Pomysł z zaznaczeniem torów jest genialny. Ścieżka rowerowa po szlaku wąskotorówki może połączyć lotnisko( PeTe-strefa) ze Słoneczkiem ok 15 min. rowerkiem), dalej mamy możliwość wzdłuż Wierzejki aż do Wolborskiej. Tak w ogóle i w szczególe na stronie miasta potrzebna jest zakładka "Wypoczynek Aktywny" a w wersji angielskiej " Things to do" gdzie były by opisane ścieżki rowerowe w okolicy, ścieżki konne (których raczej nie ma), oczywiście PeTe-strefa
Wczoraj w księgarni widziałem przewodnik "Koleje" z 2007 r., gdzie była opisana nasza kolejka - nazwano ją Piotrkowska Kolej Dojazdowa. Znalazłem tam ciekawostkę, że nasza kolejka była pierwszą w Polsce, na której uruchomiono przewóz wagonów normalnotorowych na specjalnych platformach (lata 60. XX wieku). Szkoda, że władze miasta nie potrafiły tego wykorzystać.
Dlaczego musieli zlikwidować kolejkę? Przecież była niekiedy przeładowana, tyle ludzi jeździło! Turyści nad jezioro sulejowskie jeździli... Apeluję, żeby kolejka POWRÓCIŁA,a jeśli nie zajmę się tą sprawą!!!!!!
to znaczy zostawili stację w piotrkowie i dalej nie rozbierali!
stacja Piotrków trybunalski wąskotorowy zachował się, ponieważ została ona wpisana na listę zabytków. co do stanu taboru, rzeczywiście były zastrzeżenia. Ale gdyby wyremontować tabor i sprowadzić parę wagonów to by działała.. teraz tereny przekazane miastu zarastają drzewami. jak istniała kolejka to chodziarz od czasu do czasu wycinali trawę
I żal patrzeć na to miejsce teraz - ta stacja nie żyje...Wielka szkoda, że również eksponaty z niewielkiego muzeum i Sali Pamięci zostały bezmyślnie rozdane.
Z czystej ciekawości byłem na stacji wąskotorówki. Nie ma tam nic do oglądania, a teren w zasadzie ogrodzony bo mieszkają tam ludzie. Z tzw. eksponatów pozostały dwa wagoniki towarowe, które rdza już zjada. Wg mnie już nic się nie da zrobić z piotrkowską kolejką (chodzi mi o wykorzystanie jej jako atrakcji).
Z eksponatów dwa wagoniki oraz lokomotywa są już własnością jakiegoś goscia.Kupił to z zapisem zakazu złomowania po czym zaczął ciąć palnikiem do czasu kiedy zainteresowały się tematem media!Od tej pory gość zniknał!A reszta stoi!
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!