nawet..jeżeli tekst jest mało precyzyjny...to i tak wiemy..że chodzi o poparzone dziecka i transport lotniczy. Za taką reakcję w takiej sytuacji..warto dziękować pogotowiu...a mniej instytucjonalnie...dyspozytorowi pogotowia.
Nie jestem fizykiem i nie obliczę tego, nawet gdybym się bardzo starała. Ale myślę, że jeżeli wrzątek wylewa się na skórę, to w miarę przemieszczania się na tej skórze, traci temperaturę. Nie jest możliwe poparzenie powierzchni 1/3 skóry siedmioletniego dziecka za pomocą 1/4 litra wrzątku. Nie jest i tyle.
Chwalę bardzo reakcję służb; mam wątpliwości co do rzetelności artykułu.
Nie , nie przesada. A jeśli nie wierzysz to zalej sobie przednią część tułowia szklanką wody o temp. 90 stopni i popatrz czy się robią pęcherze czy nie. A jedna szklanka wystarczy na piersi i brzuch, a to jest właśnie mniej więcej 1/3 pow. ciała.
Ponoć doświadczenie jest w stanie potwierdzić hipotezy. O ile jednak gorącą herbatę jestem w stanie zorganizować w ciągu kilku minut, to do kompletu będzie mi i tak brakowało chętnej do współpracy siedmiolatki i sadystycznych skłonności... Pozostanę więc nadal sceptyczny. Osobiście poparzyłem się wielokrotnie, również mając mniej niż siedem lat, na szczęście żadne blizny nie zostały.
Fakt, że dziecko potrzebowało pomocy LPR i dobrze, że LPR przyleciał, bez powodu nie latają. Może będzie sprostowanie...
Ale macie problem chyba dobrze że wszystko sie potoczyło tak szybko.... Jakie to musiało być przeżycie i ból dla tego dziecka.... Ale dla niektórych to chyba lepiej ja by karetką do Piotrkowa zawieźli czy co??? Płacimy wszyscy tyle składek a jak co do czego to trzeba prywatnie do każdego specjalisty... No więc na mój prosty rozum to chyba dobrze że dziecko skorzystało z szybkiej fachowej pomocy...
lepiej się zalać jak co niektórzy twierdzą 0,4l gorącej herbaty i zostać [nawet nadaremno] przetransportowanym przez LPR do szpitala [chyba] w łodzi..... niż cierpieć, być poniżanym, głodzonym i bitym przez kochających rodziców czterolatkiem w UK.
REAGUJMY !!!!!
I dobrze, że nie była to Liga Polskich Rodzin. ;)
czy Ty masz pojęcie o poparzeniu.To jest straszny ból.Piszesz głupoty,bo Ciebie to nie dotyczy.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!