metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
LUQY ~LUQY (Gość)23.08.2010 00:24

po raz kolejny wypadek na skrzyżowaniu Sienkiewicza z Piłsudskiego- Kopernika kiedy władze naszego miasta pomyślą i zmienią światła na tym skrzyżowaniu. Czy musi dojść do tragedii żeby to się zmieniło

00

TimiG ~TimiG (Gość)23.08.2010 07:26

dziwie się że z powodu takiej kolizji korek był przez 2 godziny!!! nie można było podnieść motoroweru (chociaż jadąc obok miałem wrażenie że to jednak był motor) zamieść (chociaż nie było co) i normalnie puścić ruch a nie blokować jedną z najbardziej uczęszczanych tras?

00

klet ~klet (Gość)23.08.2010 07:28

Chyba Tata kupił Mercedesa ?

00

maddox ~maddox (Gość)23.08.2010 08:16

Wszystkim którzy stoją w kolejce na ty mskrzyżowaniu z powodu remontu i zamknięcia kilku pasów dedykuję zdjęcie:
http://bi.gazeta.pl/im/5/5739/z5739745X.jpg
,film:

,oraz artykuł:
http://motoryzacja.interia.pl/news/tirowcy-to-egoisci,1516942,415

00

anty ~anty (Gość)23.08.2010 09:41

Jeżeli chodzi o remontowane skrzyżowanie. To zauważyłem, że "świetni" kierowcy skręcają w lewo w Sienkiewicza jadą od strony Kopernika. A wystarczy spojrzeć na znaki które nakazują na jazdę prosto.
No i chciałem zaapelować do mistrzów lewego pasa: w naszym kraju obowiązuje ruch lewostronny!

00

kris krisranga23.08.2010 10:30

"anty" napisał(a):
No i chciałem zaapelować do mistrzów lewego pasa: w naszym kraju obowiązuje ruch lewostronny!

A ja myślałem, że prawostronny.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ruch_prawostronny

00

anty ~anty (Gość)23.08.2010 11:28

:) Malutkie przejęzyczenie:) Oczywiście chodziło mi o ruch prawostronny.

00

kris krisranga23.08.2010 11:44

To proszę mi wytłumaczyć, po co w mieście jest lewy oraz środkowy pas? Do wyprzedzania? Ale czego? Skoro każdy powinien jechać 50 km/h
Myślałem, że lewy pas jest do tego aby rozładować ruch, ale skoro każdy ma obowiązek jechać prawym to już nie wiem
Ja gdy mam zamiar jechać cały czas prosto jadę środkowym (Sikorskiego, Piłsudskiego) aby nie blokować prawego i lewego, bo po co skoro jadę prosto a nie skręcam, wtedy każdy jest zadowolony bo może skorzystać ze strzałki aby skręcić w prawo...

00

anty ~anty (Gość)23.08.2010 11:52

Przepisy mówią jasno: należy jechać najbliżej prawej krawędzi jezdni(sam podałeś link do przepisu). A jak widzę dwa pasy w jednym kierunku i ludzie jadą tylko lewym to ręce opadają.
Przykład: Piłsudskiego dwa pasy w jednym kierunku przed skrzyżowaniem z Sienkiewicza jest dodatkowy pas do skrętu w lewo i prawo. Jadąc prawym pasem nie blikuje się możliwości skrętu w prawo. Ale u nas mistrzowie lewego pasa jadą 30-40 km/h lewym czyli tym którym powinno sie wyprzedzać, a tak trzeba mistrzuniów wyprzedzać prawym pasem.

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga23.08.2010 11:56

Kris: Masz rację - przede wszystkim myślenie za kierownicą i patrzenie w lusterka. Kilkanaście razy jadąc Al. gen. Sikorskiego z zamiarem skrętu w prawo w zachodnią obwodnicę musiałem czekać na czerwonym świetle, bo jadącemu przede mną kierowcy nie chciało się (a może nie wpadł na to, że tak można?) zjechać na środkowy pas, aby umożliwić mi skręt w prawo na zielonej strzałce. Kilka razy ten poprzedzający mnie samochód był oprócz mojego jedynym na skrzyżowaniu. Raz zdarzyło mi się, że kierowca widząc w lusterku mój włączony prawy kierunkowskaz zmienił przed skrzyżowaniem pas na środkowy, aby umożliwić mi skręt. I tak powinno być, a nie bezmyślne, niemal kurczowe, trzymanie się prawego pasa. Ze 2 lub 3 razy spotkałem się z przypadkiem dziwnego rozumienia zielonej strzałki: skręt w prawo z pasa do lewoskrętu (bo na prawym stał na czerwonym samochód jadący na wprost) - skrzyżowanie al. 3 Maja - al. Kopernika, a raz nawet skręcający w prawo ominął mój samochód z lewej strony przez podwójną linię ciągłą - skrzyżowanie Słowackiego/al. Armii Krajowej.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat