Uważam że jeśli dorosły człowiek chce popełnić samobójstwo to robi to tylko i wyłącznie z biedy,niedostatku,kłopotów rodzinnych bo nastolatkowie raczej przez zawód miłosny lub problemy z rówieśnikami,jest poniżany lub źle traktowany w rodzinie(przynajmniej nastolatek to tak odbiera).A jeśli już chodzi o ścisłość to ktoś kto chce zabić się na prawdę nie dzwoni do chłopaka,na policje z informacją o zamiarze samobójstwa.W ten sposób próbuje zwrócić na siebie uwagę i ma nadzieje że go uratują.(co nie oznacza że trzeba to lekceważyć).Zamiast już po takiej próbie samobójczej dawać ludziom pomoc psychologa to dajmy im szanse na godne życie,niech NASZE PAŃSTWO da tym ludziom środki do życia i pieniądze na utrzymanie rodziny,lub dobrze płatną prace.Sobie rząd nie odmawia niczego a zwykli ludzie muszą myśleć co kupić i zjeść tanim kosztem żeby przeżyć.Serce z bólu ściska że musimy żyć w takiej nędzy!!!!!!!
Co pan za bzdety opowiada. Jakie media? Media szukają tanich sensacji a nie robią najwięcej dla profilaktyki zachowań samobójczych. Ludzie są w dołku bo nie ma pracy a jak nie ma pracy to nie ma pieniędzy na utrzymanie rodziny i coraz wyższe opłaty. W Hiszpanii zasiłek dla bezrobotnych wynosi około 900 euro przez rok a w Polsce około 150 przez 6 miesięcy. Bieda z nędzą.
Powody? Może chociaż dwa.
1) Ludzie nie mogą wytrzymać z dobrobytu i szczęścia, które zapewnia im obecne państwo (w całej swej rozciągłości).
2) ludzie chcą być sławni, bo jak skoczą albo zawisną, to jest szansa, że jakiś dziennikarzyna o nich napisze albo opowie. Bez znaczenia jest tu fakt, że samobójcy raczej nie doczekają tej chwili.
Nie znam tego Szulca ale podejrzewam, że bez urazy wykłada na jakiejś pseudo "szkółce" w regionie naszym lub coś w tym rodzaju/kierunku.
Pytam się: Jak to poniżej:
Ma się do tego o czym Pan sam mówi:
Nie łączy Pan jednego z drugim co według mnie jest głupim podejście. Skreślającym pewien stan rzeczy.
Czy wartością w życiu każdego człowiek jako cześć jego egzystencji nie jest np. praca ?
Przecież ludzie od początku istnienia pracują. Dawniej w formie niewolniczej teraz otrzymując za to wynagrodzenie. Dlatego Pan na wstępie wykreśla jeden z głównych czynników egzystencjalnych człowieka.
Pan uczy teorii, a gdzie praktyka. Takie jest moje zdanie w tym temacie.
Ciekawi mnie też jak liczba samobójstw wzrosła od roku 2008 w naszym mieście czy też regionie bo dopiero opierając się na tych danych w porównaniu z okresem sprzed 2008 roku będziemy mogli łączyć wzrost samobójstw z np. czynnikiem ekonomicznym. Daję sobie obciąć włosy, że jest duży skok (zapewne oscyluje w granicach nawet 50%).
Człowiek bez dostępu do czynnika ekonomicznego także traci dostęp do sfery kulturalnej staje się jednostką wyobcowaną.
Moim zdaniem za dużo wody i teorii w tym wodolejstwie, a za mało twardej praktyki i danych statystycznych mówiących prawdę. Artykuł chyba był pisany z zamiarem ukazania, że kryzys sprzyja takim sytuacją.
no macie rządy tej waszej platformy, ostrzegałem, dlatego w tych wyborach głosować na PIS
może ty się powinnaś leczyć?
Wasze komentarze mnie przerażają... wynika z nich, że człowiek w dzisiejszych czasach nie ma problemów poza pracą. Zastanówcie się zanim coś napiszecie, praca owszem jest pewnie jedną z przyczyn, ale nie jedyną, a nawet rzekłabym, że odgrywa tu małą rolę. Po samobójstwie dać ludziom pracę zamiast pomocy psychologa?? Błagam Was... wtedy na pewno zwiększyłby się liczba "nieudanych samobójstw", tak jest łatwiej znaleźć pracę. Ludzie popełniają samobójstwo, bo nie potrafią sobie poradzić ze swoim życiem na wielu płaszczyznach, nie tylko ekonomicznym. A na koniec oczywiście wszystkiemu winna jest platforma. Myślę, że jesteście skłonni pomyśleć te burze w woj. łódzkim też platforma spowodowała?
Rozejrzyjcie się dookoła i zobaczcie jak wielu jest nieszczęśliwych ludzi. Potem powiecie: "nie wiem czu to zrobił/ła, przecież miał/miała pracę".
skonczyla sie mofda na dopalacze zaczela sie moda na samobojstwa.
chcesz byc na topie wykarz sie kreatywnoscia i zabij sie orginalnie.
tak to odbieram
Wtedy dopiero zaczęłyby się masowe samobójstwa...
lecz się człowieku
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!