Skoro klub "razem dla siebie" to niech pójdą w drugą stronę z zlikwidują MZK na rzecz prywatnych minibusów i zero dopłat ze strony miasta.
Dodaj to tego jeszcze skracanie godzin kursowania autobusów w święta (Boże Narodzenie i Wielkanoc od godz. 8), w Sylwestra tylko do godz. 20, brak dojazdu autobusów MZK do cmentarza w Dniu Wszystkich Świętych. Wygląda na to, że rozkłady ułożone są dla wygody kierowców, a nie pasażerów.
A za te tłumy pasażerów kupujących bilety u kierowcy należą się "podziękowania" dla naszych myślących inaczej radnych, którzy zlikwidowali tę dopłatę, ponieważ mieszkaniec Stargardu Szczecińskiego zaskarżył ten przepis do NSA. Co ciekawe, dopłaty takie obowiązują we większości miast w Polsce i nikomu to nie przeszkadza.
Komunikacja publiczna nie działa przecież dla zysków. Jest obowiązkiem gmin.
Rozkład MZK jaki jest, taki jest ale go przestrzegają! A busy?! Zamiast pilnować swojego rozkładu to jeżdżą 2 min przed MZKą. Widziałem na własne oczy jak kierowca busa w czasie jazdy zamiast pilnować swojego rozkładu, to studiował rozkład jazdy MZK. W weekendy wyjeżdżają koło 10. A rozkład busów wisi i wprowadza w błąd. Za to niech się ktoś weźmie! Przecież busiarze też świadczą usługi dla miasta. Nie wywiązują się z umowy. Przecież pewnie warunkiem umowy było opracowanie i przestrzeganie rozkładu jazdy. A transport owiec robi co chce. I wcale nie mam wielkich pretensji do busiarzy, bo logicznym jest, że taka firma ma zarabiać. I nie opłaca im się jechać w niedzielę o 6:00. A w tygodniu po 15:00 jeżdżą jeden za drugim. Mam pretensje do władz miasta, że to tolerują. Bo nie wierzę, że nie wiedzą tego, co przeciętny piotrkowianin widzi na co dzień. Druga sprawa MZK ma obsługiwać trasy wszystkie nie tylko te najbardziej rentowne, jak słowackiego-rakowska czy pioma-wolborska i pioma-wierzeje. A busy nie dość, że wybierają sobie godziny pracy, to jeszcze najlepsze trasy. I tak ma wyglądać uczciwa konkurencja? Nic dziwnego, że podnoszą cenę. Żeby była jasność, ani ja, ani nikt z mojej rodziny nie pracuje w MZK. Opisuję co widzę.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!