metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
szeryf ~szeryf (Gość)01.03.2013 00:47

"Piotrkowianin" napisał(a):
Wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele.

Nie wiem o co ci chodzi. Sam napisałeś, że słowo "bydgoski" nie jest częścią nazwy uczelni, więc potwierdzasz moją rację.

00

szeryf ~szeryf (Gość)01.03.2013 00:59

"Piotrkowianin" napisał(a):
A jak pisać "przy ulicy Sieradzkiej" albo "Uniwersytet Łódzki"? W obu tych nazwach również występują przymiotniki, ale są one częścią nazwy własnej, czego nie da się powiedzieć o Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy.

Brawo, bardzo odkrywcze, jak na to wpadłeś? Ale jeśli już chcesz komuś te oczywistości tłumaczyć, to tłumacz autorowi (zapewne autorce) tekstu, a nie mnie. Pisałem przecież, że jako przymiotnik "bydgoski" należy napisać małą literą. Słowo to nie jest częścią nazwy uczelni, więc jest zwykłym przymiotnikiem, który należy pisać małą literą. Nie popełniłem żadnego błędu, a ty obrażasz mnie pisząc, że nie wiem w którym kościele dzwonią. Następnie popisujesz się "wybitną" wiedzą oczywistą dla każdego, kto skończył podstawówkę (no może oprócz autorki tekstu).

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga28.02.2013 09:53

"szeryf" napisał(a):
Błąd ortograficzny: w wyrażeniu "bydgoskiej Akademii Muzycznej" słowo "bydgoski" należy napisać małą literą, bo to przymiotnik.

Wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele. A jak pisać "przy ulicy Sieradzkiej" albo "Uniwersytet Łódzki"? W obu tych nazwach również występują przymiotniki, ale są one częścią nazwy własnej, czego nie da się powiedzieć o Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy.

00

szeryf ~szeryf (Gość)28.02.2013 01:26

Błąd ortograficzny: w wyrażeniu "bydgoskiej Akademii Muzycznej" słowo "bydgoski" należy napisać małą literą, bo to przymiotnik.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat