Obowiązkowa karta rowerowa !!!
Obowiązkowe OC!!!
Surowe kary za brak zadbania o odpowiednią widoczność i za nieprawidłową jazdę ( pod prąd, po ulicy zamiast ściezki rowerowej-jak jest ) !!!
Dobrze, ale najpierw to Straż Miejska i Drogówka - do roboty!!!
Co z mnożących się zapisów prawnych kiedy NIKT ich nie egzekwuje...?
i przeglad techniczny co rok :D
Chyba Cię pogięło...
Odpowiem Ci równie mądrym pomysłem:
Obowiązkowa karta pieszego!!!
Obowiązkowe OC pieszego!!!
Surowe kary za za brak zadbania o odpowiednią widoczność i za nieprawidłowy chód np zygzakiem pijanego (i inne: np po ulicy zamiast po chodniku ) !!!
Piesi też się zderzają!
Tylko trochę inaczej wygląda zderzenie pieszego z pieszym a inaczej pieszego z rowerem czy dwóch rowerzystów.
W razie kolizji z rowerem z winy rowerzysty - musisz swoich praw dochodzić w sądzie. Poruszając się po drodze powinno znać się zasady ruchu drogowego i znaków drogowych .
Piesi poruszają się chodnikiem a nie drogą w przeciwieństwie do rowerzystów.
To może w/g twojego toku znieść OC na motocykle itp potem na auta.
W ogóle porównujesz dwie zupełne inne rzeczy.
Jazda rowerem jest jasna jak słońce. Rowerami się jeżdzi od dziecka po starca. Jazda rowerem jest bardzo daleko zakorzeniona w świadomości ludzkiej. W krajach skandynawskich gdzie jazda rowerem jest b popularna jakoś jeszcze nie wymyślili podatku od rowerów. Chcesz żeby rowerzyści nie jeździli po ulicach/chodnikach to zrób te cholerne ścieżki. Podając pomysł z pieszymi starałem się by był równie beznadziejny jak twój.
Jakiego podatku??? Co Ty piszesz???
Pisałem o obowiązkowym OC
Pisałem aby mieli pojęcie o kodeksie drogowym, znali zasady ruchu drogowego, mieli odpowiednio oświetlony rower i elementy odblaskowe.
Aby jeździli ścieżkami rowerowymi jak są ( przykład Kostromska Aleje Kopernika, Sikorskiego ), nie jeździli pod prąd.
Bo o wypadek łatwo i ciągle się słyszy o takich zdarzeniach.
Przecież płace podatki !!!
Człowieku czytaj ze zrozumieniem bo widzę, że masz z tym duży problem i mylisz podstawowe pojęcia. Nie potrafisz użyć jakichkolwiek argumentów nie mówiąc już o sensownych argumentach !!!
Polska to nie Skandynawia - zupełnie inne podejście do wszystkiego min do kultury jazdy . Poza tym tam jest nakaz jazdy w kasku czego w Polsce nie ma. Nie do pomyślenia jest aby ktoś jeździł bez oświetlenia.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!