Po co segregować odpady ,jeżeli za segregowane i niesegregowane płaci się jednakową cenę tz.35zł.dawniej to jeszcze była różnica w opłatach
Spoko, 5 lat temu zaczęli segregować ubrania razem z ludźmi w środku, i dla większości było to OK. Fason i materiał ubrań nie miał znaczenia, przy segregacji decydowała adnotacja w paszporcie kowidowym. Segregację ubrań bez ludzi w środku można chyba odczytywać jako pewien postęp?
Radnemu marzą się inteligentne śmietniki, a ja bym wolał mieć w Piotrkowie inteligentnych radnych. No cóż, chyba za dużo wymagam.
Panie radny, widziałem w internecie filmik z takimi śmietnikami. Pierwsze, o czym pomyślałem to to, że po otwarciu przy pomocy worka z kodem odpowiedniego pojemnika, mogę oprócz niego wrzucić pięć innych worków z dowolnym badziewiem. Przerost formy nad treścią, a skończy się to tak, że niewygodne odpady będą znowu lądować po lasach i rowach. Worki z kodami przypisane do konkretnego mieszkania pozwolą Wielkiemu Bratu inwigilować obywateli nawet na poziomie śmieci - czy powstanie jakieś ministerstwo albo trzyliterowa służba, która będzie analizować, ile kto wyrzucił zużytych pieluch, podpasek, kondomów, podartych skarpetek czy puszek po śledziach? Do czego my zmierzamy?
.
No tak, jak nie wiemy, co zmienić, żeby było LEPIEJ, to zmieńmy cokolwiek byle było inaczej, a na pewno drożej i do tego głupiej. Przecież obywatele zapłacą, czyż nie? A może w sumie nie ma co się litować nad obywatelami, skoro sobie wybrali takich radnych?
Ojej, a może jeszcze w pełni sprawny ma być? Ja tam zawsze wymontowuję elementy, które mogą się przydać do innych celów, jak np. silniczki, transformatorki, kable itd. A może ja w ten sposób przestępstwo popełniam, bo "okradam" firmę zbierającą odpady?
Tak sobie patrzę na tę listę odpadów, które obywatel powinien sam na swój koszt dostarczyć do PSZOK i mam wrażenie, że następnym krokiem będzie wprowadzenie limitów na ilość śmieci, jakie będzie można wyrzucić do śmietnika, a wszystko ponad limit pewnie trzeba będzie dowieźć im osobiście. Bo w sumie, czemu nie? Przecież ludzie już zapomnieli, że jeszcze niedawno były takie czasy, że śmieciarze po prostu zabierali kubły bez analizowania zawartości. A jak ktoś chciał segregować, to oddawał butelki, makulaturę i złom do skupu, gdzie DOSTAWAŁ ZA TO KASĘ. Dziś do segregacji się przymusza karami. A wtedy nawet pies mógł się swobodnie wysrać na trawie, a dziś już nie może, bo właściciel musi gówno zapakować w foliowy worek. Ale podobno to ten dawny system był opresyjny, a dziś mamy wolność. Czy aby na pewno?
Trzeba segregować. Niedopuszczslne jest, aby majtki męskie były razem z żeńskimi. Wiadomo, co może tego wyniknąć?
A czy jest jakaś nagroda za segregację śmieci bądź cokolwiek za coś co się wykona w tym mieście czy tylko kary
A co z tekstyliami, które nie nadają się do dalszego użycia są podarte, dziurawe np . skarpetki, podkoszulki czy ręczniki
Czy te ubrania powinny być wyprane? Chodzi mi głównie o części bielizny.
A co ze zmianą tych głupich harmonogramów odbioru śmieci ? Była mowa, że zostaną rozważone zmiany na bardziej ludzkie, a nie że codziennie inne śmieci do wystawienia. O ile dobrze pamiętam w marcu w moim sektorze jest 10 różnych terminów na odbiór śmieci. Miały być zmiany, spotkali się pogadali a jest tak samo beznadziejnie jak było. Teraz już chodzę spać z kalendarzem, żeby nie przegapić terminu wystawienia śmieci.
Głupota urzędnicza zatacza coraz większe kręgi. Kody QR, elektroniczne śmietniki to wszystko sprawia coraz wyższe koszty dla mieszkańców. W końcu doprowadzicie do tego, że oddawanie śmieci będzie droższe niż zakupione towary. A skończy się wywalaniem śmieci po rowach i po lasach bo tak będzie zwyczajnie prościej i taniej. Głupota zawsze kroczy przed upadkiem.
Przestrzegajcie segregacji !!! wrazie pożaru składowiska będzie czysty i brudny dym się wydobywać
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!