tego obrazek - taki rym zapamiętałem " o zalewjako ty zup królowo - kto ciebie jada czuje się zdrowo "
Nazywane przez Ciebie białe płótna z wyszytymi a raczej wyhaftowanymi "hasłami" nazywano makatkami. Ja też je pamiętam z dzieciństwa. Mnie utkwił jeden taki tekst: " Dobra żona tym się chlubi, że to gotuje co mąż lubi"
Dodam jeszcze, że kiedy chodziłem do szkoły podstawowej Nr 2 przy ul. Sienkiewicza (vis a vis SP Nr 8), a było to w latach 50-tych, i chłopcy i dziewczęta musieli uczyć się haftować na lekcjach na płótnie takich właśnie makatek. Takie to były czasy które na szczęście nie nauczyły mnie kraść, napadać na ludzi czy robić złe rzeczy. Dostało się od nauczyciela po łapach kantem drewnianej linijki i był spokój. teraz to rodzice poszli by do prokuratora na skargę i dlatego mamy tylu młodocianych przestępców bo nie uczeń się boi tylko nauczyciel.
Byłam. Impreza bardzo fajna. Pogoda dopisała. Ludzi było bardzo dużo. Niestety właśnie dla tego nie udało mi się spróbować zalewajki, ponieważ były olbrzymie kolejki chętnych do degustacji. Nie mogłam więc sprawdzić czy któraś miała smak podobny do tej, którą gotował mój tata. ŻUKI fajnie grały.
Zdjęcie prawie identycznej, zrobione w skansenie w Tokarni koło Kielc:
Impreza z pomysłem.
http://infopatrol.pl/index.php/item/47-rowerem-na-festiwal-zalewajki
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!