metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)04.05.2011 12:49

Rozbojarze? Słowo, które wymiata. Ciekawe, choć całkowicie z sufitu wzięte. Ale może kiedy się przyjmie i upowszechni, autor będzie mógł mówić o satysfakcji.
Neologizm prasowy "rozbojarz" zrodził się - tak mniemam - z obawy piszącego, że słowo "rozbójnik" (ewentualnie jeszcze "zbój") czytelnik skojarzy z baśnią, bajką albo fikcją literacką. Całkiem niepotrzebnie.
Efekt artystyczny został osiągnięty, ale naprawdę - rozbójnik to rozbójnik. Nie ma co odstawiać kombinacji alpejskich.

Komentarz był edytowany przez autora: 04.05.2011 12:58

00

MARKPIO ~MARKPIO (Gość)04.05.2011 13:19

Niezłe przestępczaki z tych rozbojarzy!!!

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)04.05.2011 14:10

Sprawdziłem. To nie autor tej notatki tych rozbojarzy wymyślił. Przepisał tak ze strony internetowej piotrkowskiej komendy policji. Hm, policjanci o marsowym obliczu kombinują, jak tu nie umniejszyć powagi swej służby i rzeczywiście w ich kronikach kryminalnych ten przejaw nowomowy się pojawia (Google).
Rozbrające, co też ci rozbrojarze(!) jeszcze wymyślą...
http://www.piotrkow-trybunalski.policja.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1296&Itemid=50

00

sklave ~sklave (Gość)04.05.2011 15:08

"Piotr-Wlostowic" napisał(a):
Rozbrające, co też ci rozbrojarze(!) jeszcze wymyślą...

Policjanci mogą nazywać dokonującego rozboju rozbojarzem im to jeszcze przystoi.
Zmieńcie ten tytuł, na miłość boską, bo razi, jak żyletka przystawiona do oka. Jeśli w redakcji już całkiem umarł instynkt wyczuwania poprawności języka, to może kupcie słownik poprawnej polszczyzny lub włączcie w edytorze tekstowym kontrolę pisowni !!!
Brzmi to tak jak by kobietę żołnierza nazwać żołnierka mimo że takie określenie znajduje się w słowniku to.............

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)04.05.2011 15:45

"sklave" napisał(a):
Zmieńcie ten tytuł, na miłość boską, bo razi, jak żyletka przystawiona do oka.

A może jako użytkownicy języka polskiego ogłosimy akcję pod hasłem:
Rozbojarze? Ja nie jarzę!

00

Judasz ~Judasz (Gość)04.05.2011 16:04

Co może zrobić rozbojarz ?
Rozbojarzyć się okrutnie !!! :D

00

sklave ~sklave (Gość)04.05.2011 16:14

Podobny dylemat mamy jak nazwać mieszkańca Koła?
Bo wiesz że chlebak jak sama nazwa wskazuje służy do noszenia granatów( bo się w nim chlebocą)

00

raz2trzy ~raz2trzy (Gość)04.05.2011 17:05

Zastanawialiście się kiedyś jaki byłby spokój w mieście gdyby nie było nocnych sklepów z alkoholem?

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)04.05.2011 17:33

"raz2trzy" napisał(a):
Zastanawialiście się kiedyś jaki byłby spokój w mieście gdyby nie było nocnych sklepów z alkoholem?

Zaraz Cię zgaszą stwierdzeniem, że wtedy meliny miałyby kosmiczne obroty, a babki przesiadłyby się do wypasionych fur.
Ale to nie wszędzie jest prawdą.
Np. w Toronto trudno kupić alkohol tak w ogóle, gdyż sieć sklepów jest absolutnie znikoma. Nie mówiąc już, że małolatowi lub będącemu pod wpływem nikt nie sprzeda.
Nocą zaś kupno trunku graniczy z cudem, bo tylko jeden sklep alkoholowy w 3-milionowym mieście czynny jest. Piszę cyfrą: 1. Inaczej w lokalach, tam można się napić, ale już za inną cenę. Pijany na ulicy to osobliwość.
W mniejszej o połowę Warszawie po 10 monopolowych na każdej ulicy. Im gorsze rejony dzielnic, tym dostęp do wódopoju łatwiejszy. Jak w Piotrkowie.
Dla Polaka szoking: prawo kanadyjskie zabrania spożywania alkoholu w obecności nieletnich. Rodzice w domu nie piją przy dzieciach. Wiem, że dla naszego społeczeństwa to odjazdowa egzotyka.

Komentarz był edytowany przez autora: 04.05.2011 17:36

00

Lusia ~Lusia (Gość)04.05.2011 19:09

Rozbojarz to ktoś kto dopuścił się na drugiej osobie przestępstwa rozboju. I to jest właściwa nazwa. Odpowiedz zatem, kim jest osoba która tak jak ty nie jarzy? Sam używasz w swoich postach slangów aż do bólu a naśmiewasz się z innych. Ogarnij się człowieku i przestań być mądrzejszy od innych.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat