Należy pozostawić pomnik przedstawiający radzieckiego żołnierza, wyzwalającego Piotrków spod 5-letniej niemieckiej okupacji i wpędzającego go dla odmiany w 50-letnią niewolę sowiecką.
Co do tej dziewczynki, podchodzącej ufnie z kwiatami, to myślę że upamiętnia wszystkie kobiety i dziewczynki zgwałcone przez "wyzwolicieli".
Otóż bardzo wielu osobom przeszkadza. Jest symbolem zniewolenia. Podobnie zresztą jak ulica ?wyzwolenia?
Trzeba by jeszcze popatrzeć, kiedy ten socrealistyczny gniot został wpisany do rejestru zabytków ?- za głębokiej komuny
Jak się chce upamiętnić sowietow, to na cmentarz czerwonoarmistów na Rakowską to barachło
/„Bohaterom walk za Polskę i Lud 1939-1945” był i pozostaje nośnikiem treści propagandowych oraz symbolicznych komunizmu i komunistycznej propagandy z lat funkcjonowania PRL./
Przykre jest to, że zwichrzone głowy, obecnie miłościwie nam panujących, uważają że żołnierze polscy którzy wyzwalali ziemie polskie w latach 40-tych i umierali w walce za Polskę, a pomnik w obecnym kształcie przedstawia żołnierza w furażerce na głowie, na której jest orzeł (bez korony), z pepeszą na ramieniu (bo tak wtedy byli uzbrojeni ci żołnierze) tak ich kole w oczy. Miejcie z tyłu głowy, że wasze dzieci też będą zacierać do samej kości pamięć o Was, też Polakach. Pamiętajcie.
Nie burzcie. Zróbcie obok tablicę na którym napiszecie wyjaśnienie co to za pomnik. Pan Karol robi sobie kampanie. Wiadomo że w drugiej turze musi zdobić głosy wyborców Konfederacji. Nie tędy droga na zdobywanie głosów.
I jeszcze jedno, poczytajcie sobie dzięki komu Polska dostała się w szpony Rosji, czy nie byli to Ameryka, Anglia i Francja? Zresztą angole i smakosze żab mieli z nami podpisany sojusz, że w razie ataku Niemców ruszą nam z pomocą. I co? Pomogli wtedy? I tak jak kiedyś, po 45 roku, tamci polscy rządzący podcierali Ruskich, tak i ci obecni są jeszcze żaliwsi w tej same j czynności tym, którzy bez mrugnięcia okiem nas zdradzili w 1945 roku, a obecnie nadal traktują Polskę i Polaków przedmiotowo.
zamiast zajmować się bieżącymi sprawami miasta i jego bolączkami, wprowadzamy temat zastępczy i po raz kolejny będziemy zajmować się pierdołami chyba że przyniosą nam nowe miejsca pracy, rozkorkują ulice, - posprzątają zgniłe liście i odśnieżą. dobranoc
Ja tam zawsze nazywałem to pomnikiem chińczyka bo tak wygląda ale mnie on nie przeszkadza i kto zapłaci za wyburzenie ? Ja proponuje nich IPN zapłaci z własnej kasy a nie Piotrkowianie.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!