metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
P51 ~P51 (Gość)16.03.2014 10:03

Hahahahaha!
Najwyższe standardy...
Najwyższy standard jakości ( i wyglądu z zewnątrz jak i wewnątrz ) wykazuje szpital na Roosevelta - przypomnę,że starostwo powiatowe jest "organem założycielskim" rzeczonego...
Czy będą tak ochoczo wypinane piersi do medali,jak się w końcu tem zapomniany przez wszystkich szpitalik w końcu zawali?

60

Zbyszko z Bogdańca ~Zbyszko z Bogdańca (Gość)16.03.2014 11:11

t="auditor"] a takiego certyfikatu nie da się kupić jeśli się nie spełnia wymogów.[/cytat]
Po pierwsze nie ma w języku polskim słowa AUDITOR - jest AUDYTOR. Nie ma słowa AUDIT - jest AUDYT.
Niech więc twórcy normy ISO najpierw zaczną szanować język narodu. w którym wdrażają normę.
Co do kupienia normy .... ona jest jak studia wyższe w prywatnej szkole. Niby się dyplomu nie kupuje .... niby ale szkoła studenta nie wyrzuci bo idą za nim pieniądze - duże pieniądze. Z firmami certyfikującymi podobnie, nie wydadzą certyfikatu - nie będą mieli klientów i bye bye z rynku.
Firmy prywatne jeszcze mają w tym cel bo przy kontaktach z firmami zagranicznymi tamci patrzą jak w mantrę, czy kontrahent posiada ISO i od tego zależy podpisanie kontraktu.
Co do urzędu to dobrze zarządzający Starosta czy Prezydent jest w stanie określić normy lepiej i bez zbędnych kosztów i papierowej fikcji ISO.

30

lisa ~lisa (Gość)16.03.2014 18:49

Mnie takie zmiany w urzedach ciesza bardzo

06

wisia ~wisia (Gość)16.03.2014 20:14

Myślę, że dobrze się stało, że tak piękny budynek, niszczejący przez kilka lat, ma nowego właściciela, który będzie o niego dbał. Już sama elewacja zyskała szlachetniejszy wygląd, gdyż wcześniejszy ceglany kolor do niego nie pasował. Usytuowanie budynku przy dworcu PKS jest bardzo korzystne dla interesantów załatwiających sprawy w starostwie, a więc mieszkańców powiatu, którzy mogą łatwo dotrzeć do urzędu różnymi środkami komunikacji i będą obsługiwani w lepszych warunkach. Myślę, że ta przeprowadzka starostwa do nowego budynku niesie wiele korzyści dla interesantów i dziwię się wszystkim malkontentom, że nie potrafią dostrzec żadnych plusów,
a skupiają się głównie na krytyce.

34

luzik luzikranga16.03.2014 20:24

"Zbyszko-z-Bogdanca" napisał(a):
Niech więc twórcy normy ISO najpierw zaczną szanować język narodu. w którym wdrażają normę.

Odpowiedzi udzieliła nam pani Anna Mazik-Krysińska, Kierownik Działu Redakcji Wydawnictw PKN.
Jak się okazało, „Komitet Techniczny nr 6 przy wprowadzaniu norm serii ISO 9000 do zbioru Polskich Norm prosił o opinię językową i na podstawie uzyskanej odpowiedzi (z Uniwersytetu Warszawskiego) przyjął wersję AUDIT; według opinii polonistycznej – poprawną i zgodną z naszym systemem językowym.„
Jak podkreśla pani Anna Mazik-Krysińska: „Warto pamiętać, że terminologię w konkretnych dziedzinach tworzą/ustalają przedstawiciele danej dziedziny, nie poloniści. Językoznawcy zaś, z założenia, nie kwestionują terminologii przyjętej na potrzeby danej dziedziny wiedzy. Zwłaszcza gdy nie istnieją żadne bariery systemowe (niezgodność z systemem języka polskiego), a w tym wypadku ich nie ma.”
Mnie też trochę razi słowo "audit", ale w tym wypadku nie ma co autorowi komentarza stawiać zarzutów, bo przepis - czyli norma są takie, a nie inne.
Podaję źródło: http://www.jakosc.biz/audyt-czy-audit/.

04

Bil ~Bil (Gość)17.03.2014 09:25

"luzik" napisał(a):
Władza ma robić dobrze nam obywatelom, a nie sobie fundować luksusy

Luzik ty nawet dobrze myślisz, ale czemu nie piszesz tego na stronach Sulejowa bo tam ich ciągle bronisz.

20

luzik luzikranga17.03.2014 11:10

"Bil" napisał(a):
Luzik ty nawet dobrze myślisz, ale czemu nie piszesz tego na stronach Sulejowa bo tam ich ciągle bronisz

W Sulejowie mamy do czynienia z tzw. nowymi świętymi, co to nigdy się nie zdenerwowali, nigdy nikomu niczego nie zazdrościli, nigdy o nikim źle nie myśleli, no i - a jakże - nigdy niczego nie spiepszyli.
Historia Sulejowa dzieli się wg nich na dwa okresy: przed Baryłą i na czas Baryły. Okres pierwszy jest wspaniały, drugi - wyłącznie do d..y.
Oczywiście, tzw. nowi święci gadają, że jak dojdą do władzy, to wszystko co zrobią będzie wspaniałe...
Dla mnie jest to zwykłe prostactwo i to nie tylko w myśleniu. Tak twierdzę, bo życiorysy tych ludzi nie wskazują na jakieś oszałamiające sukcesy, zwłaszcza w sferze działalności publicznej. Jeśli chcą konkurować z Baryłą - niech konkurują. Gdyby zrobili cokolwiek realnie pożytecznego i chcieliby zaistnieć w sensie pozytywnym (a przy obecnym burmistrzu nie byłoby to znowu takie trudne), to mieliby i moje poparcie.
Ale oni wolą pluć i robić z siebie cymbałów ...
To są jedyne powody, dla których krytycznie się o was wypowiadam. Ja nie bronię Baryły, tylko uczciwości w publicznej dyspucie.
Weź jeszcze pod uwagę jedną rzecz. Gmina to nie powiat. W gminie jest dużo więcej roboty, w powiecie więcej zabawy i udawania. A jeśli ktoś udaje i bawi się za pieniądze, które sensowniej byłoby wydać w gminie - to nie dziw się, że mnie szlag trafia.
ps. Nie myśl czasem, że w ostatniej wymianie zdań zrejterowałam. Mnie to po prostu znudziło.

30

Bil ~Bil (Gość)17.03.2014 12:36

"luzik" napisał(a):
Ja nie bronię Baryły, tylko uczciwości w publicznej dyspucie.

Uczciwość w Sulejowie ? To jakieś jaja sobie chyba robisz ? Zdejmij te swoje cudowne okulary.

"luzik" napisał(a):
zrejterowałam

Przepraszam pani luzik, ale nie wiedziałem, że jesteś kobietą.

"luzik" napisał(a):
Ale oni wolą pluć i robić z siebie cymbałów ...

U ciebie widzę bez zmian. Dalej wyzwiska pod adresem ludzi inaczej myślących. Znasz te ich powody plucia jak to nazywasz ?

20

luzik luzikranga17.03.2014 13:31

"Bil" napisał(a):
ale nie wiedziałem, że

No patrz, jedyna sprawa, do której odniosłeś się rzeczowo. Ale żebyś nie bujał na kolejnym obłoku odpowiem od razu: nie, nie jestem.

"Bil" napisał(a):
Uczciwość w Sulejowie ?

No tak, dalej już lecisz starą śpiewką. Jak mam na ciebie głosować, skoro kpisz sobie z uczciwości? Aż strach pomyśleć, co mógłbyś wyprawiać, gdybyś miał władzę!
No i rzecz zasadnicza: czy czyjakolwiek nieuczciwość daje zezwolenie na to, aby każdy inny też był nieuczciwy?
A może na poważnie mówisz o tej nieuczciwości - tylko według jakiej podstawy formułujesz twierdzenie, że wszyscy w Sulejowie jesteśmy nieuczciwi? Według kogo/czego tak sądzisz?

"Bil" napisał(a):
wyzwiska

Jakie tam znowu wyzwiska?! Nazywam rzeczy po imieniu. Część z was działa w wielkim podnieceniu myśląc, że odkrywa Amerykę. A osobnik podniecony nie zawsze kieruje się rozumem, zwłaszcza jak podniecenie ma charakter zbiorowy. Ponadto, gdzie jest napisane albo powiedziane, że epitetów możecie używać tylko wy?
Żeby skończyć jałową gadkę: róbcie dobrze i dobrze gadajcie, to będę bił wam brawo.
Zdania na temat starostwa też nie zmienię – to twór całkowicie zbyteczny, który żyje – jak widać – własnym życiem, bez większego związku z naszymi normalnymi sprawami.

10

pawlo ~pawlo (Gość)17.03.2014 19:31

A może by w powiecie utworzyć Polską Partię Uczciwości jak w Wilkowyjach ?

50

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat