Nie grabisz liści .......... Straż Miejska napisze ci mandat .............
A jakże, chodnik przy Parku Poniatowskiego /ul.Żwirki/ bardzo jest "przyjazny" przechodniom.Bo jak złamać sobie cosik na gnijących liściach to tylko "ekologicznie". A jak tam tegoroczne miody piotrkowskie? Udały się "zbiory" bo jakoś cicho w tym temacie.
Jeśli to nie są tylko puste deklaracje to należy się cieszyć. Liście powinny być zgrabiane z chodników gdzie stanowią zagrożenie i rozkładane pod krzewami, drzewami do kompostowania. Takie rozwiązania są bardzo korzystne dla roślin. Żeby jeszcze tylko zaczęto uświadamiać ludzi jakim trującym badziewiem są tuje. Niestety z edukacją przyrodniczą póki co jest krucho. A jeśli chodzi o jeże to nie wstarczy sama kupa liści, potrzebne jest jeszcze przykrycie z desek. Najlepiej specjalny domek. Mało kto zdaje sobie sprawę jak pożytecznym stworzeniem jest jeż. W poszukiwaniu pożywienia rozkopuje ściółkę rozwalając w ten sposób legowiska komarów i kleszczy które wywleczone na powierzchnię przemarzają.
Łąki kwiatowe powstaną bo nie chce się kosić. Brak konkurencji dla ZIOM bo oni to miasto.
Dlaczego mam sprzątać chodniki przed posesją skoro płacę podatek, a miasto nie finansuje mi piasku, łopaty czy soli a ze mnie robi ciecia.
Szkoda ze tylko eco to pisanie w tym artykule a liscie kosili ostatnio w piotrkowie udajac ze to trawa :D
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!