metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
luzik luzikranga25.09.2014 18:02

Cytuję:
w związku z porozumieniem podpisanym przez polską i izraelską służbę więzienną dotyczącą zachowania dziedzictwa kulturowego

Jakie prace wykonają izraelscy więźniowie, aby zachować/promować polskie dziedzictwo kulturowe?
Czy projekt przewiduje jakiekolwiek świadczenia i obowiązki ze strony narodu izraelskiego? Jakie?
I niech nikt mi tu nie próbuje sugerować antysemityzmu, bo dostanie w ucho tak samo, jak pewien znajomy, który chciał się popisać seryjnym opowiadaniem "dowcipów" typu: "Ilu Żydów zmieści się w maluchu?"

40

expiotrkowianin ~expiotrkowianin (Gość)25.09.2014 21:57

Nie wnikam w politykę, sprawy kulturowe i narodowe. To każdy niech oceni we własnym zakresie. Patrzę na cmentarz żydowski jako zabytek i świadectwo historii społecznej Miasta. W tym kontekście jestem pełen podziwu, że w końcu (!) coś się ruszyło w temacie zadbania o teren (nekropolię-park) zabytkowy. Ogólnie - stare piotrkowskie cmentarze są chyba najcenniejszym zespołem w mieście - warto o nie dbać, popularyzować o nich wiedzę, wspierać akcje odnawiania starych nagrobków...

71

dziwne ~dziwne (Gość)25.09.2014 22:09

A to zydzi placa im za utrzymanie w areszcie?
Cmentarza polskich zolnierzy nie moga sprzatac?

52

luzik luzikranga25.09.2014 22:29

"expiotrkowianin" napisał(a):
wspierać akcje odnawiania starych nagrobków

Jak nie będziemy dbać o żyjących tu i teraz - to stare nekropolie po wieki wieków pozostaną jedynymi godnymi uwagi obiektami w tym grajdołku ... Na tym Ci zależy? To ma być społeczny priorytet?

42

kgme ~kgme (Gość)25.09.2014 23:45

"luzik" napisał(a):
nie będziemy dbać o żyjących tu i teraz

Nie istnieje "tu i teraz", bez "kiedyś"
Z 13 tys. przedwojennej społeczności żydowskiej mieszkającej w Piotrkowie, przeżyło wojnę około 600 osób.

51

ptborn ~ptborn (Gość)26.09.2014 00:20

Moze by tak polski posprzatali?W koncu to polski podatnik placi na ich utrzymanie,podobnie jaj na pensje urzedasow ktorzy wpadaja na glupie pomysly chcac przypodobac sie koszernym.

41

Grzesław ~Grzesław (Gość)26.09.2014 10:03

Ludzie, co wy macie w tych głowach? Odnoszę wrażenie, że wiatr tam hula.Dlaczego piszecie takie bzdury? Jedynie chyba "expiotrkowianin" i "kgme" cokolwiek rozumie.

63

luzik luzikranga27.09.2014 20:29

"kgme" napisał(a):
zarówno przez Niemców jak i Sowietów, zostali zgładzeni.
W banku Rzeszy uruchomiono 76 kont na które przekazywano fundusze z grabieży mienia żydowskiego

To jedź do Niemców albo Sowietów i niech oni płacą wam odszkodowania. Czemu ja - Polak urodzony dobre dwadzieścia lat po wojnie mam czuć się współwinny zbrodni, które was dosięgły? I czemu miałbym odpowiadać za grabież mienia żydowskiego? Żeby było jasne – moja rodzina też poniosła znaczne straty materialne w czasie wojny, a część budynków została odbudowana dopiero w roku 1963. Ostatni odbudowałem już sam - w roku 1984. Na te wszystkie remonty i odbudowy nie dostaliśmy złamanego grosza. Znikąd.

20

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat