metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
pacjent ~pacjent (Gość)31.01.2014 10:15

Malkontentom zawsze nie po drodze.

41

Stasiek ~Stasiek (Gość)31.01.2014 10:58

Za moje piniendze!

12

luzik ~luzik (Gość)31.01.2014 19:28

"P51" napisał(a):
zazwyczaj jest poza zasięgiem percepcji i imaginacji ciasnego umysłu

W miejscach, w których wydaje się publiczną kasę widziałem już parę fajnych rzeczy. Zeby nie zanudzać podam tylko kilka przykładów.
1 - sztandarowa inwestycja z ostatniego czasu: zastosowano materiały w trzecim gatunku, ale na fakturze jest gatunek pierwszy i za pierwszy gatunek zapłacono. Na dodatek zastosowano materiały wypełniające niezgodne z SIWZ; środek zastosowany kosztuje ok. 6 zł za kg, środek, który powinien być - ok. 80 zł za kg. Oblicz sobie, ile udało się „zaoszczędzić” jeśli sprawa dotyczy np. 2 tys. metrów kwadratowych. I wierz mi, inwestor odebrał już te roboty.
2 - przykład z dość dawnych czasów, kiedy burmistrzem w Sulejowie nie był Baryła: wykonując przejście przez Pilicę wybudowano 1 nitkę wodociągu, chociaż projekt przewidywał 2 nitki, a mimo to pierwotnie planowane koszty inwestycji znacznie przekroczono.
3 - przykład z bardzo dużej firmy kontrolowanej przez skarb państwa: w wrześniu miała rozpocząć się generalna przebudowa siedziby, nie przeszkodziło to jednak w wybudowaniu sieci logicznej przewidzianej wyłącznie dla starego programu użytkowego, a odbiór tej sieci logicznej odbył się w sierpniu. Nie ma co dodawać, że cały czas chodzi o ten sam rok oraz, że w trakcie przebudowy trzeba było starą sieć logiczną zdjąć i wybudować nową.
4 - przykład : ustawienie zjeżdżalni o długości 9 metrów na miejskim kąpielisku za cenę 29.000 zł. A było co ustawiać, bo zjeżdżalnia wsparta jest na 4 parach rachitycznych słupków. Ile wyszło na słupek?

Podobnych historii widziałem jeszcze przynajmniej kilkadziesiąt, nie dziw się zatem, że marudzę.
Mam nadzieję, że wiesz co to jest SIWZ i cokolwiek w swoim życiu wybudowałeś.

11

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat