metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
T.Krzyżak dla interi ~T.Krzyżak dla interi (Gość)04.04.2023 12:06

Marcin Gutowski dokonał pewnych manipulacji związanych z moimi wypowiedziami. Zostały przycięte i zestawione w dziwnych kontekstach. Niekoniecznie korzystnych dla mnie, a tym bardziej dla postaci Karola Wojtyły – powiedział Krzyżak.
– Wszyscy czterej: ja i Piotr Litka oraz Marcin Gutowski i holenderski dziennikarz Ekke Overbeek czytaliśmy te same dokumenty. Uparcie będę powtarzał, że na ich podstawie nie można wnioskować, że Karol Wojtyła nie zrobił nic w sprawie księży Józefa Loranca i Eugeniusza Surgenta. Tym bardziej postawić tezy, że ukrył za granicą księdza Bolesława Sadusia. Chcę wierzyć, że interpretacja Gutowskiego i Overbeeka nie wynika ze złej woli czy chęci obrony wcześniej postawionej tezy. Niestety, ciężko jest nie odnieść takiego wrażenia. Swobodnie żonglują faktami i znajdują w tych dokumentach to, czego realnie tam nie ma – stwierdził dziennikarz „Rz” w rozmowie z Interią

42

też katolik ~też katolik (Gość)03.04.2023 09:43

Papież Jan Paweł II, papież wolności, miłości i pokoju na świecie. Był za łączeniem ludzi, a nie dzieleniem, za dialogiem między religiami, za obalaniem murów i żelaznych kurtyn, za wspólną Unią Europejską, za wejściem Polski do EU (mówił ,,od Unii lubelskiej do Unii Europejskiej”) dlatego warto postawić dziś pytanie czy gdyby dziś był z nami byłby za stawianiem nowych murów na granicach, za tworzenie nowej żelaznej kurtyny między wschodem, a zachodem, czy byłby za 140 mld zł wydatków z kieszeni Polek i Polaków na sprzęt do zabijania ludzi, za ubożeniem, zadłużaniem Polaków czy może krzyczałby o rozmowy pokojowe i zaprzestanie rozlewu słowiańskiej krwi ?

126

katoliczka ~katoliczka (Gość)04.04.2023 15:05

Jesteśmy z Tobą Ojcze Święty, ale bez reklamy Gazety Polskiej czy innej, żeby nie upolityczniać i nie upartyjniać Twojej świętości.

32

Ja ~Ja (Gość)03.04.2023 05:54

Srednia wieku 60+

2328

spokojnie ~spokojnie (Gość)04.04.2023 08:57

To jak to jest ? Wyznawcy PIS wierzą w papiery bezpieki w kwestii Lecha Wałęsy, ale papiery bezpieki w kwestii Jana Pawła II to już nie wierzą ? Tamte pierwsze prawdziwe, ale te drugie to już sfałszowane według nich ? Ta bezpieka za PRL przez 44 lata to chyba nic nie robiła tylko zajmowała się fałszowaniem dokumentów bo zapewne wiedziała, że w 1989 skończy się PRL ? Kolejne pytanie to jak się to stało, że papiery które są w IPN kontrolowanym przez obecne rządy przedostały się do mediów ?

54

emeryt ~emeryt (Gość)03.04.2023 21:26

Wielkie podziękowania dla wszystkich uczestników marszu. Jesteście PEREŁKAMI naszego społeczeństwa.

88

go?ć_piotrkowianka ~go?ć_piotrkowianka (Gość)03.04.2023 21:23

Z tych wszystkich 65 zdjęć tylko na jednym widać księdza. To znaczy, że z piotrkowskich książąt tylko Jego Ekscelencja ksiądz dziekan Grzegorz Gogol był na tym marszu?

15

J. P. ~J. P. (Gość)03.04.2023 20:44

Dziękujemy za pamięć naszego Ojca Świętego! ??

63

Willi ~Willi (Gość)03.04.2023 08:50

Kiedyś też wierzyłem, że PIS coś zmieni w Polsce i chodziłem na te ich marsze za rządów PO, ale dziś po ośmiu latach na te marsze przedwyborcze nie dam się kolejny raz nabrać i mówię nie dla dzielenie nas Polaków. Tylko zgoda buduje dobrobyt i przyszłość.

2711

dsadfds ~dsadfds (Gość)03.04.2023 13:44

I tak co miesiąc?
Czy tylko raz w roku?

72

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat