A ja mam pytanie do specjalistów.
Jedzie rowerzysta chodnikiem wzdłuż ul. Słowackiego ( od kostromskiej w stronę AK ).
Ja jadę samochodem w tą samą stronę .
Skręcam w ulicę Kościelną - a rowerzysta przejeżdża przez tą ulicę i dochodzi do zderzenia - dodam że stało też tam auto, które skręcało z ul. Kościelnej na Słowackiego i ja miałem utrudnioną widoczność bo rowerzysta wyjechał pod moje auto za tyłem tego auta.
I moje pytanie - czyja wina byłby w tym zdarzeniu ???
Wina Rowerzysty, sam sobie odpowiedziales "jedzie rowerzysta chodnikiem", a nie sciazka przeznaczona do jazdy rowerem.
Jeśli jechał chodnikiem to powinna być jego, czyż nie ? Przecież wg przepisów rowerzysta musi poruszać się jak inne pojazdy ulicą, chyba, że ma wyznaczoną ścieżkę rowerową i wtedy ma obowiązek jechania nią. Jeśli była by ścieżka rowerowa i wyznaczony przejazd dla rowerów obok zebry dla pieszych to wtedy jako kierowca samochodu trzeba ustąpić pierwszeństwa.
Tam jest znak "koniec drogi dla rowerów" i zaraz za "początek drogi". Gdyby był przejazd to musiałbyś mu ustąpić a on powinien zachować się jak włączający do ruchy (na 2 metry co jest debilne). Ale jest też taka opcja, że jeśli uderzyłeś go przodem auta to on już był na tej drodze i wina twoja wg mnie. Jeśli by rowerzysta uderzył w bok auta to wina rowerzysty. Przy kolizjach na skrzyżowaniach z tego co wiem policja tak argumentuje i ocenia a przynajmniej wiele takich spraw tak się kończyło.
niedoczytałem, że to było na słowackiego pomyliłem z Sikorskiego. Na Słowackiego nie ma ścieżki ale jeśli włączał się do ruchu rowerzysta z chodnika bo tak to należy traktować to wg mnie zależnie też od tego kto kogo uderzył jak na skrzyżowaniu gdzie pojazd włącza się do ruchu.
Pewnie, że na ulicy, a gdzie?
Rozjechać dzieci? Żarty sobie robisz?
Tak myślę - miałem taką sytuację - ale nic się nie stało bo hamowałem przy małej prędkości ale fakt nie spodziewałam się a nawet nie widziałem bo wyskoczyła za samochodu. Dlatego tak się zastanawiałem jak w razie czego podeszłaby do tego policja.
CZyli miał zatamować ruch na ulicy, żeby ewentualnie święta krowa rowerzysta nie musiał ominąc go zjeżdżając ze ścieżki. Albo, broń Boże, zejść z roweru lub się zatrzymać? Bo z komentarza internauty wnioskuję, że samochód zatrzymał się na ścieżce zanim nadjechał jakikolwiek rowerzysta? Drogi nasze i ścieżki są takie, jakie są, nie popadajmy więc w paranoję i postarajmy się zrozumieć drugiego człowieka.
drogi dla rowerów w mieście to co innego niż leśne ścieżki i powinny być stworzone głównie dla osób dla których rower jest środkiem transportu.tak, transportu a nie rozrywki czy rekreacji, niektórzy z różnych powodów wolą lub muszą korzystać z roweru niż mzk czy samochodu.
a teraz wyobraźcie sobie, że jezdnie i skrzyżowania robione są w taki sam urągający wszelkim normom sposób jak drogi dla rowerów.
z kolei wszystkim jaśniepanom kierowcom polecam art.33 pkt1 z PoRD:
Art. 33. 1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
widzicie teraz? prawie wszystkie 'ścieżki' rowerowe w naszym mieście to drogi dla rowerów i pieszych (co widać z ich oznakowania oraz sposobu budowy) a nie drogi dla rowerów więc nie ma obowiązku korzystania z nich.
a co do karolinowskiej - to co tam zostało zbudowane to jakaś chora parodia a nie coś po czym komfortowo i bezpiecznie mogą poruszać się rowerzyści.
drogi Myślicielu nie zrobiłem tego specjalnie ale widocznie masz jakiś uraz, że się tak oburzyłeś tym błędem w cytowaniu ...i nie rozśmieszaj mnie z tą manipulacją bo nikomu nic nie zarzucałem w swoim poście. A twoje przekleństwa a raczej ich nieudolne ukrywanie możesz sam zgłosić do moderacji. I w końcu śmieszne jest to, ze dajesz jako kierowca ujście swym frustracjom nt rowerzystów w temacie który mówi o BŁĘDACH I NAGANNYM WYKONANIU INFRASTRUKTURY ROWEROWEJ a nie o zachowaniu części rowerzystów. Jak masz jakiś problem do konkretnych zachowań to rób zdjecia i zgłaszaj na policję a nie żalisz się w takim temacie pisząc jednocześnie nie na temat.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!