Ja bym chodził do kościoła ale nie mam na tacę a w tych czasach wypada dać papierek a nie monetę
Odejście w homiliach od Ewangelii na rzecz polityki jest samobójstwem Kościoła.
Dobrze, że nie badano religijności wśród kapłanów, bo im wyższy szczebel kapłaństwa tym religijność spada, a rośnie brzuch . Inaczej chyba nie da się wytłumaczyć tego co się dzieje w środowisku duchownych.
Poczucie bezkarności tej grupy zawodowej, która ma największe rabaty przy zakupie nowego auta w salonie, pokazuje, że nie tylko prawo kościelne mają w poważaniu, ale kodeks karny też nie robi na nich wrażenia.
Być może trzeba robić kompleksowe badania osobowości wśród osób duchownych, bo tylko psychopata może dopuścić się gwałtów itp. przestępstw na tle seksualnym i tylko psychopata może bronić innych psychopatów twierdząc, że to np. wina dzieci, które same pchają się do łóżka lub ukrywać czy bagatelizować takie przestępstwa ...
Tak ,tak. Patrząc na mapkę powyżej. A jednak rozbicie dzielnicowe trwa dalej.
Taka smutna prawda, że kler jest sam sobie winien i jak nic się nie zmieni w instytucji kościoła to będzie jeszcze gorzej.
A słyszeliście ile ludzie płacą za pogrzeb w Brzezinach! Zdzierstwo kleru nie ma granic
Z tego ostatniego wykresu wynika, że w latach 1979-1984 było więcej chrztów niż urodzeń żywych. Rozumiem, że wliczono tam chrzty osób w wieku np. 15 czy 25 lat?
Tradycja świat zanikanie jeszcze trochę.Dzieci w szkołach będą się uczyły na historii jak wyglądały święta.
Tradycja świat zanikanie jeszcze trochę.Dzieci w szkołach będą się uczyły na historii jak wyglądały święta.
Czarni źli bo na tacy coraz mniej.Ale sami sobie na to zapracowali.W mojej parafii był kiedyś super ksiądz,z chęcią się jeździło na msze,przyszedł inny i tylko daj i daj.Przyjdź,posprzątaj a ten taki a ten owaki.Po kolędzie zaczął wyczytywać ludzi którzy za mało dali...I jak tu chodzić do takiego??
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!