metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
.gość ~.gość (Gość)02.03.2025 10:44

Po co segregować odpady ,jeżeli za segregowane i niesegregowane płaci się jednakową cenę tz.35zł.dawniej to jeszcze była różnica w opłatach

50

ŻwirekPodMuchomorek ~ŻwirekPodMuchomorek (Gość)02.03.2025 00:09

Cytuję:
Nie będziesz segregował ubrań, zapłacisz karę

Spoko, 5 lat temu zaczęli segregować ubrania razem z ludźmi w środku, i dla większości było to OK. Fason i materiał ubrań nie miał znaczenia, przy segregacji decydowała adnotacja w paszporcie kowidowym. Segregację ubrań bez ludzi w środku można chyba odczytywać jako pewien postęp?

Cytuję:
Radny Cecotka proponuje Mobilne Punkty Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych i inteligentne śmietniki

Radnemu marzą się inteligentne śmietniki, a ja bym wolał mieć w Piotrkowie inteligentnych radnych. No cóż, chyba za dużo wymagam.

Cytuję:
Powinnyśmy również rozważyć system z kodami QR- mówił radny Cecotka. Takie rozwiązanie wprowadza specjalnie oznaczone worki na śmieci oraz inteligentne śmietniki, które otwierają odpowiednie kontenery zgodnie z wyznaczoną frakcją śmieci.

Panie radny, widziałem w internecie filmik z takimi śmietnikami. Pierwsze, o czym pomyślałem to to, że po otwarciu przy pomocy worka z kodem odpowiedniego pojemnika, mogę oprócz niego wrzucić pięć innych worków z dowolnym badziewiem. Przerost formy nad treścią, a skończy się to tak, że niewygodne odpady będą znowu lądować po lasach i rowach. Worki z kodami przypisane do konkretnego mieszkania pozwolą Wielkiemu Bratu inwigilować obywateli nawet na poziomie śmieci - czy powstanie jakieś ministerstwo albo trzyliterowa służba, która będzie analizować, ile kto wyrzucił zużytych pieluch, podpasek, kondomów, podartych skarpetek czy puszek po śledziach? Do czego my zmierzamy?

Cytuję:
Myślę, że nie stworzy to problemów, również dla osób starszych. Nasze lokalne firmy być może nie udźwigną kosztów takich kontenerów. Część kosztów musiałoby ponosić miasto, co mogłoby odbijać się na mieszkańcach. Są jednak firmy, które takie systemy obsługują i mają odpowiednie rozwiązania. Jest to jednak kwestia ważna, aby coś zmienić w Piotrkowie – dodaje Dariusz Cecotka

.
No tak, jak nie wiemy, co zmienić, żeby było LEPIEJ, to zmieńmy cokolwiek byle było inaczej, a na pewno drożej i do tego głupiej. Przecież obywatele zapłacą, czyż nie? A może w sumie nie ma co się litować nad obywatelami, skoro sobie wybrali takich radnych?

Cytuję:
Zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny nie może być zdekompletowany.

Ojej, a może jeszcze w pełni sprawny ma być? Ja tam zawsze wymontowuję elementy, które mogą się przydać do innych celów, jak np. silniczki, transformatorki, kable itd. A może ja w ten sposób przestępstwo popełniam, bo "okradam" firmę zbierającą odpady?
Tak sobie patrzę na tę listę odpadów, które obywatel powinien sam na swój koszt dostarczyć do PSZOK i mam wrażenie, że następnym krokiem będzie wprowadzenie limitów na ilość śmieci, jakie będzie można wyrzucić do śmietnika, a wszystko ponad limit pewnie trzeba będzie dowieźć im osobiście. Bo w sumie, czemu nie? Przecież ludzie już zapomnieli, że jeszcze niedawno były takie czasy, że śmieciarze po prostu zabierali kubły bez analizowania zawartości. A jak ktoś chciał segregować, to oddawał butelki, makulaturę i złom do skupu, gdzie DOSTAWAŁ ZA TO KASĘ. Dziś do segregacji się przymusza karami. A wtedy nawet pies mógł się swobodnie wysrać na trawie, a dziś już nie może, bo właściciel musi gówno zapakować w foliowy worek. Ale podobno to ten dawny system był opresyjny, a dziś mamy wolność. Czy aby na pewno?

70

Uważajta ~Uważajta (Gość)01.03.2025 20:56

Trzeba segregować. Niedopuszczslne jest, aby majtki męskie były razem z żeńskimi. Wiadomo, co może tego wyniknąć?

90

Oinu ~Oinu (Gość)01.03.2025 22:04

A czy jest jakaś nagroda za segregację śmieci bądź cokolwiek za coś co się wykona w tym mieście czy tylko kary

40

Lov Pto ~Lov Pto (Gość)01.03.2025 22:04

Już do pieca i po segregacji

41

MIECIO ~MIECIO (Gość)01.03.2025 12:57

A co z tekstyliami, które nie nadają się do dalszego użycia są podarte, dziurawe np . skarpetki, podkoszulki czy ręczniki

60

kubek ~kubek (Gość)01.03.2025 12:01

Czy te ubrania powinny być wyprane? Chodzi mi głównie o części bielizny.

41

goœć_gość ~goœć_gość (Gość)01.03.2025 16:51

A co ze zmianą tych głupich harmonogramów odbioru śmieci ? Była mowa, że zostaną rozważone zmiany na bardziej ludzkie, a nie że codziennie inne śmieci do wystawienia. O ile dobrze pamiętam w marcu w moim sektorze jest 10 różnych terminów na odbiór śmieci. Miały być zmiany, spotkali się pogadali a jest tak samo beznadziejnie jak było. Teraz już chodzę spać z kalendarzem, żeby nie przegapić terminu wystawienia śmieci.

70

wojciech ~wojciech (Gość)01.03.2025 15:14

Głupota urzędnicza zatacza coraz większe kręgi. Kody QR, elektroniczne śmietniki to wszystko sprawia coraz wyższe koszty dla mieszkańców. W końcu doprowadzicie do tego, że oddawanie śmieci będzie droższe niż zakupione towary. A skończy się wywalaniem śmieci po rowach i po lasach bo tak będzie zwyczajnie prościej i taniej. Głupota zawsze kroczy przed upadkiem.

160

Strażak Sam ~Strażak Sam (Gość)01.03.2025 14:38

Przestrzegajcie segregacji !!! wrazie pożaru składowiska będzie czysty i brudny dym się wydobywać

130

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat