metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
&Piotrkowianka& ~&Piotrkowianka& (Gość)13.02.2009 13:50

Jeszcze do maddox - Nie sądzę, żeby kierowcy "medialnie ubolewali". Oni doskonale zdają sobie sprawę, że każdy z nich mógł znaleźć się na miejscu swojego kolegi. Tak jak napisałam, to gest pamięci i szacunku. A że "na 5 minut"...cóż, na jak długo i co, każdy z nich zachowa w sobie - to jego prywatna sprawa, a "na pokaz" - dłużej się nie da. W przeciwnym razie po naszych drogach jeździłyby tylko samochody przybrane w czarne wstążki. Można by je zacząć produkować seryjnie. A żałobę przeżywa się indywidualnie, nie jest ona przeznaczona tylko dla najbliższych.

00

maddox ~maddox (Gość)12.02.2009 14:02

A może na znak żałoby znikną z piotrkowskich ulic ? Wtedy będą bezpieczni i kierowcy tej jeżdżącej śmierci i ich pasażerowie. Albo niech zainwestują w samochody które na idiotów na drodze reagują jedynie wgięciem blachy a nie koziołkowaniem ?

00

xx ~xx (Gość)12.02.2009 14:42

Kolego m. napisałeś, że minibusy to jeżdżąca śmierć. Może podasz jeszcze statystykę ile osób jeszcze zginęło jadąc minibusem od chwili kiedy istnieją. Myślę, że jednak w tym czasie więcej osób zginęło w naszym mieście w wyniku wypadków drogowych bez udziału minibusów. Ale może się mylę. Proszę więc o uświadomienie.

00

maddox ~maddox (Gość)12.02.2009 15:25

Nie mam dostępu do takich statystyk. Ale wystarczy wsiąść do pierwszego z brzegu minibusa żeby przekonać się o jego stanie technicznym. Swego czasu gdy pojawiły się kontrole ITD minibusów to zniknęły one z naszych ulic, czemu ? Ano dlatego że większość kontrolowanych minibusów miała z miejsca zatrzymywane dowody rejestracyjne bo nie nadawała się do dalszej jazdy a co dopiero przewozu ludzi. Minibus to nie jest szczególnie duży samochód a co za tym idzie skutki zderzenia minibusa ze zwykłym samochodem osobowym są dużo większe niż normalnego cywilizowanego autobusu. W minibusie nie ma pasów bezpieczeństwa które niwelowałyby skutki takiego zderzenia nawet z niewielkim pojazdem. Przyznasz chyba, że gdyby to był zwykły duży autobus to życiem zapłaciłby co najwyżej kierowca który złamał przepisy.

00

Piotrkowianin ~Piotrkowianin (Gość)12.02.2009 16:22

xx: A może wiesz ile osób zginęło w autobusach MZK i PKS w Piotrkowie Trybunalskim? Czy widziałeś koziołkujący po uderzeniu osobówki autobus? Czy kierowcy autobusu wysadzają rannych pasażerów i uciekają, jak to zrobił kilka lat temu w Al. Kopernika piotrkowski minibusiarz? Również piotrkowski minibusiarz jakieś 5 lat temu skasował koło Opoczna chyba z 6 pasażerów - brał zakręt z prędkością 120 km/h, ale na drodze stanęło mu drzewo.
A tak wygląda stan techniczny pojazdów (bo autobusami tego padła nazwać nie można) Twojej ulubionej firmy Transport owiec:
http://phototrans.eu/14,244993,0.html
Zachowanie kierowców adekwantne do nazwy - zachowują się jakby wozili barany, a nie ludzi.
Sam mało co 2 razy miałbym wypadek z ich powodu - raz na rogu ul. Słowackiego i pl. Kościuszki kierowca starego zielonego mercedesa chyba nie widział mnie jadącego na rowerze i wyprzedzając mnie i przy okazji ścinając zakręt o mało nie wprasował mnie w łańcuchy przy klasztorze Bernardynów. Innym razem kretyn w białym sprinterze chcąc zaoszczędzić 20 groszy na paliwie, zamiast zawrócić na pętli przy "Piomie" zawrócił sobie przez podwójną ciągłą linię na ulicy na wysokości przystanku, przy okazji zajeżdżając mi drogę i zmuszając do gwałtownego hamowania.
Potwierdza to niestety zdanie maddoxa, że minibusy to jeżdżąca śmierć!

00

traker ~traker (Gość)12.02.2009 18:15

DAJCIE SPOKÓJ, LUDZIE ZGINELI SPRAWCA PÓJDZIE SIEDZIEĆ. TRAGEDIA CONAJMNIEJ TRZECH RODZIN.

00

maddox ~maddox (Gość)12.02.2009 21:17

"traker" napisał(a):
LUDZIE ZGINELI

Codziennie na drogach giną ludzie i rozgrywają się tragedie. Ubolewania i kondolencje są pod innym artykułem.

00

&Piotrkowianka& ~&Piotrkowianka& (Gość)12.02.2009 21:26

Bezsensowne, żenujące wypowiedzi dwóch panów (czyżby związanych z AUTAMI, na które się powołują?). Czarna wstążka jest oznaką żałoby, wyrazem szacunku i formą pamięci o osobie zmarłej. I tyle. Dajcie spokój, pisząc o bezpiecznych PKS-ach i MZK-ach!!! Samochody są bezpieczne wtedy, gdy kierują nimi odpowiedzialni kierowcy. A wypadek, jak sama nazwa mówi, jest wypadkiem - sytuacją, której nikt nie zaplanował. Chcesz rozśmieszyć Pana Boga - powiedz mu o swoich planach. Każdy z nas popełnia błędy, nikt nie jest nieomylny. A wrzucanie wszystkich kierowców minibusów do jednego worka - jest mocno niesprawiedliwe i wręcz śmieszne - ironicznie śmieszne. Pan jeżdżący rowerem pewnie nigdy w życiu nie złamał żadnego przepisu - cóż za roztropny człowiek. Pozazdrościć. Tak na marginesie - polecam, by zamienił rower na samolot - statystycznie najmniejsza liczba wypadków, choć wcale nieadekwatna do ilości ofiar. Z ludzkiej tragedii nie powinno się robić przetargów, na temat lepszych czy gorszych środków transportu, lepszych czy gorszych kierowców...życzę dużo zdrowia oraz mądrzejszych przemyśleń.

00

Rysiek z klanu ~Rysiek z klanu (Gość)12.02.2009 21:38

Hmm... Autobusy MZK tez sa w oplakanym stanie... Ile to razy jadac w gore POW mialem wrazenie ze sie zacharczy na smierc... Ze o dzialaniu drzwi nie wspomne widzialem kierownik przytrzasnal kobitke jak nerwowo stukal w ten guzik az mu zalapalo, mnie tez kiedys uwalili blotem z drzwi jak na mnie je zamknal (dla zabawy? slepy?)
A ze strony busiarzy tez chamstwo bo sie pchaja chwile przed autobusy, a najlepszy bajer: wsiadlem na petli fmg do minibusa a tyn kierownik otwiera okno i zwie na innego busiarza ktory wyjechal przed nim... Zaczal go SCIGAĆ lamiac wszelkie normy jak ograniczenia predkosci, linie ciagle i omijajac przystanki az wyprzedzil tamtego (aleje kopernika)... spytal kiedy wysiadam (za chwile) to odpalil se papierosa...

00

epiotrkow ~epiotrkow (Gość)12.02.2009 21:49

Proponuję osobny wątek na HYDE PARKU. Część użytkowników może mieć do żałoby emocjonalny stosunek. Uszanujmy to.
http://www.epiotrkow.pl/forum/hyde-park,zobacz,38

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat