Gdzie jest konstytucyjnie zagwarantowana sprawiedliwość. Dlaczego opłata zróżnicowana jest od ilości osób? Opłata powinna być jednakowo pobierana od wszystkich. Na zgłoszenie o zaleganiu śmieci do firm zatrudnionych do ich wywozu winny być usuwane w przeciągu doby.
I tak są odbierane w chwili obecnej, a po rozliczeniu całego roku - wychodzi około 5 zł od osoby. Dlaczego teraz mam płacić 12 zł?
Czyżby na to przeznaczono różnicę???
Piękny temat; pierdu - pierdu. A dlaczego niby każdy ma płacić taki sam "abonament" rtv? Przecież są tacy, którzy czerpią garściami z misji i ich głównym zajęciem jest dawać sobie robić wodę z mózgu. Ci niech płacą więcej.
Kiedyś coś napisałam o opłatach za windy w blokach... Cuś podobnież było...
Przecież zawsze tak jest. Szczytne hasła to tylko takie pseudowyjaśnienie, żeby plebs się za bardzo nie wzburzał (vide: podatek węglowy, walka z Globciepem).
Dobre spostrzeżenie.
W ludzkiej naturze leży kombinowanie. Jeśli będą pobierać opłatę od ilości śmieci, to każdy będzie kombinował, by było ich jak najmniej. A konkretnie, by jak najmniej widzieli ich śmieciarze. Dlatego mieszkańcy domków jednorodzinnych podrzucają reklamówki ze śmieciami do koszy ulicznych czy kontenerów osiedlowych, tudzież niektórzy wywożą śmieci do lasu. Później szumnie organizuje się akcje typu "sprzątanie świata" czy coś-tam... Jak wiadomo, z doraźnych akcji to gówno wynika, jedynie zamieszania dużo...
Jestem ogólnie przeciwnikiem zmuszania ludzi do jakichkolwiek jednakowych opłat w imię solidarności społecznej, ale... w sprawie śmieci wyjątkowo popieram taką obowiązkową opłatę dla wszystkich. Jak ktoś i tak będzie musiał zapłacić, to nie będzie wywoził śmieci do lasu, ani podrzucał do cudzych śmietników. Ludzka natura, czyli w tym przypadku lenistwo, weźmie górę. Opłata uzależniona od ilości wytwarzanych śmieci sprawdziłaby się tylko wtedy, gdyby wszyscy byli uczciwi - niestety kombinatorów jest więcej...
Kwestią jest tylko wysokość owej przymusowej opłaty. Na miejscu tego doradcy Pawlaka wziąłbym policzył, ile obecnie wszyscy mieszkańcy miasta łącznie płacą za wywóz śmieci, podzieliłbym tą kwotę przez liczbę mieszkańców i miałbym stawkę na osobę. Ewentualnie można by zaokrąglić wynik do pełnej złotówki w górę, to wszystko...
A z tym podziałem na segregowane i niesegregowane to tylko zamieszanie robią - widzę tu pole do kombinowania. Pomijam fakt, że mieszkańcy bloków będą mieli prawo czuć się dyskryminowani, ponieważ oni będą musieli płacić wyłącznie za niesegregowane.
Po przeczytaniu wszystkich komentarzy w tej sprawie dochodzę do wniosku że nie ma skutecznego i sprawiedliwego sposobu naiczania opłat za śmieci. Zawsze ktoś będzie pokrzywdzony. Obawiam się również, że skutki tej ustawy będą wręcz odwrotne do zakładanego celu. Głównym celem ustawy miała by ochrona środowiska a stała sie jedynie narzędziem do wyciągania pieniędzy. Ochrona środowiska to tylko pretekst!!!
Ciekawe, jak miasto rozliczy się z mieszkańcami po zapłaceniu f-ry np firmie JUKO? Np zapłacą fakturę w wysokości 350000zł/m-c a zbiorą od mieszkańców 500000zł/m-c, co z resztą? Kto będzie kontrolował jakie to pojemniki odbierać będzie firma (pełne a może tylko częściowo pełne)? Czy faktycznie samotny emeryt tak dużo produkuje odpadów? Jak będą rozliczane osiedlowe sklepiki i inne punkty usługowe? Wiele innych pytań można by zadać ustawodawcy.
Po lekturze niektórych komentarzy nasuwa mi sie pytanie : co zrobić aby w miesiącu nie wyprodukować więcej jak 240 l śmieci ? A są tu takie osoby dla których taka ppojemność wystarcza na miesiąc, chyba rozumiem skąd tyle brudu w lasach , przy drogach , ewentualnie zamykanych osiedlowych śmietnikach.
Śmieci powinny być ważone.Moja trzyosobowa rodzina ma bardzo mało śmieci-4 reklamówki na miesiąc.To jest złodziejstwo,że za 4 reklamówki śmieci mam płacić 24 zł.
Jaka polityka prorodzinna?Do tej pory za kubeł 240litrów opróźniany raz w miesiącu płacę 26zł.Teraz będę płacił 30zł.Gdzie ta polityka prorodzinna,pytam gdzie?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!