metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Piotrkowianin Piotrkowianinranga30.08.2010 13:22

Czy możecie ustalić jakie były koszty tej budowli i kto odpowiada za wyrzucanie w błoto naszych pieniędzy? Czy nad bezsensownymi wydatkami MZDiK-u nie ma żadnej kontroli? Przecież zamiast budować tę "barykadę" można było postawić ładne i praktyczne bariery z tworzyw sztucznych U-14e, wypełnione piaskiem, takie jak te:
http://www.titan-eko.pl/pub/gallery/product_157/roadbarrier-2000system2.jpg .
Co ciekawe, MZDiK posiada takie bariery - jakieś 2 miesiące temu 3 z nich postawiono na ul. Próchnika na wysokości posesji nr 38, co w mojej ocenie jest wielkim nieporozumieniem:
http://img411.imageshack.us/img411/1778/prchnika3820100629.jpg
Nie wiem jaki cel przyświecał osobie decydującej o postawieniu tych barier, ale na pewno nie bezpieczeństwo ruchu drogowego. Takie ustawienie barier powoduje zagrożenie dla pojazdów, np. omijających pieszego, który wtargnął na jezdnię. Takiego zastosowania ww. barier nie przewiduje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 220 poz. 2181) -
załącznik 4.7. "Aktywne urządzenia bezpieczeństwa ruchu drogowego", czyli bariery te są ustawione nielegalnie!

Komentarz był edytowany przez autora: 30.08.2010 13:25

00

pytający ~pytający (Gość)30.08.2010 13:23

Ciekawe kiedy drogowcy zajmą się zlikwidowanie garbu jaki powstał na ulicy Rakowskiej zaraz za skrzyżowaniem z miast partnerskich. Tam trzeba bardzo uważać bo niżej zawieszonym autem można nieźle się uszkodzić...

00

klet ~klet (Gość)30.08.2010 13:32

Zwiększenie bezpieczeństwa na tym odcinku drogi zwiększyło by się gdyby wymieniona została nawierzchnia od przynajmniej wiaduktu na Wojska Polskiego do skrzyżowania z Polną (do nowo wyremontowanej jezdni Wojska Polskiego). Hamowanie na tych wybojach to jak jazda w terenie polnym dla aut terenowych.

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)30.08.2010 14:52

"Wszystko po to, by podwójnie zadbać o bezpieczeństwo uczestników ruchu."
No, nie wiem, czy podwójne "zadbanie" o bezpieczeństwo uczestników ruchu wystarczy? A jeżeli nie?
Ja bym zastosował - mimo wszystko - potrójne "zadbanie" poprzez posadowienie na tym trawniku Pana Dyrektora MZDiK Jacka Marusińskiego (wraz ze służbowym fotelem obrotowym), może być - a co to szkodzi - z Panem Jarosławem Bąkowiczem z Zespołu Rzecznika Prasowego Prezydenta Miasta, tak, dla towarzystwa. Wespół zespół.

00

cieciorka cieciorkaranga30.08.2010 16:18

"Piotr-Wlostowic" napisał(a):
"Wszystko po to, by podwójnie zadbać o bezpieczeństwo uczestników ruchu."
No, nie wiem, czy podwójne "zadbanie" o bezpieczeństwo uczestników ruchu wystarczy? A jeżeli nie?
Ja bym zastosował - mimo wszystko - potrójne "zadbanie" poprzez posadowienie na tym trawniku Pana Dyrektora MZDiK Jacka Marusińskiego (wraz ze służbowym fotelem obrotowym), może być - a co to szkodzi - z Panem Jarosławem Bąkowiczem z Zespołu Rzecznika Prasowego Prezydenta Miasta, tak, dla towarzystwa. Wespół zespół.

Obawiam się tylko, że do tych wszystkich niezbędnych potrójnych "zabezpieczeń" zabraknie w naszym mieście stołków, tzn. foteli obrotowych.

00

xyz ~xyz (Gość)30.08.2010 16:24

"Piotrkowianin" napisał(a):
zy możecie ustalić jakie były koszty tej budowli i kto odpowiada za wyrzucanie w błoto naszych pieniędzy? Czy nad bezsensownymi wydatkami MZDiK-u nie ma żadnej kontroli?

Zgodnie z ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach nadzór nad MZDiK sprawuje prezydent miasta, burmistrz, wójt. jak Chojniak sprawuje nadzór nie muszę przypominać, bo widać to każdego roku podczas zimy na chodnikach, jezdniach, strefach parkowania etc. Nie ma komu wywieźć odgarniętego przez właścicieli śniegu na pobocze chodnika a jest to zadanie własne gminy i zarządcy dróg (MZDiK). Tyle tylko, że ustawa nie przewiduje ukarania świętych krów tylko dozorców i właścicieli prywatnych domów.

00

ilidan ilidanranga30.08.2010 16:51

"pytajacy" napisał(a):
Ciekawe kiedy drogowcy zajmą się zlikwidowanie garbu

pewnie po tej zimie co ich zaskoczy:)

00

kris krisranga30.08.2010 17:08

"cieciorka" napisał(a):
Obawiam się tylko, że do tych wszystkich niezbędnych potrójnych "zabezpieczeń" zabraknie w naszym mieście stołków, tzn. foteli obrotowych.

e tam, jest wysprzedaż w jysk'u foteli obrotowych, więc mogą zrobić zapas ;)

00

maddox ~maddox (Gość)30.08.2010 17:23

Ja tylko przy okazji pragnę zauważyć że:
na całej ługości wyremontowanej ulic Łódzkiej nie ma ani jednego kosza na śmieci...

00

Zirytowany :D:D ~Zirytowany :D:D (Gość)30.08.2010 17:50

Żałosne to jest :D:D:D:D

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat