Aby miasto rozwijało się nie wystarczy wylanie nowego asfaltu, ułożenie nowych rur i położenie kostki brukowej, ewentualnie odnowienie samej elewacji kilku czy nawet kilkunastu kamienic. W Piotrkowie nie robi się nic dla poprawy statusu materialnego mieszkańców, nie powstają nowe miejsca pracy w dobrze płatnych działach gospodarki, nie ściąga się do miasta inwestorów tworzących wartościowe miejsca pracy. Kolejne magazyny czy sklepy wielkopowierzchniowe nie spełniają tego kryterium z oczywistych powodów. Handel wielkopowierzchniowy wypiera ten drobny lokalny, osiedlowy i ogólny bilans zamyka się na zero z tą tylko różnicą, że wpływy podatkowe wylatują z miasta. Spółki prowadzące galerie handlowe i pojedyncze markowe sklepy w ich pasażach są rejestrowane w innych częściach kraju i tamtejsze gminy uzyskują udział w ich CIT. Od nas wykorzystują tylko zwolnienia z podatku i ewentualnie wysysają dofinansowania na tworzenie miejsc pracy czy staży z lokalnego PUP każąc coraz młodszym generacjom piotrkowian odpracowywać swoje za mniej niż minimalne wynagrodzenie.
Magazyny natomiast oczekują od regionalnej siły roboczej jedynie posiadania dwóch rąk do pracy i w takiej też relacji wynagradzają za tą pracę. Tak samo szybko jak staliśmy się owym centrum logistycznym, równie szybko możemy przestać nim być. Większość powierzchni jest wynajmowana przez zewnętrzne firmy, dla których przeniesienie centrum dystrybucji jest kwestią jednego maksymalnie dwóch kwartałów.
W Piotrkowie nie czyni się absolutnie nic dla rozwinięcia branży produkcyjnej czy też opartej na jakiejkolwiek innej branży tworzącej wartość dodaną w oparciu o silne krajowe czy zagraniczne marki!!! Takie, które czując trwały związek z regionem faktycznie przyniłyby się do poprawy sytuacji na miejscu poprzez uczestniczenie w naszym rozwoju i poszukiwanie pracownika lokalnie już od etapu technikum/liceum!
Chodzi bowiem o to aby ludzie mieli pracę za względnie wysokie wynagrodzenie względem sąsiednich powiatów/regionów. Jest to znacznie ważniejsza i pierwotna potrzeba lokalnej społeczności. Trakt czterech kultur czy wszystkie inne działania mające na celu poprawę lokalnej infrastruktury powinny mieć charakter wtórny dopiero po zajęciu się sprawami najważniejszymi czyli tworzeniem nowych miejsc pracy, odpowiednio wykwalifikowanych miejsc pracy.
Tylko wtedy zatrzymamy odpływ ludności z miasta i spowodujemy trwały wzrost zamożności jego obywateli. Tak aby miał kto się cieszyć tymi odnowionymi elewacjami i korzystać z nowych równych chodników, bo widok pustych nawet ładnych ulic nie napawa optymizmem.
Ja nie muszę się godzić z przegraną, ponieważ nie jestem zaangażowany politycznie w żadnym obozie. Nie czuję się również członkiem czy sympatykiem niczyjej opcji. Jako obywatel miasta stwierdzam tylko, że największe oszczędności są do poczynienia w administracji a obecny prezydent kompromituje się nerwowymi reakcjami na próby urealnienia jego wynagrodzenia względem lokalnego rynku pracy! Zwykle bardzo chętnie przyjmuje krytykę, ale tylko tę konstruktywną. Moja krytyka wynagrodzenia prezydenta ma jak najbardziej taki właśnie charakter.
Niech Błaszczyński i Kwiecińska powiedzą czym sobie ich Guru zasłużył na takie wynagrodzenie ?
Chyba coś komuś się poplątało ! Jakie dobrze pracował ? Niech p.Kwiecińska wymieni mi, nam 10 "dokonań" swego Guru za ostatnie 4 lata obijania się. "Dokonań" efektywnych, które dały mieszkańcom pracę, poczucie bezpieczeństwa finansowego i szansy na lepsze jutro, jeśli chodzi o zakładanie rodzin i myślenie o życiu na stałe w tej zabitej dechami dziurze.
Błagam niech ta Pani odpowie nam na te pytania i niech dziennikarze takowe pytanie jej zadadzą i niech ona z marszu wymieni te "dokonania". Bo pieptrasić od rzeczy do każdy może.
Poza tym dlaczego tak nieefektywny zarządca i dewastator lokalnej gospodarki ma tyle zarabiać ?
Jak p.Kwiecińska jest taką dobrą samarytankom to może każdemu kto poprał jej Guru też da zarabiać po chociaż te 6 tyś brutto ?
A może sama się zrzeknie i odda swoją 4 letnią dietę dla dzieci ? Po co jej to przecież jak ona to nazywa ta cała "polityka" (śmiać mi się chce wielka polityka w PTB jest uprawiana, nie wiem czy płakać czy litować się nad głupstwami) jest w służbie publicznej i nie jest obowiązkiem pobieranie za leżenie pensji.
Chyba jednak była już wigilia i to dobrze .... :D Jaka dobra praca, jaki dobry Guru co Wy ludzie wygadujecie za bzdury ! Pokażcie mi te 10 efektywnych dokonań swego Guru, patrz pytanie powyżej.
Ach dodam, że całe to zaślepienie paziów wodza można podsumować tym filmem:
Uważam, że jest trafny :D
Prezydenci miast takich jak Piotrków, Tomaszów i podobne, nie powinni zarabiać więcej niż dwie średnie krajowe brutto. Sami by odeszli. Pensja urzędnika samorządowego w wysokości pensji ministra to skandal. Kiedy w poprzedniej kadencji Marian Błaszczyński utracił mandat przewodniczącego rady miasta tracąc 2 tys. diety netto, Chojniak natychmiast zareagował i znalazł mu posadę z 2 tys. zł w radzie nadzorczej MZK. Milcząca radna Radna Kwiecińska w poprzedniej kadencji przez 4 lata nie złożyła ani jednej interpelacji. Podobnie jak inne radne Razem dla Piotrkowa Wójcik i Tera. Kwiecińska jest kierownikiem przychodni rejonowej gdzie zarabia niemałe pieniądze. Nie mam wiedzy czy jeszcze pracuje w areszcie śledczym jak w poprzedniej kadencji. Tak samo M. Błaszczyński jest zaradny. Na ilu etatach pracuje tego nie wie nikt. Jak powstała noclegownia dla bezdomnych przy ul. Belzackiej nie pracując pobierał wynagrodzenie za pracę na pewną część etatu za rzekomą gotowość do pracy. Tylko, że jak pisała lokalna prasa na podstawie wyjaśnień bezdomnych, nikt go na tych dyżurach nigdy nie widział. Był też wcześniej prezesem PCK w al. 3-go Maja. Wyleciał. Całym doradcą Chojniaka i Błaszczyńskiego jest Munik jako sekretarz miasta z pensją około 10.000 zł. miesięcznie. Na fotografiach z 21.11.2010 r wykonanych w sali dla razem dla Piotrkowa, widać nawet byłego posła Jacka Tworkowskiego obecnie pracownik NIK w Łodzi. Z kielichem alkoholu w ręce aż krzyczy z radości na wieść, że Chojniak wygrał wybory. Widać też Krawczyńskiego, Czajkowskiego i innych, którzy cieszą się jak małe dzieci. Nie należy zapominać, że tylko 55 proc. mieszkańców głosowało na Chojniaka. Pozostałe 45 proc. nie obdarzyło go zaufaniem. Gdyby doszło do drugiej tury, połączone siły pokonałyby Chojniaka. O tym wiedzieli wszyscy i zrobili wszystko, żeby wybory w I turze wygrał Chojniak. Rozdawano cukierki "Krówki Chojniakówki" Trzej przyjaciele z boiska: Munik, Chojniak i Błaszczyński będą szli po trupach, żeby tylko osiągnąć zamierzony cel. Ja osobiście mam żal, że radni PiS-u wstrzymali się od głosowania świadomie. Co przy końcowym remisie 9 głosów za, 9 przeciw i 4 wstrzymujących się, spowodowało, że wynagrodzenie Chojniaka nie zostało obniżone. Za nieobniżaniem wynagrodzenia Chojniakowi, głosował też radny PO Pencina.
Po pierwsze rozbojem w biały dzień jest to, że prezydent ma najwyższy z dopuszczalnych przez ustawę poziom.
Po drugie to może nam radni Błaszczyński i Kwiecińska pokażą jakie oni mają dochody i skomentują to w stosunku do przeciętnego piotrkowianina.
Po trzecie to pani Kwiecińska chyba nie umie liczyć. Pan Chojniak dostał 55,28% głosów przy frekwencji 47,36% co daje nam, że na pana Chojniaka głosowało 26,18% wyborców. Więc nie wiem jak pani Kwiecińska to liczyła. Za wyborce uważa się osobę, która ma czynne prawo wyborcze nawet jeżeli z niego nie skorzysta.
skoro wśród radnych mamy pasera to dobrze nigdy nie bedzie!!! ktos powinien sie tym zainteresować!!!
Panie radny ja to zapamiętam i nie omieszkam przypomnieć mojej rodzinie i znajomym przy następnych wyborach..... Gratuluję piękną łatkę sobie przyprawił na samym starcie kadencji.
Pomyłka! Nie 55% mieszkańców, tylko otrzymał 55,28% ważnych głosów, a frekwencja wynosiła 47,36%, czyli głosowało na niego 26,18% uprawnionych do głosowania (albo 25,84% jeśli liczyć wszystkie oddane głosy, również te nieważne).
Trzeba też zauważyć, że Chojniaka wybrało 16183 z 77070 mieszkańców naszego miasta, co daje 20,99%. Wychodzi więc na to, że zwolenników Chojniaka w naszym mieście jest niecałe 21%.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!