Ściana - drogi Szymonie - ma to do siebie, że nic a nic nie robi sobie z rzucanego w nią grochu, nie mówiąc o bardziej wyrafinowanych argumentach. Od ściany to się można tylko odbić.
W ogóle, szkoda pary w gwizdek. Wypatrujmy lepiej pierwszych oznak wiosny!
http://img854.imageshack.us/i/wesoemiasteczko.jpg/
Niestety Piotrze. Przykre to, ale liczyliśmy się na forum z takim obrotem sytuacji, udało nam się przynajmniej zwrócić uwagę większej ilości ludzi na pracę konserwatora zabytków, oraz ogólnie miejscami nieprzemyślany sposób prowadzenia "rewitalizacji" i inwestycji powiązanych. Pozostaje mieć jeszcze nadzieję, że kolejne takie akcje nie będą już potrzebne.
Obawiam się, że jeszcze będą potrzebne. Na latarniach się nie kończy. Zatem - wytrwałości, cierpliwości, uporu i konsekwencji!
popieram osoby, ktore twierdzą , że te lampy nie pasują do zabudowy architektonicznej zabytkowej części miasta.Znając konserwatora nie wiem czy napewno konserwator zabytków wyraził zgodę na takie lampy.Lampy w zabytkowej części miasta zostały ustawione na CD 79, twórcami stylu tych zabytkowych lamp był konserwator zabytków i plastyk miejski Jerzy Korczak -Ziołkowski/artysta/, wzór został wyszukany w dokumentach archiwum oraz konserwacji zabytków.Myślę , że obecna władza chce zmienić to co było na inne nie zdając sobie sprawy jak zmieniają na niekorzyść historię pięknego miast nawet w tym zakresie. Jeślirządzący miastem mają cghęć do pracy , pomysł i pieniądze to niech remontują zabytkowe budynki w obrębie starego miasta.Był już taki , który chciał zburzyć wszystkie budynki mieszkalne wybudowane w PRL. On teraz ma się dobrze.
Niekoniecznie. Przeczytałem gdzieś ostatnio fajne zdanie, że na 100 rzuconych o ścianę ziaren grochu 99 się odbije, a jedno może trafić w szczelinę w ścianie, wykiełkować i ją rozsadzić. Tak więc, próbować warto i trzeba!
A postępowanie prezydenta można przedstawić tak: "To ja tu jestem prezydentem i to ja będę decydował, jakie murki i latarnie postawić, a wam nic do tego! Morda w kubeł!"
co prawda nie lubię wdawać się w dyskusje nad tak błahymi tematami, ale zabiorę głos :)
być może nowe latarnie nie są zbyt piękne, ale według mnie granica pomiędzy starym a nowym miastem w postaci murów obronnych jest jasna. jeśli ja kwestionujecie to gdzie powinna przebiegać waszym zdaniem? czy po drugiej stronie al. kopernika powinny być już nowe czy stare latarnie? jakie powinny być na ul. stronczynskiego? tam dopiero było by wymieszanie stylów: raz nowe a raz stare latarnie. tak przynajmniej jest jasna granica, mijając mury przechodzimy do starej części miasta, cofamy się tym samym w czasie.
a poza tym stare latarnie tez się proszą o kamienia, pfff... co to za argument w ogóle.
jak ja lubię z wami dyskutować
pozdrawiam
Trafnie ujęte i jakże prawdziwe !
ale problem,..lampy nie takie.niektórym to naprawdę się nudzi w życiu.
...a ruki pa szwam!
Nie miałbym pretensji do latarni gdyby stały wzdłuż Al. Kopernika, ale umiejscowienie kulistych bombek przypominających latarnie na Marsie z tandetnych filmów o kosmitach wzdłuż murów obronnych, w okolicy kościoła św. Jakuba i I LO jest mało śmiesznym dowcipem zwłaszcza konserwatora. Dużo wcześniej ustawione zostały latarnie przy Pl. Kościuszki - pomimo faktu, iż znajdują się one poza obrębem murów miejskich wyglądają jak te na Starówce - i tak być powinno. Protest popieram.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!