metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
gosc ~gosc (Gość)04.07.2011 12:23

i sluszne ze w szkole nr 10 nie bedzie inwestycji szkoda kasy na ta ruine

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga04.07.2011 12:42

"gosc" napisał(a):
i sluszne ze w szkole nr 10 nie bedzie inwestycji szkoda kasy na ta ruine

Mogliby tam zrobić skansen - muzeum szkolnictwa polskiego. :)

Komentarz był edytowany przez autora: 04.07.2011 12:43

00

Piotr Piotrranga04.07.2011 13:42

A kiedy Chrobry?
Pytanie w kontekście raczej architektonicznym niż edukacyjnym.
Marzy mi się barokowe pierwotne wykończenie elewacji.

00

maddox ~maddox (Gość)04.07.2011 14:09

"Piotr" napisał(a):
A kiedy Chrobry?
Marzy mi się barokowe pierwotne wykończenie elewacji.

Niech lepiej się wstrzymają do momentu jak pojawią się na ten cel prawdziwe pieniądze, bo remont po łebkach takiego obiektu się zemści :/

00

Bartek ~Bartek (Gość)04.07.2011 14:12

Piotr ma rację.Nasz rynek niestety nie zachęca do odwiedzin,a mogłoby to wyglądać zupelnie inaczej.Położenie przy głównej ulicy przelotowej temu sprzyja.Niestety tereny wokół są strasznie zapuszczone.Przydałoby się odnowienie elewacji Chrobrego-gdzieś kiedyś czytałem,że ktoś się do tego zbiera. Pozatym skwer wzdłuż murów obronnych powienien zostać całkowicie przeobrażony (miejmy nadzieję,że będzie to kolejny obiekt zmian,który obiorą nasze władze).Mam nadzieję,że w miejsce toalet powstanie stylizowana fontanna, skwer zamieni się w ładny park,a plac zabaw dla dzieci ładnie wkomponują w ten teren.Kilke miesiecy temu brałem udział w odnawianiu parku staromiejskiego we Wrocławiu i naprawdę miejsce zmieniło się nie do poznania.Myślę,że u nas jest to także realne,potrzeba tylko chęci i osoby która ruszy to przedsięwzięcie.Czas,żeby władze zaczęły rozpisywac projekty pod rewitalizację.Np.renowacja (rekonstrukcja?) fragmentu murów obronnych,jak w Wieluniu.Rozpisanie projektu na rewitalizację ulicy Starowarszawskiej-tutaj potrzebna byłaby tylko odpowiednia koncepcja i na 100%dostaliby fundusze.W rewitalizację tkanki staromiejskiej Unia inwestuje bardzo chętnie.

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga04.07.2011 16:38

"Bartek" napisał(a):
Przydałoby się odnowienie elewacji Chrobrego-gdzieś kiedyś czytałem,że ktoś się do tego zbiera. Pozatym skwer wzdłuż murów obronnych powienien zostać całkowicie przeobrażony

Przy okazji powinni wymienić te idiotyczne latarnie: http://www.piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/artykul/809294,internauci-protestuja-przeciw-nowym-latarniom-przy-i-lo,id,t.html
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=447681&page=27

00

Bartek ~Bartek (Gość)04.07.2011 19:43

Zgadzam się z przedmówcą. Latarnie to kompletnie nietrafiony pomysł.Nie rozumiem teorii pana konserwatora,a obracam się w środowisku historyków sztuki.Isią kończącą tkankę staromiejską powinna być ulica Kopernika.Natomiast skwer mógłby tworzyć coś w rodzaju krakowskich błoni.

00

Marcin Majewski ~Marcin Majewski (Gość)04.07.2011 19:54

"Piotr" napisał(a):
A kiedy Chrobry?

Brak remontu Chrobrego osobiście jest dla mnie zaskoczeniem, ponieważ szkoła ta, jako zabytek wysokiej klasy nie powinna mieć problemów z pozyskaniem pieniędzy na remont. W przeciwieństwie do innych szkół może ona uzyskać środki zupełnie z innych źródeł finansowania. Nie rozumiem na co czeka Dyrekcja placówki.

00

Bartek ~Bartek (Gość)04.07.2011 20:07

Masz rację.Do tego powinien to być remont generalny i zmierzający do rekonstrukcji tkanki historycznej z nawiązaniem do dawnego charakteru (np. rekonstrukcja stylowego ogrodzenia).

00

Marcin Majewski ~Marcin Majewski (Gość)04.07.2011 20:12

"Bartek" napisał(a):
Do tego powinien to być remont generalny i zmierzający do rekonstrukcji tkanki historycznej z nawiązaniem do dawnego charakteru (np. rekonstrukcja stylowego ogrodzenia).

Ogrodzenie jak ogrodzenie - wskazana byłaby rekonstrukcja tych elementów fasady, które celowo niszczono zwłaszcza w latach 60-tych w ramach tzw. "rewitalizacji". W nie bezmyślny, a celowy sposób niszczono np. barokowe wspaniałe stiuki ozdabiające okna budynku.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat