metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
hyf ~hyf (Gość)09.11.2020 13:38

proste ,ktoś musi za to zapłacić ,wystarczy mieć własny dom i po kłopocie ,,,,,,,,,

164

mom ~mom (Gość)09.11.2020 19:24

Bo taki jest TBS - Spółka -Córka- Magistratu. Szukanie kasy na spłatę zadłużeń Mediateki.

103

gość_k ~gość_k (Gość)09.11.2020 20:37

Czyściciele kamienic. Czego nie rozumiecie? Kamienica po modernizacji, można dobrze sprzedać.

51

też Piotrkowianin ~też Piotrkowianin (Gość)09.11.2020 22:46

Ani spółdzielnia, ani TBS, ani wspólnota nie może zarobić złotówki na rozliczaniu ciepła. Wszyscy, którzy twierdzą inaczej delikatnie mówiąc mijają się z prawdą. Jeżeli gdzieś jest inaczej to jest to sprawa dla prokuratora. Proszę "uprzejmie donosić". Przypomnę, że każdy członek wspólnoty, spółdzielni ma możliwość wglądu do faktur i sprawdzenia rozliczenia. Sumę należności z faktur dzieli się zgodnie z regulaminem na wszystkich korzystających z ciepła. I tu mogą być różne rozwiązania w zależności od możliwości technicznych, przy czym opłata za moc zamówioną zawsze na m2, a za zużyte ciepło :
1. Podział na m2 z uwzględnieniem współczynników położenia mieszkania.
2. Podział wg podzielników elektronicznych lub wyparkowych przy czym od 40% do 70% (zgodnie z regulaminem) rozliczane jako koszty stałe (ogrzewanie piwnic, klatek sch., grzanie przez piony i straty na przesyle), pozostałe 30% do 60% proporcjonalnie do wskazań podzielników z uwzględnieniem położenia mieszkania.
3. Jeżeli są indywidualne ciepłomierze wg ich wskazań a co się nie zbilansuje z licznikiem głównym na węźle na m2. I tu ciekawostka. W PSM są dwa bloki z ciepłomierzami i logotermami i słyszałem, że to niezbilansowanie wynosi w zależności od sezonu od 45% do 55%.

62

gość_gimbaza ~gość_gimbaza (Gość)10.11.2020 12:26

Kto tam dokłada do pieca?I skąd biorą drzewo?

30

gość_anonimowa ~gość_anonimowa (Gość)10.11.2020 12:36

Ja tam nie placilam przez dwa lata i odłaczyli.Wstawiłam koze i dużo taniej.Troche kartonów sie przyniesie z biedronki i ogrzewanie za darmo.Troche sie nakopci ale za darmo.

21

gość_yyy ~gość_yyy (Gość)10.11.2020 06:46

Elektoracie PiS-u, elektoracie Prezydenta Miasta Krzysztofa, nie narzekajcie, bo to Wy ich wybraliście. A teraz pozostało - ukłony wolno poddańcze i podejmowanie pod kolana okazując zrozumienie.

95

gość_tewu ~gość_tewu (Gość)10.11.2020 09:12

Córka mieszka w bloku przy Rzemieślniczej i nie narzeka na koszty ogrzewania. Może nadeszła pora podziękować miejskiej spółce i samemu decydować jak ciepło mam mieć w mieszkaniu.

90

gość_432 ~gość_432 (Gość)09.11.2020 15:34

W Piotrkowskiej tez już skończyło się opomiarowanie a wszedł ryczałt

120

gość_anna ~gość_anna (Gość)09.11.2020 22:46

W życiu bym nie zamieszkała w mieście.To jak króliki w klatce.

65

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat