nie ma takowego podatku od rowerów, ale ludzie jeżdżą w kaskach rowerowych, mają na sobie kamizelki odblaskowe, działające światła, znają przepisy.
Ale za to jest u nas kretyński nakaz jazdy przez całą dobę z włączonymi światłami mijania.
I tutaj się mylisz całkowicie: od góry do dołu.
Takim stwierdzeniem wystawiasz na szwank swoje eksperctwo (i zdrowy rozsądek także). Duuuży minus.
I niestety jeszcze źle ustawionymi u niektórych.
wcale nie jest kretynski. bardzo dobry pomysł!!! i tylko mi nie mow ze to lobby producentów zaróek. nie stac cie na 2 zarówki w roku zamiast 1 to nie kupuj samochodu!!! przynajmniej na swiatłach jest pojazd bardziej widoczny i z wiekszej odległosci. inna rzecz ile osób tego przestrzega zwlaszcza na drogach wiejskich ,przez lasy itd ...
i wcale nie byloby to głupie. sam tez jezdze nieraz rowerem i jak by stawka byla sensowna czyli kilkanascie pln rocznie(tyle za przyczepke płace np) to czemu nie?? jak wyjedzie mi rowerzysta rozwali szybe, maske, lampe itd to dlaczego mam po sądach z nim sie ganiac?? i nie piszcie o skandynawii. to jest POLSKA!!! skandynawia to inna kultura, swiat i inne zarobki, standard zycia.
Szkoda że piesi, drzewa, słupy i ine przeszkody nie są bardziej widoczne. Skoro to faktycznie tak poprawia bezpieczeństwo, dlaczego nie wprowadziły tego Niemcy, a Austria się wycofała z tego pomysłu?
A co to ma do rzeczy? Jak się mają piesi, drzewa, słupy i "ine" przeszkody do nakazu jazdy przez całą dobę z włączonymi światłami mijania? Drzewa mają świecić? Może...
A co to za argument, że ktoś wprowadził, a ktoś wycofał?
Pojazd z włączonymi światłami mijania nawet przy bardzo dobrej widoczności, nawet w piękny słoneczny dzień, widoczny jest o wiele lepiej, dostrzegany jest szybciej i ze znacznie większej odległości.
Twoja opinia, że nakaz jazdy przez całą dobę z włączonymi światłami mijania jest nakazem kretyńskim pogrąża cię i dla mnie po wygłoszeniu czegoś takiego, przechodzisz (niestety) do tej większej grupy kierowców, na których na polskich drogach trzeba bardzo uważać.
Ile razy będziesz to powtarzał w kółko jak jakąś mantrę? Te światłą nie przyczyniły się niestety do zmniejszenia liczby wypadków, bo mający złudne poczucie bezpieczeństwa kierowcy samochodów z włączonymi światłami mijania zapominają, że piesi, drzewa, słupy świateł nie mają i przez to nie są lepiej widoczne. Skoro nie widzisz dobrze w jasny, słoneczny dzień bez świateł, to nie powinieneś być kierowcą. W domu też palisz światło przez całą dobę?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!