metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
broda ~broda (Gość)28.08.2010 20:04

"Piotr-Wlostowic" napisał(a):
Z szacunkiem Brodo, ale czy nie pokręciłeś trochę?
A Lech, Czech i Rus?
Poza tym, sorry, ale wydaje mi się, że:
"Jak świat światem, nie będzie Niemiec(!) Polakowi bratem!"
To Wacław Potocki (XVII w.), ale i on się pomylił, póki co. Wszak z Niemcami znaleźliśmy się w jednym pakcie wojskowym, po rozwodzie ze wschodnimi braćmi Słowianami.
Wszystko idzie ku temu (ale nie wiem, czy się radować czy smucić), że wspólnie z Niemcami mamy się znaleźć w jednym superpaństwie europejskim.

Nie pokręciłem. U mnie w domu od czasów wojny Polak i Ruski nigdy nie byli bratem. A Niemiec - to całkiem oddzielny temat.

Komentarz był edytowany przez autora: 28.08.2010 20:05

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)28.08.2010 21:07

"broda" napisał(a):
Nie pokręciłem. U mnie w domu od czasów wojny Polak i Ruski nigdy nie byli bratem. A Niemiec - to całkiem oddzielny temat.

Nie musisz mnie przekonywać. Nie pokręciłeś.
Swoje wiem, tak w ogóle.
A z opowieści rodziców, z pierwszej ręki, mam relacje, jak "oni" w styczniu 1945 roku "wyzwalali" Piotrków.
I ile minut dali rodzicom na wyniesienie się z kilkumiesięcznym dzieckiem (brat) z mieszkania, które sobie akurat wypatrzył jakiś wyższy rangą.
Najdłuższy post nie zawarłby opisu tamtych dni.

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)28.08.2010 21:17

[cytat="MP"]Annadeyas, Trybunalczyk to osoby u których chęć wypowiadania się kontrastuje z lenistwem intelektualnym...
Natomiast, wybacz, już pisałem gdzieś niżej, wiem kim jest i jaki życiorys ma Szaniawski. Kapelusze z głów i basta!
Jednakowoż, nie wiem, czy to z wiekiem przychodzi, czy z czasem człowiek się radykalizuje, ale w ostatnich 2-3 latach na antenie RM, którego słuchania (ale nie tylko) się nie wypieram, dziesiątki razy mówił takie rzeczy, że czerwieniałem przy odbiorniku z zażenowania.
Może przemawia przez niego zgorzknienie, a może ogromny brak największego swego przyjaciela na to jeszcze się nakłada...

Komentarz był edytowany przez autora: 28.08.2010 21:20

00

trybunalczyk ~trybunalczyk (Gość)29.08.2010 09:40

Komentarz był edytowany przez autora: 29.08.2010 09:41

00

trybunalczyk ~trybunalczyk (Gość)29.08.2010 09:46

Panie włostowic zdecyduj się czy się ze mną zgadzasz czy mnie obrażasz bo jesteś niespójny.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat