metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)06.01.2022 09:55

Skąd wezmą tyle policjantów? Przecież połowa z nich jest oddelegowana do biedronek szukać ludzi którzy chcą oddychać.

410

Juzef ~Juzef (Gość)06.01.2022 09:53

Mnie to nie dotyczy bo jeżdżę pandą

31

mandat ~mandat (Gość)06.01.2022 10:38

Drogowych piratów trzeba ścigać. Problem w tym, że policja często zachowuję się jakby była umundurowaną grupą przestępczą. Mam tu na myśli czajenie się na końcu ograniczenia prędkości ,lub wręcz wymuszanie zwiększenia prędkości przez policyjne nieoznakowane pojazdy z radarami. Takie wymuszenia są często stosowane na skrzyżowaniu w Tuszynie. Panowie policjanci gdzie wasza godność ,żeby stosować takie metody?

64

j. ~j. (Gość)06.01.2022 11:00

Podwyżka mandatów jest zasadna, ale...mam zdanie odrębne: Problem – moim zdaniem - w tym, że mamy mnóstwo absurdalnych ograniczeń prędkości, których prawie nikt nie przestrzega. Ale z drugiej strony nie rozumiem też tego, dlaczego fotoradar musi być wyraźnie oznakowany, żebyśmy wiedzieli, gdzie mamy zwolnić, a potem... gaz i można ustanawiać “rekordy prędkości”. Tak, jakby ograniczenia prędkości miały obowiązywać tylko tam, gdzie stoi to dziwne urządzenie. (Ktoś powiedział, że równie dobrze można byłoby żądać wyraźnego oznakowania zasięgu kamer monitoringu w sklepach, żebyśmy wiedzieli, gdzie... nie można kraść!) A więc mamy mnóstwo absurdalnych ograniczeń prędkości, a być może np. w miejscu, gdzie dziś stoi 40-tka (a takie ograniczenie jest zasadne, ale na tzw. "zakręcie śmierci" koło Szklarskiej Poręby), wystarczyłoby postawić 60-tkę, ale za to fotoradar w dziupli (codziennie w innej!) i kierowca jadący np. 80 km/h powinien mieć świadomość, że prawdopodobnie zapłaci mandat. Ja mam taki pomysł: fotoradary niech sobie będą gdzie chcą, nawet dokładnie poukrywane, ale ograniczenia prędkości powinny być adekwatne do rzeczywistych zagrożeń na danym odcinku, a nie „na wyrost”, bo dziś mamy np. ograniczenie do 40-tki, prawie nikt się do tego nie stosuje, ale buntujemy się przeciwko fotoradarom i wysokim mandatom. Ja się natomiast buntuję, ale przeciwko nadgorliwości zarządców ruchu, którzy stawiają takie „40-tki” niekiedy bez sensu, a sami być może się do tego oznakowania nie stosują. Czy to rzeczywiście zwiększa bezpieczeństwo na drogach?... Należy też zauważyć, że prawdziwi piraci, którzy stwarzają ogromne zagrożenie na drogach, np. organizujący nielegalne wyścigi, mają sposoby żeby uniknąć odpowiedzialności! Na takich bata nie ma, tylko na zwykłego „Kowalskiego”, który nie rozumie, po jaką cholerę ma się wlec przez jakieś "Kozie Wólki" 50-tką i to nawet w niedzielę o 5.00 rano, zwłaszcza w sytuacji, gdy odwołanie “obszaru zbudowanego” jest np. kilkaset metrów za ostatnią chałupą!Ale my lubimy się bawić w różne ciuciubabki, czyli ograniczenia prędkości bardzo surowe, za to powszechne przyzwolenie na ich nieprzestrzeganie. Chyba by nam nawet nie przeszkadzało, żeby wszędzie stało ograniczenie do 40-tki, tylko, żeby... tych fotoradarów nie było!... Przykładem tej ciuciubabki jest tolerowanie systemowego, znacznego przekraczania dopuszczalnej prędkości przez ciężarówki. Co trzeba by zrobić, żeby TIR-y jeździły 70-tką, a tylko na drogach najwyższej kategorii 80-tką?... Nie wiem, ale chyba... nikt nie jest tym zainteresowany, bo spowalniając transport, spowolnilibyśmy gospodarkę i może dlatego jest to tolerowane. Obawiam się nawet, że kierowca TIR-a, który jeździłby 70 km/h, szybko straciłby pracę! Co robi ITD? Przecież tachografy rejestrują m.in. prędkość i co?... Ano nic! Żeby coś zrobić, może należałoby wszystkim kierowcom ciężarówek bardzo szybko zabrać prawo jazdy, a nikt tego nie chce. Może więc trzeba podnieść dopuszczalną prędkość dla ciężarówek, żeby nie było tej zabawy w ciuciubabkę! Nie! Też nie!... Ma być ciuciubabka! No i to dopiero daje prawdziwy obraz problemu, bo powtarzanie w kółko: noga z gazu, albo: nie zapłacimy przecież mandatu, jak będziemy jeździć zgodnie z przepisami, albo: prędkość zabija... ble... ble.,.. ble... itd. nie daje całościowego obrazu problemu bezpieczeństwa na drogach.

53

Kaja ~Kaja (Gość)06.01.2022 11:20

Super tak ma być

52

Irek ~Irek (Gość)06.01.2022 10:02

Jeżeli nie posiadam prawa jazdy i policja mnie złapie na kierowaniu samochodem po alkoholu to co mi zabiorą?

52

Młoda. ~Młoda. (Gość)06.01.2022 09:57

Ja zawsze nam sposób na policjanta i nigdy jeszcze mandatu mi nie wypisali. Dobrze że ich żony mnie nie znają.

47

go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)06.01.2022 10:40

Jeśli teraz policja będzie skuteczna i nie odpuści za rok będzie spokój tak jak z pasami bezpieczeństwa

112

go?ć_gosc ~go?ć_gosc (Gość)06.01.2022 11:56

Wreszcie jakis bat na piratow i pijanych.Ale jeszcze powinni zrobic porzadek z tymi,co przejezdzaja na czerwonym swietle,a w Piotrkowie to norma.Nie ma praktycznie dnia bez wypadku wlasnie przez takich ludzi,co im sie ciagle spieszy i kazdy powinien im ustepowac.Moze powinni miec jakies oznakowanie aut typu Idiota za kierownica?

54

Gd ~Gd (Gość)06.01.2022 13:08

Spokojnie.Przyjdzie i czas na nich.Ludzie ich znienawidzą.

43

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat