Należy każdą kradzież nagłaśniać. Szukać roweru przez media społecznościowe. Złodziejowi zależy na ciszy. Nie pozwólmy na to.
https://www.facebook.com/Ukradli-mi-rower-w-Piotrkowie-Trybunalskim-987394994629192/
Proponuje naprzyklad zakup cos takiego ( pelno tego na allegro ) http://allegro.pl/lokalizator-bluetooth-kluczy-brelok-gps-prezent-i5829606296.html Pod sklepem czy pod klatką rower sam ożyje powiadomi o tym oddaleniu osobista komorka . Mi sie przydało jak moje klucze wyladowaly przypadkowo w smietniku , tylko trzeba sie na tupac pojezdzic zeby zlapac sygnal.
2 tyg. temu kupiłem rower w media expert na wyprzedazy i mimo że marki mało znane to raz że zapięcie, a dwa ze oznaczyłem. Przezorny zawsze ubezpieczony...
Jestem pewien że kradzieży było znacznie więcej, tylko ludzie nie zgłaszają takich przypadków. Szanse na odnalezienie są zerowe, a jeszcze trzeba się nałazić po policjach.
Jakie prawo taka sprawiedliwość, gdyby komuś naprawdę zależało na szukaniu tych rowerów to niejeden by się znalazł, a tak to kradną na bezczelnego nawet naprzeciwko komendy Policji, bo wiedzą, że nikt tak na poważnie nie będzie go szukał a jeśli nawet złapią złodzieja to i tak niska szkodliwość czynu.
Jedno jest dla mnie pewne że policja nie znajdzie skradzionych rowerów w liczbie około 30 (tak trudno je policzyć?). Pewne jest również to, że za ok. 1 miesiąc od zgłoszenia, do ok. 30. poszkodowanych, by spełnić wymogi formalne, wyślą zawiadomienia o umorzeniu dochodzenia z powodu nie wykrycia sprawców.
Czy dla złodzieja liczy się to że rower jest oznakowany??? Myślę jednak że nie!!! Widział ktoś z Was jak złodziej rower kradnie???
tylko dlaczego nie informują o tym, że znakując rower traci się gwarancję na ramę...
I lepiej zainwestować w solidny łańcuch a nie zapinanie z linki stalowej. Sporo jest złodziei specjalizujących się w rowerach, często mają przy sobie nożyce, więc linka grubości 2 cm to nie problem dla nich.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!