Maturzysci sa w ogromnym stresie, są poszkodowani gdyż rok temu strajk nauczycieli w tym roku obecna sytuacja, wiadomo nikt nie ma na to wpływu, ale spójrzcie na maturzystów zdrowie psychiczne.. trzymanie w niepewności, a może warto by było stworzyć system ocen bieżących jako przepustka i rekrutacja na studia.. zaoszczędziło by nam to stresu, każdy maturzysta ma 5 miesięcy wakacji po klasie maturalnej, przełożenie matur? Czemu my mamy mieć gorzej.. życzę wszystkim zdrowia
Gdyby zapytać te wiecznie krytykujące mamusie, co jest w ich życiu najważniejsze, prawdopodobnie wszystkie zgodnie odpowiedzią, że dzieci. Jednak na pytanie, ile czasu spędzają ze swoim dzieckiem, raczej nie potrafiłyby już odpowiedzieć. Można zaryzykować stwierdzenie, że rodzice abdykowali z funkcji rodzicielskiej, a wychowanie swoich dzieci oddali podwykonawcom – opiekunkom, trenerom oraz niańkom elektronicznym, które, absorbując i uzależniając mózg dziecka, zapewniają rodzicom tak zwany święty spokój. Tak drogie mamy przypominam dziecko to obowiązek.
Dokładnie. Ja mam w domu jeden komputer i troje dzieci chodzących do szkoły. Jak miałyby pogodzić lekcje on line? Dobrze, ze nauczyciele wrzucają temat, w podręcznikach wszystko jest wyjaśnione i ćwiczenia do zrobienia. Jak dziecko nie wie to przychodzi do mnie, zaglądam do podręcznika co i jak i robimy. Jaki problem? Chociaz po 3,4 godziny spokoju w domu. A tak to piszą wszyscy, ze nauczyciele w szkole nic nie robią. Puknijcie się w głowy i zajmijcie się teoche tymi swoimi dziećmi. Zostawione same sobie, bo rodzice w wolnej chwili z twarzą w smartfonie. Taka smutna prawda. Koledzy moich dzieci sami mówią, ze słyszą oś rodziców tylko ?zaraz? albo ? postaraj się? sam sobie radź.
Uczę jezyka polskiego w szkole podstawowej.
Powiem szczerze, ze dla Nas tez jest to jakaś innowacja...
staram się przygotowywać tematy powtórzeniowe, ćwiczenie czytania ze zrozumieniem-bo jak można zauważyć I wielu dorosłych ma z tym problem.
Skoro dzieci są w domu z rodzicami, to nawet wspólnie można pewne rzeczy wykonać. Forma wspólnego spędzania czasu, zabaw ortograficznych czy wyszukiwania wiadomości w tekście nawet dorosłym się przyda!
Znajdźmy jakiś plus tej sytuacji. Nie narzekajmy wciąż ;-)
Zdrowia dla wszystkich!
Nie bronię nauczycieli , ale będąc matką ucznia w starszej klasie obserwuję i widzę, że większość rodziców mało czasu poświęca dziecku w pomocy nad zadaniami domowymi. Może pora teraz zainteresować się trochę poziomem wiedzy swoich pociech. Ja spędzając czas z dzieckiem np. nad Historią mam okazje na nowo się jej nauczyć. Może warto drodzy rodzice. Dla jasności dodam że pracuję zawodowo i nie mam tyko jednego dziecka, więc czasu też nie za dużo a jakoś do tej pory dawałam radę
Dzieci są nosicielami koronawirusa, to nie prawda że chorują tylko bezobjawowo. Chyba najważniejsze jest zdrowie i życie dzieci. Nie wyobrażam sobie posłać dziecka do przedszkola/szkoły na już, nawet jakby otworzyli te szkoły 25.03.
Zdrowie i życie jest jedno.
Teraz nagle okazuje się, że CZĘŚĆ rodziców nie są w stanie "wysiedzieć" ze swoimi dziećmi w domu ( dzieci okazują się zbyt "męczące" i chętnie wysłaliby je nawet z karatem i kaszlem do placówek w czasie pandemi)
Druga CZĘŚĆ jest zadowolona bo dzięki temu sama siedzi w domu w ramach akcji " Zostań w domu" ( zmniejsza ryzyko własnego zachorowania) i ma płatny zasiłek opiekuńczy.
Rodzice też mogą poświęcić czas swoim dzieciom i zobaczyć, że mistrzami myślenia są lub nie są.
Nauczyciele też powinni się opamiętać z zadawaniem takiej ilości zadań, tymbardziej że ich nie tłumaczą.
W większości piszą " Przeczytaj temat, wykonaj zadania....." to ja mogę sama zlecić dziecku. Jeśli tak zlecają bez wyjaśnień to chociaż niech ograniczą ilość , moje dziecko ma ok 60 zadań z jednego przedmiotu zadane, w dodatku czytać lektury ( a skąd wziąć książki, szkoła zamknięta, biblioteka też) może nauczyciel na mesangerze połączy się video z uczniami i poczyta na głos? opowie ciekawostki z biologi czy historii, wytłumaczy nowy temat z chemii i fizyki?
Kiedy MZK odda za bilety miesięczne dzieci lub przedłuży okres ważności , może prezes odpowie
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!