metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
lotnik-pilot gen. armii ~lotnik-pilot gen. armii (Gość)31.05.2011 13:54

A na co i komu i po co ten samolot jest szykowany? Ktoś sobie szykuje już ewakuację z budynku nieopodal Biedrony na hali?
Nie lepiej poczekać na katapultę która gdzieś tak w okolicach jesiennych wyborów powinna zadziałać?

00

szer. dolot ~szer. dolot (Gość)31.05.2011 23:01

myślę że zorientowani w temacie wiedzą że na naszym lokalnym podwórku też mamy takie miejsce a dokładniej chodzi o las wolborski

00

tempus ~tempus (Gość)02.06.2011 07:37

Do P51: z tego co wiem często samoloty wykorzystywano do walki z czołgami więc mogły niejako współpracować z kolumnami pancernymi...ale cóż nie znam się , a ten Henschel z tego co wiem czasami współpracował z jednostkami artylerii. Więc można im wybaczyć. Muszę to zbadać, aż nie chce się wierzyć aby pasjonaci historii mówili rzeczy zupełnie nieuzasadnione

00

henschel ~henschel (Gość)03.06.2011 09:01

Do P51 i tempusa. O ile słyszałem dobrze to tam pada stwierdzenie "działały na rzecz 1 Armii Pancernej" i potem poprawka, że "na rzecz 1 Dywizji Pancernej". więc działały a nie wchodziły w skład. To normalne, samoloty rozpoznawcze wykonywały bardzo dużo lotów na potrzeby jednostek lądowych. Inna sprawa, że troche nie po polsku to zostało powiedziane. Ale widocznie jak siedzą w wojskowości to wojskowego języka nabywają :))) a w tekscie pisanym palneli głupote

00

Bartek ~Bartek (Gość)27.06.2011 18:43

Bardzo ciekawa sprawa. Proszę więcej informacji na ten temat

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga27.06.2011 18:36

"szer.-dolot" napisał(a):
myślę że zorientowani w temacie wiedzą że na naszym lokalnym podwórku też mamy takie miejsce a dokładniej chodzi o las wolborski

A możesz podać więcej szczegółów?

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga27.06.2011 10:48

Cytuję:
szczątki niemieckiego samolotu zestrzelonego we wrześniu 1939 roku przez polskiego myśliwca.

Że co proszę? Powinno być "przez polski myśliwiec". Czyżby to pisał Walduś Kiepski?

00

modrzej ~modrzej (Gość)17.04.2012 09:05

To nie była 'awaria' spadochronu niemieckiego lotnika który wyskoczył. Zginął z innej przyczyny. Znam tą sprawę z opowiadania naocznego świadka.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat