Tu już nawet nie chodzi o ten spalony gaz. Ludzie pozakładają sobie zbyt szczelne okna a potem zastanawiają się dlaczego im tak zimno. Główną przyczynę za to ponosi wilgoć, którą wydychamy a także z łazienek czy kuchni. Wilgoć ta jest potem ogrzewana przez nasze kaloryfery, zamiast być ogrzewane powietrze. Objawem zbyt dużej wilgotności jest para na szybach. Ja osobiście zaopatrzyłem się w higrometr i jeżeli widzę, że wilgotność wzrasta ponad 60% to od razu jest wietrzenie mieszkania. Gdy wilgoć wyjdzie z mieszkania i wilgotność spadnie do 50-55% wtedy nagrzanie takiego mieszkania przez kaloryfery zajmuje kilkanaście minut. Kolejnym skutkiem zbyt szczelnego mieszkania jest grzyb, który potrafi wystąpić w miejscach niekiedy niewidocznych. A najczęściej w łazience np. za pralką. Nawet na kafelkach. Wtedy oprócz wietrzenia potrzebny jest porządny preparat, którym trzeba spryskać owo miejsce. Same kratki wentylacyjne nie wystarczą i nie przewentylują porządnie mieszkania jeżeli nie uchylimy też co jakiś czas okna. Przecież ciąg w kratce też musi być czymś wywołany.
Pozdrawiam Pana Tomka. Moja firma współpracuje z Nim parę lat. Konkretny i fachowy człowiek tak jak i jego pracownicy.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!