Świętowanie Polski i Polaków za nią poległych.
Jak czytałem o świętowaniu wyczynów armii czerwonej to mnie az przeraziło. Równie dobrze można kłamać, że hitler był kulturalny, ..... itp.
Hipokryci - z wiązankami latają od pomnika do pomnika, a Muzeum Legionów nie chcą.
PIOTRKÓW w tym czasie to PETROKOW ktoś za szybko pisze albo taki poziom redaktorów
A POWSTANIE STYCZNIOWE nie zakończyło się klęską - zwyciężyło ostatecznie podobnie jak inne zrywy narodowowyzwoleńcze w 1918 r. Bez tej ciągłości walki wszystkich pokoleń Polaków nie byłoby narodu i państwa.
Powstanie styczniowe w 1863 roku w czasach feudalizmu, zwane powstaniem szlacheckim, chłopi masowo odmówili udziału w powstaniu ponieważ bardzo kochali swoich Panów, natomiast car obiecał chłopom uwłaszczenie i reformę rolną. W ten sposób Ruski zaborca załatwił szlachtę i powstanie musiało zakończyć się upadkiem. Swoją drogą dzięki caratowi moja rodzina osiada dokumenty pisane językiem rosyjskim o nadaniu ziemi. Uczcić to powstanie mogą wyłącznie potomkowie szlachty-właściciele folwarków i dworów, bo reszta bidy to powinna dziękować carowi?
"Wszyscy, którzy wówczas w 1863 roku zrywali się do walki z potworną przemocą, z nieporównaną przemocą, ci wszyscy zdawali sobie sprawę z tego co im grozi.
I dlatego czyny ich mają wewnętrzną wielkość (…).
I dlatego my nie możemy przejść wobec Powstania Styczniowego mimo.” (Jan Paweł II)
A do kogo była ta mowa ? Do p Przewodniczącego RM
Wspaniała uroczystość i jaki przykład dla leżących wokół ...
Jak to jest że ten niby prezydent miasta Krzysiek Chojniak znów nie miał czasu!!!
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!