Chyba 67 lat?? Nie jestem nauczycielką, ale w pełni zgadzam się z tymi słowami:
Jakbym pracowała 18 godz na tydzień to też bym .starała się dorwać coś jeszcze. A co do korków to nie każdy potrafi sobie taką pracę zorganizować - zazdrościcie??
studia to nie wszystko,jeszcze trzeba mieć dobre plecy np.tatusia w urzędzie żeby dostać pracę nauczycielki w szkole w wieku 22-23 lat,a tak się dzieje w jednej z gmin.Tatuś całą rodzinkę na stanowiska wsadził,że tym się jeszcze żadna instytucja,telewizja nie zainteresowała to aż dziw.
Do wszystkich. Trzeba było zostać nauczycielem, a nie wywnętrzniać się gdzie się da. Ja nie jestem i jest mi z tym dobrze, ale nie atakuję co chwila przedstawicieli tego zawodu. Zawód, jak każdy inny: inżynier, lekarz, sprzątaczka, kierowca itd. ma swoje plusy i minusy. Pracuje się może i mniej, ale intensywniej - nie można sobie pogrzebać w internecie na lekcji, wypić kawy, pogadać z koleżanką itp. I jest bardziej wyniszczający psychicznie niż np. zawód kierowcy. Znacie takie przysłowie "Obyś cudze dzieci uczył"? Szczególnie w dzisiejszej szkole, w której uczeń może nasr..ć na głowę nauczycielowi, a ten nic nie może zrobić? Proszę nie ciągnąć już tego tematu, bo był on wałkowany (i jest ciągle) w całym Internecie i taka dyskusja jest już nudna.
A w dzisiejszych czasach każdemu młodemu trudno znaleźć pracę, kimkolwiek by nie był.
Myśliciel pisze "nie można sobie pogrzebać w internecie na lekcji, wypić kawy, pogadać z koleżanką itp." ,można dzieci wtedy pracują w tzw grupach, czytają sobie same albo robią cokolwiek byleby po cichu.
Nie należy zwalniać starych nauczycieli, nie należy zwalniać młodych nauczycieli, należy zwolnić złych nauczycieli a tych ci u nas dostatek.
Temat to "Analiza stanu zatrudnienia pracowników administracyjno-obsługowych w jednostkach oświatowych" i nie dotyczy to nauczycieli.Jedyna prawda to to,że Dyrektor placowki oświatowej zatrudnia pracowników, pozostałe stwierdzenia zawarte w artykule mijają się z prawdą lub są niedopowiedziane.Otóż każdego roku Dyrektor zobowiązany jest przedłożyć do akceptacji Pana Prezydenta Projekt Organizacyjny z wykazem stanowisk oraz przypisanymi do nich osobami (z imienia i nazwiska).Jeżeli Pan Prezydent uzna, że w szkole ma być zatrudnionych 9 woźnych, a nie 12 jak ujął w Projekcie Dyrektor to temu ostatniemu pozostaje być tym, który zwolni 3 osoby.Pensje ustala i wypłaca Urząd Miasta, a nie Dyrektor.Więc gdzie tu autonomia Dyrektora?Wynajęcie firm sprzątających, ochroniarskich itp. to nic innego jak próba ucieczki od obowiązku wypłat wynagrodzeń do czego Urząd jest zobowiazany, natomiast o pieniądze dla wspomnianych firm będzie sie musiał martwić Dyrektor.
Zgadzam się.
wydaje mi się, że wszyscy którzy nagadujecie na nauczycieli to im po prostu zazdroscicie;) każdy mógł sie na nauczyciela uczyć a nie teraz gadać że muszą robić tak mało za taką kasę;) a co do załatwiania pracy w gminach i nie tylko to sami pomyślcie...kto z was by z tego nie skorzystał jakby mial taka okazje?
JA TEGO NIE ROZUMIEM JAK TO SIĘ DZIEJE? EMERYCI SĄ ZATRUDNIANI MIMO ŻE BIORĄ EMERYTURĘ. MŁODY SZUKA PRACY I JEJ NIE MA A EMERYT DOSTAJE EMERYTURĘ ORAZ NOWĄ UMOWĘ.
W pełni popieram zgłoszony postulat! Tylko jak tych przyssanych do stołka ludzi wysłać na emeryturę jeśli nie ma ustawy ułatwiającej w czasach kryzysu takiej operacji? Bo na ich dobrą wolę i zrozumienie trudnej sytuacji młodych poszukujących pracy trudno liczyć, no może z małymi wyjątkami!
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!